845
O Ρικ Στάντον και ο Τζον Βολάντεν, ο πυροσβέστης και ο μηχανικός υπολογιστών _ όταν δεν βουτούν για να σώσουν ζωές | Facebook

Οι σωτήρες-δύτες των σπηλαίων: We have a job to do

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2018, 17:57
O Ρικ Στάντον και ο Τζον Βολάντεν, ο πυροσβέστης και ο μηχανικός υπολογιστών _ όταν δεν βουτούν για να σώσουν ζωές
|Facebook

Οι σωτήρες-δύτες των σπηλαίων: We have a job to do

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουλίου 2018, 17:57

Δύο βρετανοί εθελοντές -πολύπειροι δύτες σπηλαίων- είναι αυτοί οι οποίοι πιστεύεται ότι εντόπισαν τα δώδεκα παιδιά και τον προπονητή τους στην Ταϊλάνδη έπειτα από εννέα ημέρες ερευνών. Οι δυο τους θεωρούνται κορυφαίοι στις διασώσεις ανθρώπων παγιδευμένων σε σπήλαια και συχνά συνεργάζονται ως ομάδα σε τέτοιου είδους αποστολές ανά τον κόσμο.

Ως γνωστόν, η ανεύρεση της παγιδευμένης στη σπηλιά ομάδας (εδώ και εδώ) πιστοποιείται από ένα πλάνο τη στιγμή που οι διασώστες καταφθάνουν. Εκεί ένας από αυτούς, μιλώντας Αγγλικά με χαρακτηριστική εγγλέζικη προφορά, ακούγεται να καθησυχάζει την ομήγυρη των αποκλεισμένων λέγοντας ότι έρχεται βοήθεια.

O Μπιλ Γουάιτχεντ, αντιπρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Διασώσεων, λέει στον Guardian ότι ο Ρικ Στάντον και ο συνεργάτης του Τζον Βολάντεν ήταν οι επικεφαλής της ομάδας διάσωσης στην Ταϊλάνδη. «Αυτοί είχαν αναλάβει την τελική φάση της διάσωσης, την προσέγγιση στο στεγανό σημείο όπου βρέθηκε συγκεντρωμένη η ομάδα των αποκλεισμένων πάνω από τα νερά» είπε.

Ο πυροσβέστης και ο μηχανικός

Ο Στάντον, μεσήλικας, περί τα 55, είναι ένας πυροσβέστης από το Κόβεντρι που θεωρείται ο καλύτερος στις καταδύσεις εντός σπηλαίων, έχοντας 35ετή πείρα και τη σχετική τεχνογνωσία. Το 2013 ο ίδιος χαρακτήρισε χόμπι τη συμμετοχή του σε αποστολές διάσωσης, η οποία γίνεται σε εθελοντική πάντα βάση. Βραβεύθηκε το 2012 για τις υπηρεσίες του αυτές, και πλέον το όνομά του είναι συνώνυμο της βρετανικής εντός σπηλαίων κατάδυσης και της αυθεντίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

2018-06-27T142908Z_463237352_RC14A91AFE30_RTRMADP_3_THAILAND-ACCIDENT-CAVE
Ο Στάντον καταφθάνει στο δίκτυο σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ (REUTERS/Soe Zeya Tun)

Ο Βολάντεν, όταν έμπαινε στη σπηλιά της Ταϊλάνδης πριν από έξι ημέρες, είχε απλώς δηλώσει στα Μέσα: «We have a job to do («Εχουμε μια δουλειά να κάνουμε»). Αυτός ξεκίνησε την καριέρα του ως εξερευνητής σπηλαίων και κατόπιν ανέπτυξε έναν πρωτοποριακό εξοπλισμό που επιτρέπει στους δύτες να παραμένουν στο νερό περισσότερη ώρα και σε μεγάλο βάθος. Οι τεχνικές του ικανότητες χρησίμευσαν στο δίδυμο των διασωστών ώστε να κινηθούν στο 10 χιλιομέτρων δίκτυο των σπηλαίων της Ταϊλάνδης. Ο Βολάντεν είναι από το Μπρίστολ, μηχανικός υπολογιστών στο επάγγελμα, και αθλείται τρέχοντας μαραθώνιο δρόμο.

