526
O απόστρατος ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, έξω από το Μαξίμου, σε φωτογραφία αρχείου | IntimeNews

Γιατί παραιτήθηκε ο Αλ. Διακόπουλος από σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2020, 20:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/08/2020, 22:00
O απόστρατος ναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, έξω από το Μαξίμου, σε φωτογραφία αρχείου
|IntimeNews

Γιατί παραιτήθηκε ο Αλ. Διακόπουλος από σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2020, 20:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/08/2020, 22:00

Τριάντα έξι ώρες. Τόσο άντεξε στη θέση του ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος μετά τα όσα δήλωσε το πρωί της Τρίτης στο Open για τις έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού «Oruc Reis» στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το βράδυ της Τετάρτης και παρά τη διευκρινιστική δήλωση περί «παρεξήγησης» (εδώ), υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία έγινε δεκτή από τον κ. Μητσοτάκη.

«Η χθεσινή δήλωσή μου προκάλεσε σύγχυση και δημιούργησε πρόβλημα στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε πρόθεσή μου. Έχω υπηρετήσει την πατρίδα επί δεκαετίες κι έχω μάθει πάντα να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Ως εκ τούτου υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού. Θα συνεχίσω να βοηθώ την πατρίδα και την κυβέρνηση με όποιο τρόπο μπορώ, όπως έκανα μέχρι τώρα» δήλωσε ο κ. Διακόπουλος.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Διακόπουλο για τις υπηρεσίες του. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η αποχώρηση του συνιστά ένα πρόβλημα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και στιγμή των ελληνοτουρκικών —με την επίμαχη NAVTEX περί ερευνών να είναι ακόμα σε ισχύ (ως τις 23 Αυγούστου) και τον γερμανικό παράγοντα να απαιτεί από Αθήνα και Αγκυρα να καθίσουν στο τραπέζι. Δεν υπήρχαν ενδείξεις ως αργά το βράδυ της Τετάρτης αν και ποιος θα τον αντικαταστήσει. 

Τι είπε ο κ. Διακόπουλος και οδήγησε ουσιαστικά στην απομάκρυνησή του από το πρωθυπουργικό μέγαρο;

Την Τρίτης, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open, είχε πει: «ας μην κοροϊδευόμαστε, το “Oruc Reis” έχει κάνει έρευνες. Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος». Αυτή η δήλωση, αν δεν «γκρίζαρε» την περιοχή, σίγουρα διέψευσε τη θέση του υπουργείου Αμυνας, ότι το τουρκικό σκάφος δεν μπόρεσε να κάνει έρευνες λόγω του θορύβου των παρακείμενων πολεμικών πλοίων.

Λίγο αργότερα, από το Μέγαρο Μαξίμου έκαναν λόγο για προσωπικές απόψεις και «εκτός τόπου και χρόνου» δηλώσεις του ναυάρχου (εδώ) —ήταν μάλιστα ήταν τέτοια η δυσφορία στην κυβέρνηση ώστε ο ίδιος ο κ. Διακόπουλος υποχρεώθηκε σε μια διευκρινιστική δήλωση η οποία όμως, πέρα από άτσαλη, δεν ήταν και ικανή να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να τον κρατήσει στη θέση του. Ο δρόμος της παραίτησης ήταν ο μοναδικός.

Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση Διακόπουλου έδωσε μια ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ για αντιπολίτευση.

Από την Κουμουνδούρου έσπευσαν να εκδώσουν ανακοίνωση:

«Ο κ. Διακόπουλος παραιτήθηκε γιατί αποκάλυψε τα ψέματα Μητσοτάκη για τις έρευνες του Oruc Reis

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, Αντιναύαρχος ε.α. και σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το “επιτελικό” κράτος της Νέας Δημοκρατίας. Ο λόγος είναι απλός: είπε την αλήθεια και αποκάλυψε τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη για τις δήθεν “ανύπαρκτες έρευνες” του Oruc Reis. Μια αλήθεια που ανατρέπει την κουτοπόνηρη κυβερνητική προπαγάνδα, η οποία συνεχίζει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της για την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης για πολλοστή φορά, ακόμα και σε πολύ κρίσιμα εθνικά θέματα, πορεύεται με φτηνούς επικοινωνιακούς όρους, μήπως και περισώσει το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Κίνημα Αλλαγής που σχολίασε λιτά:

«Ως φαίνεται, τα όσα είπε ο κ. Διακόπουλος για τη δράση του Oruc Reis και την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ήταν η αλήθεια. Μόνο που η αλήθεια δεν βόλευε τον κ Μητσοτάκη, που τον παραίτησε».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...