448
Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Αντώνη Παπαδημητρίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Αριστερά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και, δεξιά, η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου | George Vitsaras / SOOC

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση – Τι συμφώνησαν για την Ακρόπολη

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2019, 15:28
Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Αντώνη Παπαδημητρίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Αριστερά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και, δεξιά, η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου
|George Vitsaras / SOOC

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση – Τι συμφώνησαν για την Ακρόπολη

Protagon Team Protagon Team 23 Οκτωβρίου 2019, 15:28

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Παπαδημητρίου, με αντικείμενο τη στήριξη των προσπαθειών για την αναβάθμιση των υποδομών στο λόφο της Ακρόπολης.

Στη συνάντηση παρέστησαν ακόμη η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος, Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

Ο κ. Παπαδημητρίου ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την απόφαση του Ιδρύματος Ωνάση να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση σύγχρονου ανελκυστήρα πλαγιάς (αντί του αναβατορίου), καθώς και την ανανέωση-αναβάθμιση του νυχτερινού φωτισμού στον αρχαιολογικό χώρο.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Παπαδημητρίου για την πολύτιμη συνεισφορά του Ιδρύματος. Τόνισε ότι μέσα από τη δράση του «προβάλλει το πρόσωπο μιας Ελλάδας η οποία ουδέποτε έχασε τις αξίες ή την ευαισθησία της, ιδιαίτερα απέναντι στην πολιτιστική της κληρονομιά, που αποτελεί άλλωστε και κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως «βελτιώνοντας την προσβασιμότητα σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς, τονίζουμε τη σημασία των ίσων ευκαιριών για όλους και επαναφέρουμε τον φωτισμό της Ακρόπολης ως ελάχιστη απόδειξη σεβασμού στο μνημείο και στους αρχαιολόγους που το προστατεύουν εξ ονόματος όλων μας».

Από δικής της πλευράς, η κ. Μενδώνη ευχαρίστησε τον κ. Αντώνη Παπαδημητρίου για τη μακρά και εποικοδομητική συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση με το ΥΠΠΟ και δήλωσε ότι «η χορηγία είναι σημαντική για την αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους χιλιάδες επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Πόσο μάλλον  που η Ακρόπολη είναι η εικόνα της Ελλάδας».

Στη θέση του υπάρχοντος αναβατορίου θα τοποθετηθεί ένας σύγχρονος ανελκυστήρας πλαγιάς, όπως συμβαίνει πλέον σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο εξωτερικό, ο οποίος θα εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Οσον αφορά τις υποδομές φωτισμού, οι οποίες τοποθετήθηκαν το 2004 ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, προβλέπεται συνολική αναβάθμισή τους με βάση την αρχική μελέτη, ώστε να αναδειχτούν εκ νέου οι γραμμές και οι σκιάσεις των μνημείων και του βράχου από τον νέας γενιάς φωτισμό στη νυχτερινή Αθήνα. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν και τα δύο έργα πριν από το καλοκαίρι του 2020, ενώ το κόστος εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά για τον ανελκυστήρα και τα φώτα

Η αντικατάσταση του υφιστάμενου αναβατορίου στην Ακρόπολη κρίνεται αναγκαία. Οι προδιαγραφές, η ακριβής θέση και τα συνοδευτικά έργα ήδη έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Οι εκτιμήσεις για τον προϋπολογισμό του ανελκυστήρα κυμαίνονται μεταξύ 600.000 ευρώ και 800.000 ευρώ συν ΦΠΑ, ενώ ο προϋπολογισμός των συνοδευτικών έργων εκτιμάται σε 80.000 ευρώ συν ΦΠΑ.

Οσον αφορά τον φωτισμό, δημιουργήθηκε το 2004. Εκτοτε δεν υπήρξε συνολική συντήρηση της εγκατάστασης και, ως εκ τούτου, το αποτέλεσμα του φωτισμού σήμερα αποκλίνει σημαντικά από τον αρχικό σχεδιασμό και είναι κατώτερο από τα αποδεκτά πρότυπα. Το κόστος του έργου εκτιμάται σε 350.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...