368
|

Πτώση F-16: Eξιτήριο για τον 29χρονο πιλότο

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2024, 13:29

Πτώση F-16: Eξιτήριο για τον 29χρονο πιλότο

Protagon Team Protagon Team 22 Μαρτίου 2024, 13:29

Εξιτήριο πήρε την Παρασκευή, ο πιλότος του μαχητικού F-16 Block 52+ που κατέπεσε το μεσημέρι της Τετάρτης, κοντά στη νήσο Ψαθούρα, νότια της Χαλκιδικής.

Χάρη στην ψυχραιμία και την άρτια εκπαίδευσή του ο 29χρονος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας κατάφερε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος χρησιμοποιώντας έγκαιρα το σύστημα αυτόματης εκτίναξης.

Οι ιπτάμενοι της τετράδας των αεροσκαφών της 337 Μοίρας  είχαν ολοκληρώσει μια σειρά από ασκήσεις στο βορειοανατολικό Αιγαίο.  Περίπου 50 ναυτικά μίλια από την 110 Πτέρυγα Μάχης όλοι παρατήρησαν ότι το F-16 block 52 plus που χειρίζονταν ο 29χρονος υποσμηναγός έφευγε από τον σχηματισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο 29χρονος επιχείρησε να επαναφέρει το αεροσκάφος και αμέσως μετά πήρε την απόφαση που απαιτούνταν, την στιγμή μάλιστα όπου και οι συνάδελφοί του τον προέτρεπαν να εγκαταλείψει το μαχητικό.

Μετά τον εντοπισμό του και έχοντας παραμείνει πάνω από 1,5 ώρα στο νερό, ο υποσμηναγός της ΠΑ περισυνελέγη και μεταφέρθηκε με Super Puma στο  251 ΓΝΑ όπου και παρέμεινε μέχρι την Παρασκευή για προληπτικούς λόγους.

Πηγές του ΓΕΑ ανέφεραν ότι ο υποσμηναγός λειτούργησε υποδειγματικά σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ειδοποιώντας ακόμη και με το κινητό του, ώστε να γνωρίζουν όλοι ότι είναι καλά.

Παράλληλα υπενθυμίζουν ότι την περασμένη χρονιά η Πολεμική Αεροπορία θρήνησε πέντε μέλη της οικογένειάς της.

Αλλες πηγές σημείωναν πως είναι πρόωρες και βιαστικές οι εκτιμήσεις που πρόλαβαν να δουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τα αίτια της συντριβής του Block 52+.

«Τα 20g (ο 29χρονος ιπτάμενος της 337 Μοίρας σήκωσε 20 φορές το βάρος του κατά την εγκατάλειψη του αεροσκάφους) είναι στιγμιαία και ο εγκέφαλος έχει ήδη θέματα οξυγόνου, υπάρχουν περιπτώσεις στην εγκατάλειψη που ο άλλος λιποθύμησε ,αυτό όμως μπορεί να συμβεί και από την κρούση του αέρα. Δε το καταλαβαίνει γιατί είναι τόσο γρήγορη η διαδικασία αν και είναι ελεγχόμενη, αποφασίζεις και λες τώρα δε μπορώ να συνεχίσω, πρέπει να εγκαταλείψω, άρα κάνεις ενέργειες μία μία όπως έχεις μάθει», εξήγησε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο αντιπτέραρχος εν αποστρατεία.Ιωάννης Βαμβακός,

Και με δεδομένο ότι η συντήρηση των εκτινασσόμενων καθισμάτων διαδρματιζει καθοριστικό ρόλο στη διάσωση και επιβίωση του πιλότου όταν εξαντληθούν οι επιλογές του, ο πτέραρχος και αμυντικός αναλυτής  Κωνσταντίνος Ιατρίδης, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις», διαβεβαίωσε ότι «όλα τα αεροσκάφη ανεξάρτητα της παλαιότητας συντηρούνται όπως ακριβώς πρέπει και στη συνέχεια δίνονται για πτήση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...