441
O υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης στις ανακοινώσεις το πρωί της Πέμπτης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2021, 10:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/12/2021, 11:10
O υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης στις ανακοινώσεις το πρωί της Πέμπτης
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στην Κρήτη το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2021, 10:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 02/12/2021, 11:10

Στην Κρήτη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης, πρόκειται για Ελληνα από τη Νότια Αφρικη, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το κρούσμα εντοπίστηκε στα Χανιά, ύστερα από εξέταση δείγματος.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και η ιχνηλάτηση από τον ΕΟΔΥ και σημείωσε ότι ο εντοπισμός του νέου στελέχους του κορονοϊού και στη χώρα μας ήταν κάτι που αναμενόταν.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, που συμμετείχε στην ενημέρωση, είπε ότι ο άνθρωπος που φέρει την παραλλαγή Oμικρον, μπήκε στη χώρα στις 26 Νοεμβρίου, έκανε rapid test αρνητικό και εμφανίζει ελαφρά συμπτώματα, που παραμένουν ήπια. Οπως τόνισε, κάθε μέρα υποβαλλόταν σε rapid που ήταν αρνητικό, έως και 29 Νοεμβρίου, που το τεστ έγινε θετικό. Στη συνέχεια, με επιπλέον τεστ PCR και εξειδικευμένο γονιδιακό έλεγχο για την παραλλαγή Ομικρον, ο ασθενής που προέρχεται από τη Νότια Αφρική βρέθηκε θετικός.

Οπως ανέφερε ο κ. Ζαούτης, ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα, καθώς και όλες οι επαφές του, που είναι έως τώρα αρνητικές στον κορονοϊό. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει η ιχνηλάτηση των επαφών, για να προσθέσει ότι ήταν θέμα χρόνου ο εντοπισμός κρούσματος της παραλλαγής Ομικρον στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σε ό,τι αφορά την παραλλαγή Ομικρον, είπε ότι δεν γνωρίζουμε ακόμη αν έχει αυξημένη μεταδοτικότητα, ενώ υπάρχουν κενά στη γνώση για τη νοσηρότητα, παρότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για ήπια νόσηση.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισήμανε ότι και αυτό παραμένει άγνωστο, αλλά είναι πιθανό να υπάρχει ανοσία και σε αυτή τη μετάλλαξη, αλλά δεν γνωρίζουμε σε ποιον βαθμό.

Ο κ. Ζαούτης κατέληξε τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση.

Οσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, ο υπουργός επανέλαβε ότι θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει έστω την πρώτη δόση έως την 16η Ιανουαρίου, ώστε να αποφύγουν το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι θα συσταθούν ειδικές επιτροπές για να εξετάσουν αιτήσεις που δικαιολογούν μη εμβολιασμό πολιτών από τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία.

Ενημέρωσε εξάλλου ότι θα δοθεί από την εβδομάδα 6 έως 11 Δεκεμβρίου δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικους πολίτες, για να διαπιστωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Συστήνεται στην περίοδο των Χριστουγέννων να γίνονται επιπλέον τεστ, ακόμα και από τους εμβολιασμένους, πριν από τις εκδηλώσεις των γιορτών.

Επειτα από εισήγηση των ειδικών και με ΚΥΑ που θα εκδοθεί, δεν θα αρκεί το rapid test για πιστοποιητικό νόσησης και θα πρέπει να γίνεται PCR.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...