500
|

Σγουρός: Ανοχή στο «σύστημα Πατούλη» ισοδυναμεί πλέον με συνενοχή

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2023, 14:11

Σγουρός: Ανοχή στο «σύστημα Πατούλη» ισοδυναμεί πλέον με συνενοχή

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2023, 14:11

Τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος από τη διοίκηση Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής, μέσα από ένα «πάρτι» υπερκοστολογήσεων και ατεκμηρίωτων αναθέσεων, καταγγέλλει εκ νέου ο πρώην περιφερειάρχης  και επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής», Γιάννης Σγουρός, επικαλούμενος αυτή τη φορά  έρευνα της Κομισιόν, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, για τα σπιτάκια ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής).

Οπως αναφέρει ο κ. Σγουρός, πέρα από το έλλειμμα των 170 εκατ. ευρώ που δημιουργήθηκε στην Περιφέρεια επί Πατούλη, ο αρμόδιος φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής έχει επιδοθεί από το 2019 σε υπερπληθώρα υπερκοστολογημένων και ατεκμηρίωτων προϋπολογιστικά αναθέσεων ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, στους οποίους -όπως επισημαίνεται- συνήθως μετέχει ένας διαγωνιζόμενος με μηδενικές και ανύπαρκτες εκπτώσεις, με πρόσχημα δήθεν τη βελτίωση της ανακύκλωσης (στη σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα με πρόσχημα τον covid-19 είχαν επιδοθεί σε πρωτοφανείς αναθέσεις και για την απολύμανση).

Αποτέλεσμα όλης αυτής της σπατάλης και κακοδιαχείρισης, υπογραμμίζει ο κ. Σγουρός κάνοντας παράλληλα λόγο για ανοχή της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων, είναι ο φορέας να οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια, είτε σε στάση πληρωμών, είτε σε εκτόξευση του κόστους διαχείρισης, επιβαρύνοντας τους δήμους – δηλ. τους πολίτες- προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρειώσεις του .

Είναι χαρακτηριστικό – τονίζεται-  ότι μόνο το τελευταίο τετράμηνο ο ΕΔΣΝΑ έχει προκηρύξει τους παρακάτω διαγωνισμούς (μαζί με την προαίρεση άνω των 190 εκατ. ευρώ ! )  οι  οποίοι είναι αναρτημένοι στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ):

-Προμήθεια μέσω leasing 65 ηλεκτρικών απορριμματοφόρων με δικαίωμα προαίρεσης για άλλα 65 ηλεκτρικά απορριμματοφόρα (μαζί με φορτιστές) : Προϋπολογισμός €62.787.400 και σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος της προαίρεσης άλλα €62.787.400. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: «Πώς είναι δυνατόν ο ΕΔΣΝΑ να προμηθεύεται ηλεκτρικά απορριμματοφόρα με κόστος σχεδόν 800.000 ευρώ το ένα»

-Υπηρεσίες φύλαξης ΣΜΑ Σχιστού : Προϋπολογισμός €6.111.000, με δικαίωμα προαίρεσης €2.037.000. «Τι ακριβώς θα φυλάει η εταιρεία security στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό και γιατί μέχρι το 2019 δεν είχε ποτέ παραστεί ανάγκη για security;» είναι το ερώτημα που τίθεται για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

-Προμήθεια 60 κέντρων διακριτής διαλογής ειδών: Προϋπολογισμός €12.338.000.

-Υπηρεσίες αριστοποίησης Compost προϋπολογισμού €18.060.600, με δικαίωμα προαίρεσης άλλα €18.060.600. «Τι σημαίνει αριστοποίηση κόμποστ και πόσο θα πληρώνει ο πολίτης ευρώ ανά τόνο για αυτή τη διαδικασία;», είναι το ερώτημα που απευθύνεται στη διοίκηση Πατούλη

«Είναι πια ξεκάθαρο και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι φορείς που διαχειρίζεται, είτε απευθείας, είτε εμμέσως το “σύστημα Πατούλη” εκτροχιάζονται και οδηγούνται στη χρεοκοπία. Κάτι περίεργο συμβαίνει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Κάτι περίεργο που έφθασε μέχρι τις Βρυξέλλες και ενεργοποίησε την Κομισιόν», σημειώνει στη σχετική δήλωσή του ο κ. Σγουρόας.

«Στην Ελλάδα, ωστόσο, κυβέρνηση και αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, εδώ και χρόνια περί άλλων τυρβάζουν. Τους καλούμε να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να ασκήσουν τα καθήκοντά τους ως έχουν υποχρέωση από το Σύνταγμα και τον νόμο και να προασπίσουν το δημόσιο συμφέρον και το εισόδημα των πολιτών. Εμείς τα είπαμε και θα τα ξαναπούμε όσες φορές χρειαστεί. Δεν πρόκειται να νίψουμε τας χείρας μας σαν τον Πόντιο Πιλάτο. Η ανοχή στο  “σύστημα Πατούλη” ισοδυναμεί πλέον με συνενοχή», καταλήγει ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...