399
| Intime

Προκλητική και την 25η Μαρτίου η Τουρκία – ΥΠΕΞ: Η Αγκυρα εμμένει στην παραβατικότητα

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2020, 15:26
|Intime

Προκλητική και την 25η Μαρτίου η Τουρκία – ΥΠΕΞ: Η Αγκυρα εμμένει στην παραβατικότητα

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2020, 15:26

Επιθετικότητα και προκλητικότητα σε δύο μέτωπα επιδεικνύει η Τουρκία, η οποία όχι μόνο συνεχίζει τις υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά, αλλά επαναφέρει το ανυπόστατο συμφωνητικό με το καθεστώς της Τρίπολης στη Λιβύη.

Την Τετάρτη, ανήμερα της ελληνικής εθνικής επετείου, είχαμε σειρά υπερπτήσεων σχεδόν σε όλο το μήκος των συνόρων, από τον Εβρο ως το Καστελόριζο.

Στις 09:25, δύο τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τη νήσο Ρω στα 14.000 πόδια και τρία λεπτά αργότερα στα 13.500 πόδια.

Στις 11:32 μεμονωμένο τουρκικό αεροσκάφος F-16 πραγματοποίησε πτήση πάνω από τον Εβρο στα 15.000 πόδια. Να σημειωθεί ότι λίγο νωρίτερα ελληνικά F-16 πέταξαν πάνω από τις Καστανιές του Εβρου, την ώρα που γινόταν η έπαρση της σημαίας για την εθνική εορτή.

Στις 11:56 ζεύγος τουρκικών μαχητικών πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τον Αγιο Ευστράτιο στα 14.000 πόδια και στις 12:05 στο δυτικό άκρο Λέσβου στα 3.000 πόδια.

Στις 12:25 άλλο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησε υπερπτήση στο Φαρμακονήσι στα 10.000 πόδια, στις 12:28 πάνω από τους Λειψούς στα 7.400 πόδια, στις 12:53 πάνω από την Παναγιά και τις Οινούσσες στα 26.000 και 28.000 πόδια αντίστοιχα και στις 12:55 πάνω από τις Οινούσσες στα 25.000 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.

ΥΠΕΞ: «Η Τουρκία χτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους»

Η εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του αναφορικά με την επιστολή του τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις θαλάσσιες ζώνες.

«Ψευδεπίγραφα, για πολλοστή φορά, στο όνομα της ειρήνης και σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου, με ανυπόστατα επιχειρήματα, η Τουρκία επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Χτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους».

«Για πολλοστή φορά επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, να μην αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Υπογραμμίζει δε πως «σε πείσμα της διεθνούς παραβατικότητας της Τουρκίας, η Ελλάδα, αλλά και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, καταδικάζει την τουρκική στάση, συνεχίζει να αναγνωρίζει τα νόμιμα κράτη μέλη της τελευταίας και να αποκηρύσσει παράνομες οντότητες».

«Συνεχίζει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο ως ακρογωνιαίο λίθο ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο. Συνεχίζει να απαιτεί το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και να υπογραμμίζει ότι παράνομες και άκυρες συμφωνίες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα».

«Επαναλαμβάνουμε ότι η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...