727
Πολωνός στρατιώτης της νατοϊκής δύναμης στο Κόσοβο, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία | REUTERS/Florion Goga

«Στο κόκκινο» ο σερβικός στρατός στα σύνορα με το Κόσοβο

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2022, 10:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/12/2022, 11:35
Πολωνός στρατιώτης της νατοϊκής δύναμης στο Κόσοβο, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία
|REUTERS/Florion Goga

«Στο κόκκινο» ο σερβικός στρατός στα σύνορα με το Κόσοβο

Protagon Team Protagon Team 27 Δεκεμβρίου 2022, 10:38
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/12/2022, 11:35

Σε κατάσταση ενισχυμένης ετοιμότητας τέθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο σερβικός στρατός μετά τις πρόσφατες εντάσεις στο Κόσοβο, όπου σημειώθηκαν πυρά και εκρήξεις και υψώθηκαν οδοφράγματα.

Συγκεκριμένα, δύο νέα οδοφράγματα έστησαν οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα.

Βαριά φορτηγά φορτωμένα με άμμο και μπάζα τοποθετήθηκαν κάθετα σε οδικές αρτηρίες που οδηγούν από το νότιο τμήμα της πόλης στο βόρειο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Οι Σέρβοι προέβησαν στην κίνηση αυτή εξαιτίας των προειδοποιήσεων που έφταναν από την Πρίστινα ότι επίκειται αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων που έστησαν πριν από 18 ημέρες στο βόρειο Κόσοβο.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, σε δήλωσή του την περασμένη Κυριακή είχε χαρακτηρίσει «πολεμικά» τα οδοφράγματα των Σέρβων. «Πρόκειται για οδοφράγματα ανθρώπων με σκούρες στολές, ανθρώπων που είναι κοντοκουρεμένοι, με γένια, οδοφράγματα Βάγκνερ. Έχουν όπλα και στήνουν οδοφράγματα όχι για να εμποδίσουν την διέλευση των οχημάτων αλλά για να αμυνθούν να πυροβολήσουν στα οχήματα που πλησιάζουν. Αυτά λοιπόν είναι πολεμικά οδοφράγματα».

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου κατά την συνάντηση που είχε χθες με τον διοικητή της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο (KFOR), στρατηγό Αντζέλο Μικέλε, ζήτησε την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων και δήλωσε ότι αν δεν το πράξει η KFOR, θα αναλάβει δράση η αστυνομία.

Το Βελιγράδι αντέδρασε άμεσα στις προειδοποιήσεις αυτές και ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας τον στρατό και την αστυνομία. «Μετά τον εξοπλισμό των Αλβανών και την αύξηση της μαχητικής τους ετοιμότητας θα λάβω όλα τα μέτρα για να προστατεύσω τον λαό μας και να διαφυλάξω την Σερβία» διεμήνυσε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, με ανάρτησή του στο Instagram ο σέρβος πρόεδρος.

«Ο πρόεδρος της Σερβίας διέταξε τον στρατό να βρίσκεται στον υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας για μάχη, δηλαδή στο επίπεδο της χρήσης ένοπλης ισχύος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο σέρβος υπουργός Αμυνας, Μίλος Βούτσεβιτς.

Ο στρατηγός Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, αρχηγός των σερβικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε πως βρίσκεται στα σύνορα με το Κόσοβο μετά από εντολή του Βούτσιτς.

«Η κατάσταση εκεί είναι περίπλοκη», δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου το βράδυ της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό Pink ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς τη Ράσκα, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Κόσοβο.

Διαδήλωση Σέρβων στο Κόσοβο, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία – REUTERS/Fatos Bytyci

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κατάσταση απαιτεί «την παρουσία του σερβικού στρατού κατά μήκος της διοικητικής γραμμής», όρος που χρησιμοποιείται από τις σερβικές αρχές για τα σύνορα με το Κόσοβο, όπου ζουν 120.000 Σέρβοι.

Ο σέρβος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε επίσης πως «όλες οι μονάδες» θα περάσουν «αμέσως υπό τη διοίκηση του αρχηγού του γενικού επιτελείου».

Ο υπουργός Αμυνας διευκρίνισε πως ο αρχηγός του κράτους διέταξε να ενισχυθεί κατά 1.500 στρατιώτες η σερβική στρατιωτικού παρουσία, δηλαδή στους 5.000.

Εκατοντάδες Σέρβοι του Κοσόβου έχουν υψώσει από τις 10 Δεκεμβρίου στο βόρειο Κόσοβο οδοφράγματα για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη ενός σέρβου πρώην αστυνομικού, παραλύοντας την κυκλοφορία προς δύο μεθοριακά σημεία διέλευσης με τη Σερβία.

Σέρβοι του Κοσόβου περπατούν δίπλα στα φορτηγά που έχουν τοποθετηθεί ως οδοφράγματα στα σύνορα – REUTERS/Florion Goga

Λίγο πριν από την αναχώρηση του στρατηγού Μοϊσίλοβιτς για τη μεθοριακή ζώνη, σερβικά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο ακούγονται πυροβολισμοί και υποστήριξαν πως πρόκειται για «μάχες» που σημειώθηκαν νωρίς το βράδυ, όταν οι κοσοβαρικές δυνάμεις προσπάθησαν να διαλύσουν ένα οδόφραγμα.

Η πληροφορία αυτή διαψεύσθηκε αμέσως από την αστυνομία του Κοσόβου, η οποία απάντησε μέσω Facebook πως τα στελέχη της δεν συμμετείχαν σε καμιά ανταλλαγή πυρών.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Πρίστινα, στη ζώνη των πυρών βρισκόταν μία περίπολος της Δύναμης του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της ειρήνης στο Κόσοβο (KFOR).

Ο κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών, Τζελάι Σβέτσια, υποστήριξε πως η περίπολος της KFOR δέχθηκε επίθεση.

Από την πλευρά της, η KFOR ανακοίνωσε πως διεξάγει έρευνα για πυρά «στις 25 Δεκεμβρίου κοντά σε μια περίπολο της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο».

«Δεν υπήρξαν τραυματίες ούτε υλικές ζημιές», ανέφερε η KFOR στην ανακοίνωση.

Στις αρχές Νοεμβρίου, εκατοντάδες σέρβοι αστυνομικοί που είναι ενσωματωμένοι στην αστυνομία του Κοσόβου, καθώς και δικαστές, εισαγγελείς και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί, εγκατέλειψαν μαζικά τις θέσεις τους για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της απόφασης -η οποία έχει πλέον ανασταλεί– της κυβέρνησης της Πρίστινας να απαγορεύσει στους Σέρβους που ζουν στο Κόσοβο να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από τη Σερβία.

Η κατάσταση στο Κόσοβο βρίσκεται «στα πρόθυρα της ένοπλης σύγκρουσης», είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ανα Μπρνάμπιτς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...