191
Υποψήφιο εμβόλιο σε φιαλίδιο, έτοιμο για κλινική δοκιμή | REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Pfizer: Hπιες οι παρενέργειες από το υποψήφιο εμβόλιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 12:20
Υποψήφιο εμβόλιο σε φιαλίδιο, έτοιμο για κλινική δοκιμή
|REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Pfizer: Hπιες οι παρενέργειες από το υποψήφιο εμβόλιο του κορονοϊού

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2020, 12:20

Με πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες το αίσθημα κόπωσης και τον πονοκέφαλο, η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το υποψήφιο εμβόλιό της για τον κορονοϊό είναι ελάχιστα σε σχέση με τα ανταγωνιστικά και καλώς ανεκτά από τους εθελοντές που συμμετέχουν στη μελέτη.

Σύμφωνα με το Reuters, περισσότερα από 12.000 άτομα έχουν λάβει δεύτερη δόση του εμβολίου, ενώ εν αναμονή βρίσκονται περισσότεροι από 29.000 εθελοντές, οι οποίοι θα φθάσουν τελικά τους 44.000, ώστε να υπάρξει βεβαιότητα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Σύμφωνα με την Daily Mail, τα πιο συχνά συμπτώματα που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες ήταν κατά σειρά το αίσθημα κόπωσης, ο πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, ρίγη και πόνοι στις αρθρώσεις.

Μάλιστα, οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν μετά τη δεύτερη, δηλαδή την αναμνηστική, δόση του υποψήφιου εμβολίου.

Κανένας από τους 12.000 εθελοντές δεν χρειάστηκε νοσηλεία σε νοσοκομείο, κάτι που σημαίνει ότι το προφίλ ασφαλείας μέχρι στιγμής είναι εξαιρετικά υψηλό.

Για το εμβόλιο που αναπτύσσει η Pfizer σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία BioNTech, η Ελλάδα έχει κάνει ήδη προπαραγγελία, μέσω κεντρικής συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με την ΕΕ (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...