Σνομπάροντας το φως (της δημοσιότητας)

Χαρακτηριστική της «φιλοσοφίας» του Στάντον είναι μια δήλωσή του του 2007, όταν δηλαδή ήταν αρκετά νεότερος: «Οι δύτες σπηλαίων αποφεύγουμε το φως της δημοσιότητας. Προσωπικά ενδιαφέρομαι για το σπήλαιο, πώς διακλαδίζεται, πού τελειώνει. Υποθέτω ότι αυτό είναι το κίνητρό μου. Δεν γνωρίζω για ποιον λόγο, αλλά έτσι είναι» είχε πει.

Το 2010 το δίδυμο Στάντον – Βολάντεν συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης ενός συναδέλφου τους, του γάλλου δύτη Ερίκ Εσταμπλί, όταν αυτός παγιδεύτηκε στο φαράγγι Αρντές, κοντά στη Μασσαλία, το θεωρούμενο και «ευρωπαϊκό Γκραντ Κάνιον». Τότε κατέβαλαν πολυήμερες προσπάθειες για να σώσουν τον Εσταμπλί και τιμήθηκαν για τη δράση τους.

36616271_10210368670727889_3187580132722212864_n
Οι δύο βρετανοί πολύπειροι δύτες σπηλαίων στην Ταϊλάνδη

Ενας άλλος βρετανός δύτης, ο Νιλ Μπένετ, κρίνει ότι το δίδυμο είχε επιτυχία στην Ταϊλάνδη λόγω των ικανοτήτων τους και της εμπειρίας τους να χρησιμοποιούν ένα είδος καταδυτικού εξοπλισμού που επιτρέπει στον αέρα να ανακυκλώνεται και να χρησιμοποιείται εκ νέου.

«Σε καταστάσεις ακραίες και σε περιβάλλον εχθρικό χρειάζεσαι έναν συνεργάτη που να γνωρίζεις καλά, εκπαιδευμένο όπως και εσύ. Δεν γίνεται να καταδύεσαι μόνος, θα ήταν αυτοκτονία, δουλεύεις ως ομάδα» είπε ο Μπένετ, υπογραμμίζοντας και τη στενή πια προσωπική σχέση μεταξύ τους.

«Και οι δυο τους είναι απολύτως επιτυχημένοι δύτες σπηλαίων, με επιτεύγματα σε πολλά συμπλέγματα σπηλαίων στην Ευρώπη. Ειδικεύονται στην τεχνική ανακύκλωσης του χρησιμοποιούμενου αέρα, κάτι ιδανικό για τις συνθήκες που αντιμετώπισαν στην Ταϊλάνδη» λέει. Εκεί δηλαδή όπου το δίδυμο εργάστηκε και πάλι εθελοντικά

CHIANG RAI, THAILAND - JUNE 28: British cave-diver John Volanthen walks out from Tham Luang Nang Non cave in full kit without any response to reporter's questions on June 28, 2018 in Chiang Rai, Thailand. Rescuers battled heavy rain in northern Thailand as they continued the search for 12 boys and their soccer coach who have been missing in Tham Luang Nang Non cave since Saturday night after monsoon rains blocked the main entrance. Teams of Navy SEAL divers worked their way through submerged passageways in the sprawling underground caverns as senior Thai government officials warned on Wednesday that time is running out and the search intensifies for the young soccer team, aged between 11 to 16, and their their 25-year-old coach, with soldiers and park rangers seeking other entry points into the cave system. (Photo by Linh Pham/Getty Images)
O Τζον Βολάντεν με καταδυτικό εξοπλισμό, μόλις έχει βγει από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη (Linh Pham/Getty Images)

«Κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα βουτούν καθημερινώς σε ριψοκίνδυνες ασκήσεις και χρειάζονται ανάπαυση στο βραχύ μεσοδιάστημα από τη μια βουτιά στην άλλη» λέει γι’ αυτούς και ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Εταιρείας Διασώσεων. «Το καθαρό μυαλό και η φυσική κατάσταση είναι προϋποθέσεις της δικής τους ασφάλειας πρωτίστως, αλλά και της επιτυχούς έκβασης της επιχείρησης διάσωσης των παιδιών τώρα».

Ενας τρίτος βρετανός δύτης εστάλη από την Εταιρεία στη Ταϊλάνδη, ο Ρόμπερτ Χάρπερ, και την ομάδα συμπλήρωσε τελικά και ένας τέταρτος, ο Βερν Ανσγουορθ, εξερευνητής σπηλαίων. Η βρετανική ομάδα έχει καταστρώσει το κατάλληλο σχέδιο καταδύσεων ώστε να εξασφαλισθούν στα αποκλεισμένα παιδιά τα απαραίτητα μέχρι τον απεγκλωβισμό τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...