521
O Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Κρήτη αλλά και στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό για την ασφάλεια της Ελλάδας | INTIME / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πομπέο: «Πάντα ανησυχούσαμε για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο»

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2021, 12:22
O Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στην Κρήτη αλλά και στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό για την ασφάλεια της Ελλάδας
|INTIME / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Πομπέο: «Πάντα ανησυχούσαμε για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο»

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2021, 12:22

«Υπήρχαν μέρες που ήταν περίεργες, ήταν πολύ τεταμένες». Ο Μάικ Πομπέο πέρασε πολλές ώρες στο γραφείο του, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τηλεφωνώντας σε Αθήνα και Αγκυρα, ειδικά κατά τις περιόδους που η ατμόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο ήταν ηλεκτρισμένη. «Πάντα ανησυχείς όταν υπάρχουν πλοία που κινούνται σε επικίνδυνες περιοχές. Ατυχήματα συμβαίνουν και πράγματα που κανένα από τα δύο έθνη που βρίσκονται σε ένταση δεν μπορεί να επιλύσει από εκεί και πέρα. Πάντα ανησυχούσα για ένα ατύχημα που θα οδηγούσε σε μια δίνη αντιδράσεων», εξομολογείται ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στον Αλέξη Παπαχελά και την «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο Μάικ Πομπέο ο οποίος θεωρείται ένας από τους σταρ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και πιθανός διεκδικητής του προεδρικού χρίσματος για τις εκλογές του 2024, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. «Είναι πολύ σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είμαι ενθουσιασμένος για τη σύναψη συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας. Πρόκειται για μια πραγματικά καλή εξέλιξη. Εμείς κάναμε πολλά βήματα προόδου, εκείνοι πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού», σχολίασε ενώ αναφερόμενος στην στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Τουρκία, τόνισε: «Εχω ταξιδέψει στην Τουρκία πολλές φορές, και ως υπουργός Εξωτερικών. Θέλουμε να είμαστε καλοί εταίροι και φίλοι. Επιθυμούμε να είναι αμέριστοι υποστηρικτές της αποστολής του ΝΑΤΟ. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι ήταν κακή ιδέα να αγοράσουν ένα ρωσικό αμυντικό σύστημα S-400 υψηλής τεχνολογίας, αλλά δεν μπορέσαμε να τους πείσουμε να μην πάρουν αυτό το οπλικό σύστημα. Αυτό συνιστά λάθος για το ΝΑΤΟ, αποτελεί θέμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για κάθε χώρα του ΝΑΤΟ, καθώς και για την ασφάλεια από την απειλή που αντιμετωπίζουμε σήμερα από τη Ρωσία αλλά και από την Κίνα».

Η ενεργειακή σκακιέρα

Ο τέως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στην «Καθημερινή» αναφέρθηκε και στο φλέγον για την περιοχή ενεργειακό ζήτημα και δεν έκρυψε ότι για τον ίδιο η Αγκυρα έχει σημαντικό ρόλο στην σκακιέρα, όχι όμως χωρίς όρους και κανόνες. «Είχα πολλές συνομιλίες για την ενεργειακή πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο και την ενεργειακή δεξαμενή της Μεσογείου. Πραγματικά σημαντικές συνομιλίες για το πώς θα οικοδομήσουμε την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε πολύ να συμμετάσχει η Τουρκία σε αυτό. Ελπίζω ότι θα συνεχίσουν να κατανοούν πως η συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο έχει μεγάλη σημασία» τόνισε.

Με την εμπειρία του στα διπλωματικά φόρα ο Μάικ Πομπέο απέφυγε να τοποθετηθεί υπέρ ή εναντίον του Ερντογάν, ωστόσο το μήνυμά του είναι σαφές και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. «Πιστεύω ότι οι Τούρκοι καταλαβαίνουν πως είναι καλύτερο γι’ αυτούς να ανήκουν στη Δύση. Οτι η ζωή τους θα είναι καλύτερη, ότι οι οικογένειές τους θα είναι σε καλύτερη μοίρα» είπε χαρακτηριστικά ενώ δεν περέλειψε να αναφερθεί στις θρησκευτικές ελευθερίες και τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του κ.κ. Βαρθολομαίου, με τον οποίο είχε συνάντηση κατά την παρουσία του στις ΗΠΑ.

Αντίθετα, ο κ. Πομπέο δεν έκρυψε τα λόγια του απαντώντας σε ερώτηση για την διεθνή κατάσταση και την μεγαλύτερη πηγή κινδύνου για την ειρήνη: «Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα είναι η μεγαλύτερη απειλή που υπάρχει σε αυτόν τον πλανήτη για την Ελλάδα, για την Ευρώπη, για τις ΗΠΑ» είπε και επεσήμανε ότι «πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...