394
Η Μαγκνταλένα Αντερσον εξελέγη ομόφωνα στην ηγεσία του κόμματός της | Adam Ihse/TT News Agency via REUTERS

Σουηδία: Ανοιγμα σε Αριστερά και Δεξιά από τη νέα πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Aντερσον

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2021, 16:49
Η Μαγκνταλένα Αντερσον εξελέγη ομόφωνα στην ηγεσία του κόμματός της
|Adam Ihse/TT News Agency via REUTERS

Σουηδία: Ανοιγμα σε Αριστερά και Δεξιά από τη νέα πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Aντερσον

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2021, 16:49

Την Τρίτη κατά σειρά εκλογική τους νίκη επιδιώκουν οι Σοσιαλδημοκράτες στη Σουηδία που εξέλεξαν την Μαγκνταλένα Αντερσον ως επικεφαλής του κόμματος και σύντομα πρωθυπουργό, η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώραςμ σε αντικατάσταση του υπό παραίτηση Στέφαν Λεβέν.

Υπουργός Οικονομικών από το 2014, η 54χρονη οικονομολόγος και πρώην κολυμβήτρια ήταν η μοναδική υποψήφια στο συνέδριο του κόμματος που διεξήχθη στο Γκέτεμποργκ την Πέμπτη. Από τη δεκαετία του ’90 είναι σημαίνον στέλεχος του κόμματός της, με θέσεις συμβούλου υπουργών αλλά και στην Εφορία. Ο Λεβέν ήταν αυτός που την ξαναέφερε στην ενεργό πολιτική.

Στην πρώτη ομιλία της, γράφει το Poltico, εξέθεσε τις προτεραιότητες της θητείας της: ισχυρότερο κοινωνικό κράτος και πιο σκληρή στάση απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα. Με αυτά τα ανοίγματα επιχειρεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από τα αριστερά και τα δεξιά.

Είπε ακόμη ότι η παράταξή της, όπως και άλλα κεντροαριστερά κόμματα στην Ευρώπη, αντιπροσώπευε ένα πνεύμα αλληλεγγύης που είχαν ανάγκη οι ψηφοφόροι εν μέσω της πανδημίας και την οικονομικής κρίσης. Παρέθεσε το παράδειγμα της Γερμανίας και της Νορβηγίας και των πρόσφατων εκλογικών επιτυχιών τους.

«Η εποχή των αδύναμων κοινωνιών πέρασε. Είτε πρόκειται για τη φροντίδα των ασθενών με Covid, είτε για τη σωτηρία θέσεων εργασίας, είτε η γρήγορη υλοποίηση ενός προγράμματος εμβολιασμού, μπορούμε να βρούμε λύσεις όταν μας χτυπούν κρίσεις μόνο με ισχυρότερες κοινωνίες».

Ο Στέφαν Λεβέν αποχωρεί έπειτα από επτά χρόνια στον πρωθυπουργικό θώκο έχοντας αποδυναμωθεί έπειτα από πολιτική κρίση στις αρχές του καλοκαιριού. Τον Αύγουστο ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί τον Νοέμβριο, λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις –όπως αναμένονται αμφίρροπες- εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2022.

Μέσα στο κόμμα βλέπουν την αλλαγή στην ηγεσία σαν ευκαιρία για νέο ξεκίνημα, με σαφείς κατευθύνσεις που θα πρέπει να χαράξει η νέα επικεφαλής.

Οι προκλήσεις είναι μόνο μπροστά της, συνεχίζει το Politico, που επισημαίνει ότι το κόμμα βλέπει στις δημοσκοπήσεις τα ποσοστά του να υποχωρούν, ενώ οι πολίτες δηλώνουν ανήσυχοι για την υψηλή ανεργία και την εγκληματικότητα.

Το πρώτο εμπόδιο είναι θεσμικό. Για να γίνει πρωθυπουργός (η ημερομηνία για την ψηφοφορία δεν έχει καθοριστεί ακόμη) πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κόμματος της Αριστεράς και των Πρασίνων, κόμματα με εντελώς διαφορετικές απόψεις σε σχέση με τους Σοσιαλδημοκράτες για σειρά ζητημάτων όπως η φορολογία και τα εργασιακά. Επειτα πρέπει να περάσει τον προϋπολογισμό του 2022.

Η αντιπολίτευση ήδη προσπαθεί να παρουσιάσει την Αντερσον απλώς σαν μια συνέχεια του Λεβέν και των (όπως υποστηρίζουν) λανθασμένων πολιτικών του για την ενσωμάτωση των μεταναστών και την ανεργία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...