258
Γύρω από ένα τεράστιο τραπέζι, από αριστερά, ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Αρμενίας, Ζογκράμπ Μνατσακανιάν | Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συμφώνησαν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2020, 10:21
Γύρω από ένα τεράστιο τραπέζι, από αριστερά, ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Αρμενίας, Ζογκράμπ Μνατσακανιάν
|Russian Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συμφώνησαν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2020, 10:21

Επειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που κράτησαν πάνω από 10 ώρες, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός «για ανθρωπιστικούς σκοπούς» από τις 12:00 του Σαββάτου (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο εμπόλεμων πλευρών και με τη διαμεσολάβηση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που τα ξημερώματα διάβασε το κοινό ανακοινωθέν.

Οι υπουργοί της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, Ζογκράμπ Μνατσακανιάν και Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ αντίστοιχα, δεν έκαναν δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά το τέλος των συνομιλιών.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει «την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, άλλων ανθρώπων και των σορών όσων σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις», σημειώνοντας πως η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού θα ενεργήσει μεσολαβητικά στην ανθρωπιστική επιχείρηση.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σκοτώθηκαν 31 άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι 168 από τις 27 Σεπτεμβρίου, ωστόσο δεν ανακοίνωσε τον αριθμό των θανάτων ενστόλων. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, από την πλευρά του, ανέφερε ότι σκοτώθηκαν 376 ένστολοι και 22 άμαχοι.

Επιπλέον, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία δεσμεύτηκαν «σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ταχείας ειρηνικής διευθέτησης» της σύγκρουσης με τη διαμεσολάβηση των συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ, σημείωσε ο ρώσος υπουργός, συμπληρώνοντας πως οι «συγκεκριμένες παράμετροι» για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός θα συμφωνηθούν αργότερα.

Οι δεκάωρες συνομιλίες στην Μόσχα ήταν η πρώτη διπλωματική επαφή μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από τις 27 Σεπτεμβρίου όταν Αρμένιοι αυτονομιστές της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με την υποστήριξη της Αρμενίας, και οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν να συγκρούονται σε αυτό τον ορεινό θύλακα που διεκδικείται από τις δύο χώρες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ανθρώπους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...