302
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας | Intimenews/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στην Κύπρο ο Νίκος Δένδιας – Κλειδώνει η πενταμερής για το Κυπριακό

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2019, 11:05
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας
|Intimenews/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στην Κύπρο ο Νίκος Δένδιας – Κλειδώνει η πενταμερής για το Κυπριακό

Protagon Team Protagon Team 7 Οκτωβρίου 2019, 11:05

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέπτεται εκτάκτως σήμερα Δευτέρα την Κύπρο με σκοπό το συντονισμό ενεργειών Ελλάδας-Κύπρου, υπό την πίεση των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που θα συνέλθει στις 14 Οκτωβρίου.

Ο κ. Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί στις 16:30 με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στις 18:30 θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Κατά τις συναντήσεις του ο Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει την κυπριακή πλευρά για το περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, στον οποίο τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να στείλει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» νότια της Κύπρου στο λεγόμενο οικόπεδο 7 ενώ μόλις θέμα ημερών ή και ωρών είναι η εισβολή στη βόρεια Συρία για την οποία πήρε το «πράσινο φως» των ΗΠΑ.

Κινήσεις του ΟΗΕ για πενταμερή

Διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται «Τα Νέα», σημειώνουν ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί ότι η επανεκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με στόχο τη λύση και καλή προετοιμασία μπορεί να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Γκουτέρες προσανατολίζεται αρχικά στην πραγματοποίηση μίας τριμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό μεταξύ 11 και 13 Νοεμβρίου, στο περιθώριο του φόρουμ ειρήνης, στο Παρίσι.

Πρόθεσή του είναι να προχωρήσει αμέσως μετά, μέχρι τον Δεκέμβριο, σε πενταμερή (Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία, ΟΗΕ) στα πρότυπα του Κραν Μοντανά, με στόχο να υπάρξει καταγραφή ουσιαστικού αποτελέσματος μέχρι το τέλος του 2019.

Όλα αυτά υπό την αίρεση ότι η πρόταση θα γίνει αποδεκτή από τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζεται θετικός με τον προγραμματισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...