549
Οι δύο υποψήφιοι των Δημοκρατικών: Τζον Οσοφ (αριστερά) και Ράφαελ Γουόρνοκ σε κοινή προεκλογική συγκέντρωση τους | EPA/ERIK S. LESSER

Μπάιντεν και Τραμπ στην Τζόρτζια όπου κρίνεται ο έλεγχος της Γερουσίας

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2021, 12:32
Οι δύο υποψήφιοι των Δημοκρατικών: Τζον Οσοφ (αριστερά) και Ράφαελ Γουόρνοκ σε κοινή προεκλογική συγκέντρωση τους
|EPA/ERIK S. LESSER

Μπάιντεν και Τραμπ στην Τζόρτζια όπου κρίνεται ο έλεγχος της Γερουσίας

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2021, 12:32

Τη μητέρα των μαχών για τον έλεγχο της Γερουσίας δίνουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στην πολιτεία της Τζόρτζια, όπου την Τρίτη γίνονται οι επαναληπτικές εκλογές για τις δύο θέσεις που έχουν απομείνει κενές στο Σώμα.

Χωρίς τον έλεγχο της Γερουσίας, ο Τζο Μπάιντεν θα έχει μεγάλες δυσκολίες στο να περάσει νέα νομοσχέδια και έτσι η επικράτηση των δύο υποψηφίων των Δημοκρατικών, Τζον Οσοφ και Ράφαελ Γουόρνοκ, είναι επιτακτική για το κόμμα τους.

Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται τις δύο έδρες για να ισοφαρίσουν τους Ρεπουμπλικάνους 50-50. Σε αυτή την περίπτωση, η Κάμαλα Χάρις, ως αντιπρόεδρος που κατά το Σύνταγμα ηγείται του Σώματος, θα έχει την καθοριστική ψήφο σε όλες τις ψηφοφορίες.

Αν όμως χάσουν έστω και μία έδρα, οι Ρεπουμπλικάνοι θα κάνουν όσο πιο δύσκολο μπορούν το έργο του 46ου προέδρου για τα επόμενα δύο χρόνια, τουλάχιστον.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου, ο Γουόρνοκ κέρδισε την Κέλι Λέφλερ, υποψήφια των Ρεπουμπλικανών, ενώ ο Οσοφ έχασε από τον Ρεπουμπλικανό Ντέιβιντ Περντιού. Κανείς από τους νικητές όμως, δεν συμπλήρωσε το 50% των ψήφων, και έτσι, γίνονται επαναληπτικές εκλογές.

Λόγω της κρισιμότητάς τους, πριν από τα Χριστούγεννα, η Κάμαλα Χάρις μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση των δύο Δημοκρατικών υποψηφίων στην πολιτεία, ενώ τη Δευτέρα, τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Τζο Μπάιντεν, θα εμφανιστούν στις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις των τεσσάρων υποψηφίων.

Η Κάμαλα Χάρις, στην προεκλογική της ομιλία υπέρ των Δημοκρατικών υποψηφίων, στο Κολόμπους της Τζόρτζια

Οπως αναφέρουν οι Times, πρόκειται για τις πιο ακριβές εκλογές για τη Γερουσία, στην αμερικανική ιστορία, καθώς οι δύο πλευρές έχουν ξοδέψει 370 εκατ. δολάρια έως τώρα.

Η Τζόρτζια, παρόλο που έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ, έβγαζε παραδοσιακά Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για πρόεδρο, μέχρι τον Νοέμβριο, όταν η πλειοψηφία πέρασε στον Μπάιντεν, έστω και με 12.670 ψήφους διαφορά.

Η Στέισι Εϊμπραμς, υποψήφια κυβερνήτης των Δημοκρατικών, το 2018 (είχε χάσει με μικρή διαφορά), κινητοποίησε εκατομμύρια μαύρους ψηφοφόρους στις εκλογές του Νοεμβρίου και το ίδιο έκανε και τώρα, με τη βοήθεια του κομματικού μηχανισμού.

Οι απανωτές επανακαταμετρήσεις που απαίτησε η ομάδα του Τραμπ, δεν άλλαξαν το αποτέλεσμα και μάλιστα έφεραν σε ευθεία σύγκρουση τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Μπράιαν Κεμπ με τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος τον κατηγόρησε επανειλημμένα στο Twitter.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και οι δύο αναμετρήσεις είναι αμφίρροπες. Εως την Πέμπτη πάντως, είχαν ήδη ψηφίσει τρία εκατομμύρια άνθρωποι, νούμερο που θεωρείται ικανοποιητικό για τους Δημοκρατικούς. «Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας, είμαστε σε λίγο καλύτερη θέση από ό,τι τον Νοέμβριο, αλλά όλα είναι πιθανά», δήλωσε η Εϊμπραμς.

Οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι οι δημογραφικές και ηλικιακές ανακατατάξεις στον πληθυσμό της πολιτείας τούς ευνοούν καθώς αυξάνονται οι μαύροι, οι Ασιάτες και οι Λατίνοι.

Το κεντρικό σύνθημα της εκστρατείας τους είναι, «περίθαλψη, δουλειές και δικαιοσύνη».

Δύο φόνοι μαύρων από αστυνομικούς συντάραξαν τόσο την Πολιτεία όσο και ολόκληρη τη χώρα: του 25χρονου Αμόντ Αρμπερι, τον οποίο κυνήγησαν και σκότωσαν αστυνομικοί ενώ έκανε τζόγκινγκ (!) και του 27χρονου Ρέισαρντ Μπρους, που προσπάθησε να διαφύγει τη σύλληψη και πυροβολήθηκε εν ψυχρώ.

Ο Τραμπ μέχρι τώρα δεν είχε ασχοληθεί με τις επαναληπτικές εκλογές, καθώς είχε αφοσιωθεί στην θεωρία του περί νοθείας στις εκλογές και στο αγαπημένο του γκολφ. Τη Δευτέρα πάντως, και μετά και την έκκληση της New York Post, της μοναδικής μεγάλης εφημερίδας που τον στήριξε προεκλογικά, θα βρεθεί στην Τζόρτζια για να μιλήσει στη συγκέντρωση των υποψηφίων του κόμματός του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...