282
| REUTERS/Maxim Shemetov

Πούτιν: «Ατυχές περιστατικό ο θάνατος του Ναβάλνι»

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2024, 10:06
|REUTERS/Maxim Shemetov

Πούτιν: «Ατυχές περιστατικό ο θάνατος του Ναβάλνι»

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2024, 10:06

Αναλυτικές δηλώσεις για την υπόθεση Ναβάλνι έκανε για πρώτη φορά ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την επανεκλογή του στην εξουσία της Ρωσίας. Τα διεθνή μέσα αναφέρουν μάλιστα πως για πρώτη φορά ο Πούτιν είπε το όνομα Ναβάλνι δημοσίως.

Όπως γράφουν οι New York Times, ο ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε το θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι (σε φυλακή του αρκτικού κύκλου πριν από ένα μήνα) «ατυχές περιστατικό», ενώ ισχυρίστηκε ότι ήταν έτοιμος να τον απελευθερώσει με αντάλλαγμα Ρώσους κρατούμενους στη Δύση.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κάλπης, ο Πούτιν είπε ότι «κάποιοι» του πρότειναν την ανταλλαγή του Ναβάλνι με άτομα που κρατούνταν σε σωφρονιστικά ιδρύματα δυτικών χωρών. «Είπα, συμφωνώ και έθεσα ως όρο να μην επιστρέψει αλλά να βεβαιωθούμε ότι θα έμενε εκεί», ανέφερε, προσθέντας πως δεν πρόλαβαν να προχωρήσουν οι διαδικασίες επειδή ο Ναβάλνι πέθανε! «Συμβαίνουν αυτά, έτσι είναι η ζωή», είπε ο Πούτιν…

Και πρόσθεσε πως «είναι ένα θλιβερό γεγονός, αλλά υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που άνθρωποι πέθαναν σε σωφρονιστικά ιδρύματα. Και τι, αυτό δεν έχει συμβεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες;»

Ποιους αφορούσε η ανταλλαγή

Οι New York Times επικαλούνται δυτική υψηλά ιστάμενη πηγή η οποία είχε αναφέρει οτι πράγματι είχαν ξεκινήσει «πρώιμες συζητήσεις» για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης του Ναβάλνι μέσω ανταλλαγής, όταν οι ρωσικές αρχές ανέφεραν το θανατό του (στις 16 Φεβρουαρίου).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι συζητήσεις αφορούσαν την ανταλλαγή του Αλεξέι Ναβάλνι μαζί με δύο Αμερικανούς φυλακισμένους στη Ρωσία — τον Έβαν Γκέρσκοβιτς, δημοσιογράφο της Wall Street Journal και τον Πολ Γουίλαν, στέλεχος εταιρικής ασφάλειας και πρώην πεζοναύτη — με αντάλλαγμα τον Βαντίμ Κρασίκοφ ο οποίος έχει καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός πρώην Τσετσένου αυτονομιστή μαχητή στο Βερολίνο το 2019 και είναι φυλακισμένος στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...