224
Τη συνήθη ρητορική της χώρας του επανέλαβε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών | Turkish Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου: «Ο,τι και να λέτε, η μειονότητα στη Θράκη είναι τουρκική»

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2020, 13:05
Τη συνήθη ρητορική της χώρας του επανέλαβε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών
|Turkish Foreign Ministry/Handout via REUTERS

Προκλητικός ο Τσαβούσογλου: «Ο,τι και να λέτε, η μειονότητα στη Θράκη είναι τουρκική»

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2020, 13:05

Εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου καταφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter επανέλαβε τη γνωστή τουρκική επιχειρηματολογία περί τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

Οπως έγραψε την Τρίτη ο τούρκος υπουργός: «Ο πρόεδρος μιας χώρας που λέγεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας αποκάλεσε για μια ακόμη φορά τη μουσουλμανική τουρκική μειονότητα ως ελληνική μουσουλμανική μειονότητα, παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο,τι και να λέτε, η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι εδώ και αιώνες τουρκική και τουρκική θα παραμείνει».

Είχαν προηγηθεί μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, τα οποία χαρακτηρίζουν «σκανδαλώδη» τη δήλωση του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε επίσκεψή του στον Εβρο την Κυριακή είχε τονίσει: «Ο,τι και να λέγεται από οποιαδήποτε πλευρά, μια είναι η αλήθεια κατά το Διεθνές Δίκαιο και αυτή η αλήθεια είναι αδύνατον να παραγραφεί με οποιονδήποτε τρόπο. Η αλήθεια είναι πως κατά τη Συνθήκη της Λωζάνης, η μουσουλμανική μειονότητα η οποία ζει στη Θράκη είναι θρησκευτική μειονότητα· δεν είναι εθνική μειονότητα με κανέναν τρόπο».

Τι απάντησε η Αθήνα

Ελληνικές διπλωματικές πηγές σχολίαζαν με αφορμή τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού ότι «στην Ελλάδα –που είναι όχι μόνο ιστορικό λίκνο της δημοκρατίας αλλά και μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα– διαβιοί με όρους απόλυτης ισονομίας και ισοπολιτείας μια μόνο μειονότητα: η μουσουλμανική. Αρκεί μια απλή ανάγνωση της Λωζάνης για να το αντιληφθεί κανείς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...