769
|

Ο ναύαρχος Διακόπουλος για το αν έκανε ή δεν έκανε έρευνες το «Οruc Reis»

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2020, 12:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/08/2020, 16:33

Ο ναύαρχος Διακόπουλος για το αν έκανε ή δεν έκανε έρευνες το «Οruc Reis»

Protagon Team Protagon Team 18 Αυγούστου 2020, 12:48
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 18/08/2020, 16:33

Το «Oruc Reis» έχει κάνει έρευνες στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, «ας μην κοροϊδευόμαστε». Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Αλέξανδρος Διακόπουλος, αν και όπως σημείωσε, δεν ήταν αυτός ο πρώτιστος σκοπός του τουρκικού ερευνητικού.

Σε κάθε περίπτωση αυτές οι δηλώσεις στο Open προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου που έσπευσε, μέσω πηγών, να κάνει λόγο για προσωπικές απόψεις και «εκτός τόπου και χρόνου» δηλώσεις του ναυάρχου. Ηταν φαίνεται τέτοια η δυσφορία από το κυβερνητικό που ο ίδιος ο κ. Διακόπουλος υποχρεώθηκε σε μια διευκρινιστική δήλωση:

«Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής, αναφορικά με τις πρωινές μου δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό Open. Καταρχάς, σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε “προσπάθεια” ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, “πραγματοποίηση”, με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της».

Τι είπε όμως ο κ. Διακόπουλος για τον πλου του «Oruc Reis»;

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open, τόνισε: «Οπως το ξέρουμε όλοι, τo “Oruc Reis”, συνοδεία σχεδόν όλου του τουρκικού στόλου, με μία μεγάλη κουστωδία πλοίων χει μπει στην παράνομη navtex και εκτελεί το σχεδιάγραμμα ερευνών. Το patern ερευνών».

Ερωτηθείς ακολούθως από την δημοσιογράφο Αλεξία Τασούλη εάν το τουρκικό ερευνητικό έχει κάνει έρευνες, ο κ. Διακόπουλος ήταν σαφής:

«Ναι, έχει κάνει έρευνες, για να μην κοροϊδευόμαστε… Αλλά είναι πιο πολύπλοκο το θέμα», είπε. Αυτή ήταν μια δήλωση που διέψευδε τα όσα διέρρεαν από το υπουργείο Αμυνας τις πρώτες ημέρες καθόδου του «Oruc Reis» (ότι είχε απλώσει καλώδια αλλά δεν μπορούσε να εκτελέσει και δεν είχε προβεί σε έρευνες).

«Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος, εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνες έστω και μισής ώρας, το τουρκικό ερευνητικό έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση» των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τόνισε χαρακτηριστικά ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού.

 «Η όλη κίνηση του πλοίου δείχνει όμως ότι δεν ήταν αυτός ο πρώτιστος και πραγματικός του σκοπός», σημείωσε για να εξηγήσει στη συνέχεια:

«Τις πρώτες μέρες δεν είχε κάνει καθόλου έρευνες, ούτε είχε απλώσει καλώδια, ούτε ακούγαμε – γιατί με τα υδροφωνικά ακούμε αν κάνει έρευνες ή όχι. Όταν εμείς το “σηκώσαμε” το θέμα και είπαμε ότι δεν κάνει έρευνες, άπλωσε καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή “σηκώθηκε” λίγο ο καιρός και σταμάτησε τις έρευνες».

«Ενα καλώδιο έχει, δεν έχει δύο. Για να σας δώσω μια μεταφορά, μαρκάρει την περιοχή του. Οποιος έχει βγάλει βόλτα τον σκύλο του καταλαβαίνει τι εννοώ», ήταν η χαρακτηριστική επισήμανση του κ. Διακόπουλου (δείτε το βίντεο των δηλώσεών του κάτω).

Οπως πάντως μετέδωσε λίγο αργότερα το Open, αυτές οι δηλώσεις του κ. Διακόπουλου προκάλεσαν έντονη δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικές πηγές, που επικαλέστηκε το κανάλι, ανέφεραν πως «ο ναύαρχος Διακόπουλος εξέφρασε προσωπικές απόψεις», ενώ άλλα στελέχη είπαν πως οι δηλώσεις αυτές είναι «εκτός τόπου και χρόνου με δεδοδομένες τόσο την κρισιμότητα των στιγμών όσο και τις πληροφορίες που έρχονται από το πεδίο».

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι δηλώσεις του κ. Διακόπουλου προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Σε σχόλιό του στα social media, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε σωστή τη δήλωση: «Μην κοροϊδευόμαστε, το Oruc Reis έχει κάνει έρευνες. Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».

«Αλλά πώς συμβιβάζονται τα αυτονόητα αυτά με τις πρότερες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι θα αποκρουστεί κάθε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων; Με τις φαιδρές διαρροές περί “θορύβων”; Με τις διατριβές στα κανάλια των στελεχών της ΝΔ ότι δεν γίνονται έρευνες;» διερωτήθηκε ο κ. Κατρούγκαλος.

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής ανέφερε σε ανακοίνωσή του:

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού, κ. Διακόπουλος, μας πληροφόρησε σήμερα ότι το «Oruc Reis έχει κάνει έρευνες, έχει μαρκάρει την περιοχή του, έχει κάνει έμπρακτη αμφισβήτηση» (των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ρωτάμε όμως τον κ. Μητσοτάκη: επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις του συμβούλου του; Εάν ναι, τότε γιατί παραπλανούσε επί τόσες ημέρες τον ελληνικό λαό; Έχει συνειδητοποιήσει ο Πρωθυπουργός ότι το «να μη κοροϊδευόμαστε» του συμβούλου, απευθύνεται στον ίδιον και στις επικοινωνιακές τακτικές του; Περιμένουμε απαντήσεις.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και προκύπτουν ευθύνες. Επισημαίνουμε ότι αφού ο κ. σύμβουλος αρέσκεται σε παραλληλισμούς με σκύλους, καλό θα είναι να εξηγήσει στον κ. Μητσοτάκη την ρήση «μπάτε σκύλοι αλέστε».

Υ.Γ: Η απέλπιδα προσπάθεια του κ. Διακόπουλου να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, αποδεικνύει πλήρη ανευθυνότητα.

Ακολούθησε και δήλωση, στα social media, του βουλευτή και τομεάρχη Εξωτερικών του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...