497
|

«Πυροτέχνημα» Τσίπρα με πρόταση ψηφοφορίας από τη βάση για το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2020, 17:39

«Πυροτέχνημα» Τσίπρα με πρόταση ψηφοφορίας από τη βάση για το νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2020, 17:39

Εκλογή αρχηγού από τη βάση, δεν θέλει. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί τελικά να δεχτεί μια ψηφοφορία μεταξύ των μελών για ένα νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτήν την ιδέα φέρεται να έριξε στο τραπέζι, εν όψει συνεδρίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία απόπειρα να απαλλαγεί και από τη διαρκή «γκρίνια» των 53+ και όσων άλλων εγείρουν ενστάσεις περί πασοκοποίησης του κόμματος μέσω της αλλαγής ονόματος (και όχι μόνο).

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να ανοίξει η συζήτηση για το όνομα πριν από το συνέδριο του Μαΐου, προκειμένου να υπερτονιστεί η σημασία της διεύρυνσης στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Η πρόταση αυτή ωστόσο, προκαλεί αντιδράσεις τόσο από παλιά στελέχη (Βούτσης, Φίλης, Δραγασάκης) όσο και από την ομάδα των 53+, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μια συζήτηση που άνοιξε τώρα (στο προσφατο παρελθόν υπήρξε σειρά δημοσιευμάτων που «αποκάλυπταν» το νέο όνομα με το οποίο θα πορευόταν εφεξής ο «διευρυμένος» ΣΥΡΙΖΑ).

Και όλα αυτά ενώ για ορισμένους το θέμα του ονόματος αποτελεί κόκκινη γραμμή και για άλλα στελέχη (οι λεγόμενοι προεδρικοί) είναι ελασσονος σημασίας.

Το θέμα της ονομασίας συζητήθηκε μεταξύ άλλων το Σάββατο σε συνάντηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία συμμετείχαν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και τα στελέχη πρώτης γραμμής Αλέκος Φλαμπουράρης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Παππάς.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι την πρόταση να ανοίξει η συζήτηση για το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από το συνέδριο την έκανε ο ίδιος πρόεδρος, σε μια προσπάθεια να τονιστεί περισσότερο η διεύρυνση στον ευρύτερο χώρο των προοδευτικών δυνάμεων και να κλείσει μια και καλή το θέμα.

Και αυτό με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται δυσαρεστημένος από τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών στο εγχείρημα της διεύρυνσης, κρίνοντας -σύμφωνα πάντα με την «Εφ.Συν»- ότι κάποιοι κωλυσιεργούν σκοπίμως επικαλούμενοι τον κίνδυνο της πασοκοποίησης.

Πώς θα γίνει η ψηφοφορία

Αν και η συζήτηση για το πώς θα γίνει η ψηφοφορία για το όνομα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, πιθανολογείται ότι θα οριστεί μια ημερομηνία πριν από το συνέδριο, στην οποία τα εγγεγραμμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να απαντήσουν αν επιθυμούν να παραμείνει η ονομασία του κόμματος ως έχει, ή αν συμφωνούν με την αλλαγή της.

Στη διαδικασία της ψηφοφορίας δεν θα προτείνεται συγκεκριμένο όνομα, αλλά σε κάθε περίπτωση το ερώτημα που θα τεθεί, θα αφορά τη «μετάβαση» σε ένα όνομα περισσότεραο αντιπροσωπευτικό «της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης» (κατά τη διατύπωση του ίδιου του κ. Τσίπρα το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου).

Δικαίωμα στην ψηφοφορία, η οποία δεν έχει αποφασιστεί ακριβώς πώς θα διεξαχθεί (μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας i-syriza ή με κάλπες), θα έχουν όλα τα μέλη που θα έχουν εγγραφεί στο κόμμα έως και 10 μέρες πριν από τη διαδικασία.

Εκτός από τη λύση στο ζήτημα του ονόματος, η ψηφοφορία θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί και για να τονώσει το αναιμικό ρεύμα εγγραφών στο i-Syriza (με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί περίπου 30.000 άτομα, αριθμός μη ικανοποιητικός έξι μήνες μετά τις εκλογές, όταν ο στόχος που είχε θέσει ο Αλέξης Τσίπρας ήταν τα 180.000 μέλη).

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...