311
Σουηδοί γιορτάζουν το τέλος των περιοριστικών μέτρων, τον Σεπτέμβριο, στη Στοκχόλμη | Pontus Lundahl/TT News Agency/via REUTERS

Σουηδία: Η χώρα «άργησε πολύ» στη διαχείριση της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2021, 16:46
Σουηδοί γιορτάζουν το τέλος των περιοριστικών μέτρων, τον Σεπτέμβριο, στη Στοκχόλμη
|Pontus Lundahl/TT News Agency/via REUTERS

Σουηδία: Η χώρα «άργησε πολύ» στη διαχείριση της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2021, 16:46

Η ανταπόκριση της Σουηδίας στην εξάπλωση του κορονοϊού ήταν πολύ αργή και οι προετοιμασίες για την διαχείριση της πανδημίας ήταν ανεπαρκείς, ανακοίνωσε την Παρασκευή επιτροπή που ερευνά την διαχείριση της κρίσης από τη χώρα.

Η αρχική στρατηγική της Σουηδίας, η αποφυγή της επιβολής lockdown και μέτρων όπως η χρήση μάσκας και η σταδιακή αυστηροποίηση των περιορισμών, έθεσε στο περιθώριο την χώρα κατά την πρώτη χρονιά της πανδημίας όταν πολλές χώρες ανά την Ευρώπη επέλεγαν να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς.

Η επιτροπή ανέφερε ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική της μη επιβολής lockdown που επέλεξε η χώρα στην τελική της έκθεση, αλλά τα προκαταρκτικά ευρήματά της δείχνουν ότι επιβλήθηκαν μέτρα αργοπορημένα τόσο σε σύγκριση με τους σκανδιναβούς γείτονες της Σουηδίας όσο και ως προς τις διαστάσεις της επιδημίας στη χώρα, την άνοιξη του 2020.

«Η διαχείριση της πανδημίας από τη Σουηδία χαρακτηρίστηκε από αργοπορημένη αντίδραση. Τα αρχικά μέτρα πρόληψης και ελέγχου της νόσου ήταν ανεπαρκή ώστε να σταματήσουν ή έστω να περιορίσουν σημαντικά την εξάπλωση του ιού στη χώρα», αποφάνθηκε η επιτροπή, η οποία διορίστηκε από την κυβέρνηση εν μέσω πίεσης από το κοινοβούλιο.

Επισήμανε επίσης, ότι χρειάστηκε «υπερβολικά μεγάλο διάστημα» για να γίνουν εκτεταμένα τεστ για τον κορονοϊό, κάτι που αρχικά εφαρμόστηκε μόνο σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι υγειονομικοί υπάλληλοι.

Οι αρχές βασίστηκαν πολύ σε συστάσεις για εθελοντικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και πλυσίματος των χεριών, ενώ δημόσιοι χώροι όπως σχολεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις παρέμειναν στο μεγαλύτερο μέρος τους ανοιχτά, με την κυβέρνηση να μεταθέτει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την καταπολέμηση του ιού στις υπηρεσίες υγείας και στον επικεφαλής επιδημιολόγο Αντερς Τέγκνελ.

Η Σουηδία έχει καταγράψει περισσότερους από 15.000 θανάτους από τον κορονοϊό, κατά κεφαλήν πολύ περισσότερους σε σχέση με τους σκανδιναβούς γείτονές της που εφάρμοσαν αυστηρότερους περιορισμούς, αλλά λιγότερους σε σχέση με άλλες χώρες που επέβαλαν αυστηρά lockdown, όπως η Βρετανία.

Η στρατηγική ως προς την πανδημία θεωρείται αμφιλεγόμενη τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...