766
Συνάντηση του προεδρείου της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον Πάνο Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών | ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIMENEWS

Πρώτο «όχι» από την ΠΟΕ – ΟΤΑ, επιφυλάξεις ΚΕΔΕ για την πρόταση Σκουρλέτη

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2017, 14:12
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/06/2017 17:00
Συνάντηση του προεδρείου της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον Πάνο Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών
|ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/INTIMENEWS

Πρώτο «όχι» από την ΠΟΕ – ΟΤΑ, επιφυλάξεις ΚΕΔΕ για την πρόταση Σκουρλέτη

Protagon Team Protagon Team 24 Ιουνίου 2017, 14:12
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/06/2017 17:00

Χωρίς ουσιαστική εξέλιξη ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η συνάντηση που είχε η ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον Πάνο Σκουρλέτη στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ παράλληλα την ίδια ώρα συσσωρεύονταν τα σκουπίδια στους δήμους της χώρας, με την κατάσταση να γίνεται αφόρητη, λόγω και της υψηλής θερμοκρασίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε στους εκπρόσωπους της ομοσπονδίας τη νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και η οποία θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων. Παράλληλα θα περιλαμβάνει ειδική διάταξη ώστε οι συμβασιούχοι να απασχολούνται μέχρι να ανακοινωθούν οι επιτυχόντες του διαγωνισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ σχολίασε ότι η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης έχει μεγάλη απόσταση από αυτά που ζητά η ομοσπονδία. «Εχουμε την υποχρέωση να τη δούμε με τους νομικούς συμβούλους μας και να πάρουμε αποφάσεις ως εκτελεστική επιτροπή για να απαντήσουμε», δήλωσε ο Νίκος Τράκας.

Το πρόβλημα είναι ότι «οι νέες συμβάσεις που δίνονται δεν καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους», όπως είπε ο ίδιος. «Η ομοσπονδία έχει πει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να γίνουν αορίστου χρόνου. Καταλαβαίνουμε την κοινωνία, η κοινωνία καταλαβαίνει ότι έχουμε δίκιο», πρόσθεσε.

Ερωτώμενος αν θα βγουν τα απορριμματοφόρα στους δρόμους, ξεκαθάρισε: «Δεν θα βγει κανένας πριν καταλήξει η ομοσπονδία, πρόκειται για 10.000 ανθρώπινες ψυχές». Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση σε αυτή τη διαδικασία προσπαθεί να ρίξει το μπαλάκι στους δημάρχους και να φανεί ότι αυτοί απολύουν τους ανθρώπους».

Από την πλευρά του, μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Σκουρλέτης κάλεσε τους εργαζομένους «να μην ενδώσουν σε πιέσεις συμφερόντων ώστε να δοθεί η καθαριότητα σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Υπογράμμισε ότι όσοι θεώρησαν ότι με την αναστάτωση των τελευταίων ημερών θα άνοιγε ο δρόμος για την είσοδο ιδιωτών στην αποκομιδή απορριμμάτων θα βρουν την κυβέρνηση απέναντί τους. «Θεωρώ θετικό ότι υπάρχει ένας δίαυλος επικοινωνίας και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρεθεί λύση», τόνισε ο υπουργός.

Στη συνέχεια ο ίδιος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη. Ο ίδιος ανέφερε ότι και οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, για κάποια «αδιευκρίνιστα σημεία» της ρύθυμισης τα οποία θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης, τη Δευτέρα.

«Η κυβέρνηση οφείλει να βρει λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε με δική της ευθύνη και υπαιτιότητα», επεσήμανε ο ίδιος.

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι κυβερνητικοί αρχιτέκτονες του σημερινού χάους στην καθαριότητα συνεχίζουν να εμπαίζουν τους συμβασιούχους και την κοινωνία και να αγνοούν το Σύνταγμα και τη Δικαιοσύνη.

»Αντί να ζητήσουν μια συγγνώμη από τους εργαζόμενους και να βρουν μια ρεαλιστική λύση για τα δεδουλευμένα, υπόσχονται μονιμοποιήσεις με συγκαλυμμένο τρόπο.

»Η ανικανότητα, ο πανικός και η αγάπη τους για την καρέκλα δεν τους αφήνει να βάλουν μυαλό.

»Ήδη, οι ανανεώσεις συμβάσεων που ξεκίνησαν με το νόμο Κατρούγκαλου, το Μάιο του 2015, έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το Ανώτατο Δικαστήριο. 

»Πώς, λοιπόν, η κυβέρνηση θα τις ανανεώσει εκ νέου; 

»Η έκτακτη ανάγκη που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης δεν μπορεί  να αποτελέσει βάση για ανανεώσεις και σωρηδόν μονιμοποιήσεις μέσω προσλήψεων.

»Εξάλλου, ακόμα και αν σπαταληθούν όλες οι προσλήψεις που προβλέπει το Μνημόνιο για τα έτη 2017 – 2018 σε συμβασιούχους των Ο.Τ.Α., το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, καθώς οι συμβασιούχοι είναι πολύ περισσότεροι. 

»Και σε κάθε περίπτωση, κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, καθώς προτεραιότητα έχει η ικανοποίηση των αναγκών στην υγεία, στην παιδεία και σε άλλους κοινωνικούς τομείς. 

»Συνεπώς, ας μην κοροϊδεύουν άλλο και τους συμβασιούχους και το σύνολο της κοινής γνώμης.  

»Κατάντησε μονότονο, κουραστικό και εξοργιστικό. 

»Η κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη και δεν της φταίνε ούτε η Δικαιοσύνη, ούτε η αντιπολίτευση, ούτε οι δήμαρχοι, ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι ιδιώτες.

»Οι μοναδικές αιτίες είναι η ανικανότητα, τα ψέματα και οι ιδεοληψίες της».

Προειδοποιήσεις από ΚΕΕΛΠΝΟ για τα σκουπίδια

Με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 36 και 37 βαθμούς Κελσίου σε διάφορες πόλεις της χώρας, αυξάνονται οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η εκτεταμένη συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους, όπως προειδοποιεί με ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ.

skoup
Βουνά σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη (Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

«Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Συνιστάται επίσης, να ξεπλένονται οι άδειες συσκευασίες τροφίμων, πριν πεταχτούν. Επιπλέον, οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.

«Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά την επαφή του κοινού με τρωκτικά, όπως οι ποντικοί, αλλά και με αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο», τονίζει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...