442
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος | Achilleas Chiras / SOOC

Reuters, Κομισιόν και υπ. Οικονομικών διαψεύδουν το ΑΠΕ για τις συντάξεις

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2018, 14:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/09/2018, 15:30
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
|Achilleas Chiras / SOOC

Reuters, Κομισιόν και υπ. Οικονομικών διαψεύδουν το ΑΠΕ για τις συντάξεις

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2018, 14:54
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 14/09/2018, 15:30

Πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters διέψευσαν την πληροφορία που είχε μεταδοθεί νωρίτερα την Παρασκευή από το ΑΠΕ ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης για τις συντάξεις.

Μία από τις δύο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων χαρακτήρισε στο Reuters «πρώιμη» την εικασία ότι οι Θεσμοί έχουν συμφωνήσει με την ελληνική θέση για το Ασφαλιστικό.

Η άλλη πηγή ανέφερε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον το Reuters υπενθυμίζει ότι η Αθήνα έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% έως το 2022 και πως με αυτό το σκεπτικό νομοθετήθηκε η μείωση συντάξεων και αφορολογήτου το 2019 και το 2020.

Το δημοσίευμα του ΑΠΕ το πρωί της Παρασκευής ανέφερε ότι οι Θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και ότι οι μειώσεις στις συντάξεις από 1/1/2019 θα ακυρώνονταν και δεν θα αναβάλονταν απλώς.

Ακόμη, ανέφερε ότι για τις εξελίξεις αυτές έχουν ενημερωθεί τα κόμματα. Ωστόσο, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ διέψευσαν ότι ενημερώθηκαν.

Κομισιόν: «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται»

Τη φράση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως «Pacta sunt servanda» (δηλαδή «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται») επανέλαβε την Παρασκευή ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλεξάντερ Βιντερστάιν.

Σε ερώτημα για τη διαρροή στο ΑΠΕ, ο εκπρόσωπος είπε: «Υπάρχει μόνο μία πηγή. Ο πρόεδρος μίλησε on the record την Τετάρτη. Η θέση μας είναι σαφής: ό,τι έχει συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστεί».

Ωστόσο, ο κ. Βιντερστάιν δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος Γιούνκερ με αυτή τη φράση, εάν δηλαδή αναφερόταν στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ή συγκεκριμένα στο μέτρο της περικοπής των συντάξεων.

Επίσης, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πληροφορίες ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο ζήτημα αυτό κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα.

Τέλος, ανέφερε ότι η πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών ολοκληρώθηκε και θα δημοσιευθεί σύντομα η σχετική δήλωσή τους.

Υπ. Οικονομικών: «Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία»

Μετά το μεσημέρι κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους διέψευσε το ΑΠΕ.

Το δημοσίευμα «δεν μπορεί να είναι αλήθεια», γιατί η αναβολή της περικοπής «δεν αποφασίζεται εδώ στην Αθήνα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων».

Για την συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση είπε ότι αυτό το οποίο έγινε και σήμερα και ολοκληρώθηκε είναι ότι υπήρξε κάποια πρόοδος -σχεδόν συμφωνία- στο δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ. Παραμένουν κάποιες μικροαποκλίσεις.

Ο αξιωματούχος του υπουργείο ανέφερε ακόμη ότι δεν είναι «κλειδωμένα» τα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2019. Τονίζει ότι η ελληνική πλευρά έχει κάποια προτίμηση στα μέτρα που θα ήθελε να εφαρμοστούν, αλλά όλα θα είναι σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο που θα συμφωνηθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...