543
Αρμενική εκκλησία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ που βομβαρδίστηκε από αζερικές δυνάμεις | David Ghahramanyan/NKR InfoCenter/PAN Photo/Handout via REUTERS

Νταής του Καυκάσου η Τουρκία, στήνει νέα γενοκτονία, προειδοποιεί ο αρμένιος πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2020, 17:14
Αρμενική εκκλησία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ που βομβαρδίστηκε από αζερικές δυνάμεις
|David Ghahramanyan/NKR InfoCenter/PAN Photo/Handout via REUTERS

Νταής του Καυκάσου η Τουρκία, στήνει νέα γενοκτονία, προειδοποιεί ο αρμένιος πρόεδρος

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2020, 17:14

Οι διεθνείς δυνάμεις πρέπει να επέμβουν για να σταματήσουν την Τουρκία που επιδιώκει να δημιουργήσει ένα μέτωπο πάνω στον Καύκασο παρόμοιο με αυτό της Συρίας,, προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος της Αρμενίας Αρμέν Σαρκισιάν.

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πρέπει να συγκρατήσουν «τον νταή της περιοχής», είπε για την Τουρκία ο Σαρκισιάν σε συνέντευξή του στους Financial Times. Διαφορετικά, όπως τόνισε, η περιοχή θα γίνει μια νέα Συρία, μια κατάσταση από την οποία όλοι θα υποστούν συνέπειες.

Κατηγόρησε μάλιστα ευθέως την Τουρκία για το ότι στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν και διαταράσσει με τον τρόπο αυτό τον εξισορροπητικό ρόλο της Ρωσίας στον Καύκασο. Αν βγει από το κάδρο η Αγκυρα, εξήγησε ακόμη ο Σαρκισιάν στη βρετανική εφημερίδα, τότε η κατάπαυση του πυρός θα είναι περισσότερο εφικτή.

«Αν είσαι μέλος του ΝΑΤΟ οφείλεις να συγκρατιέσαι, δεν έχεις λευκή επιταγή για να εμπλέκεσαι σε διαμάχες τρίτων», δήλωσε ακόμη ο Σαρκισιάν.

Η Τουρκία, συνέχισε ο αρμένιος πρόεδρος μιλώντας ευθέως για τον ρόλο της Αγκυρας, είναι ένας νταής που επιτίθεται σε όλους και παραβιάζει τις ισορροπίες, που -όσο εύθραυστες και αν ήταν- υπήρχαν εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Εξήγησε ότι οι μαχητές που έρχονται στον Καύκασο (σύμφωνα με μαρτυρίες, με ευθύνη της Τουρκίας) θα μείνουν και θα δημιουργούν προβλήματα και μετά την κατάπαυση του πυρός.

Εντέλει, τονίζει ο Σαρκισιάν, η προσέγγιση της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν είναι παρόμοια με τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 από τους Οθωμανούς.

«Εθνοκάθαρση, θέλουν να “καθαρίσουν” αυτό το κομμάτι γης. Στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ζουν τα εγγόνια των ανθρώπων που υπέφεραν από τη Γενοκτονία», τόνισε ο πρόεδρος της Αρμενίας.

Ελπίδες για κατάπαυση

Δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων, έπειτα από εκατοντάδες θανάτους στρατιωτών και χιλιάδες εκτοπισμένων, το Αζερμπαϊτζάν και οι αυτονομιστές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι έτοιμοι να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας για την εξεύρεση λύσης.

«Προσανατολιζόμαστε προς μια εκεχειρία απόψε [Παρασκευή] ή αύριο, αλλά είναι ακόμη εύθραυστη», ανακοινώθηκε στο Παρίσι έπειτα από τηλεφωνικές επικοινωνίες του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν χθες το βράδυ και με τον αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ σήμερα. Η Γαλλία συμπροεδρεύει της αποκαλούμενης ομάδας μεσολάβησης του Μινσκ, μαζί με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, το Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσε πως ο θα συμμετάσχει σήμερα σε συνομιλίες στη Μόσχα.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε να σταματήσουν οι στρατιωτικές ενέργειες στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και το Κρεμλίνο απηύθυνε σήμερα Παρασκευή την πρόσκληση στον αζέρο  υπουργό Εξωτερικών Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ και τον αρμένιο ομόλογό του Ζοχράμπ Μνατσακανιάν.

Από το τέλος του πολέμου το 1994, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν είναι σε μια διαρκή αντιπαλότητα με περιοδικά ξεσπάσματα που οδηγούσαν σε – συχνά αιματηρές – αψιμαχίες. Ωστόσο η Ρωσία επενέβαινε για να επιβάλει ξανά την ομαλότητα.

Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν δεν είναι μόνο το ότι η σύγκρουση είναι πολύ πιο φονική, αλλά και η ευθεία παρέμβαση της Τουρκίας στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν που δεν περιορίζεται μόνο στην πώληση εξοπλισμού, αλλά και στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας.

Η Ρωσία, πέρα από τη στρατιωτική παρουσία της στην Αρμενία, έχει συνάψει σύμφωνο αμυντικής βοήθειας, που πάντως αποκλείει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στο οποίο εντοπίζονται οι μάχες. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η χώρα του θα τηρήσει τη συμφωνία αν η Αρμενία δεχτεί επίθεση, μια δήλωση που ήλθε όμως 11 ημέρες από το ξέσπασμα των συγκρούσεων, καταδεικνύοντας ίσως την απροθυμία της Μόσχας να εμπλακεί περισσότερο στη διαμάχη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...