354
Ο Πάνος Γερμανός |

Στα 450 εκατ. ευρώ το κέρδος για την Olympia του Πάνου Γερμανού από την πώληση της Play

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2020, 18:06
Ο Πάνος Γερμανός
|

Στα 450 εκατ. ευρώ το κέρδος για την Olympia του Πάνου Γερμανού από την πώληση της Play

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2020, 18:06

Ενα σημαντικό επιχειρηματικό deal που ενισχύει τη θέση του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, ανακοινώθηκε τη Δευτέρα: η γαλλική εταιρεία Iliad, του δισεκατομμυριούχου Χαβιέ Νιέλ, συμφώνησε να εξαγοράσει την πολωνική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Play έναντι 2,2 δισ. ευρώ, καθώς επεκτείνει την παρουσία της στην Ευρώπη.

Η Iliad πρόσφερε την τιμή των 39 ζλότι ανά μετοχή της Play και έχει δεχτεί δεσμευτικές προσφορές των δύο μετόχων που ελέγχουν την Play – του ελληνικού Ομίλου Olympia, συμφερόντων του κ. Γερμανού και της ισλανδικής Novator Partners– για το πακέτο μετοχών τους 40%, μετέδωσε το Bloomberg. Με βάση τη συμφωνία, στο ταμείο του Ομίλου του κ. Γερμανού εκτιμάται ότι θα μπουν «ζεστά» 450 εκατ. ευρώ!

Αυτά τα κεφάλαια, σύμφωνα με κύκλους του ομίλου αναμένεται να επανεπενδυθούν στο σύνολο τους. Η Olympia Group βρίσκεται ήδη σε φάση επέκτασης των δραστηριοτήτων της τόσο με τη Sunlight και το νέο εργοστάσιο μπαταριών στις ΗΠΑ όσο και με το μετασχηματισμό των Public-Media Markt, ωστόσο αναλυτές δεν αποκλείουν μια εξαγορά.

Η προσφορά της Iliad ήταν κατά 39% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της πολωνικής εταιρείας την Παρασκευή στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας.

«Η Iliad έχει υπογράψει δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά ενός πακέτου ελέγχου 40% από τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της Play με την ίδια τιμή (δηλαδή 39 ζλότι ανά μετοχή), η οποία θα δώσει στην Iliad την πλειοψηφία των θέσεων στο Συμβούλιο Διευθυντών της Play», ανέφερε η Iliad σε ανακοίνωσή της.

Η συμφωνία δείχνει τη φιλοδοξία του Nιέλ να επιταχύνει τα σχέδια επέκτασής της εταιρείας του μετά τις εξαγορές που έκανε στην Ιρλανδία και στην Ιταλία. Η Play Communications, που είναι η νεότερη από τις τέσσερις μεγαλύτερες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της Πολωνίας, άρχισε τη λειτουργία της το 2007.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η μετοχή της Play δέχτηκε φέτος πλήγμα, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών για την επικείμενη δημοπρασία των δικτύων πέμπτης γενιάς στην Πολωνία. Η εταιρεία βασίζεται πολύ στον εξοπλισμό της Huawei Technologies και θεωρείται ευάλωτη σε μία κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Ωστόσο εμφάνισε έσοδα 1,6 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες και 32% περιθώρια λειτουργικού κέρδους, καθώς και 269 εκατ. ευρώ ελεύθερες ταμειακές ροές πριν από την πληρωμή του μερίσματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...