324
Ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, την Παρασκευή το πρωί | Reuters

Παραδοχή Ερντογάν: Εχουμε στείλει μαχητές στη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 17:34
Ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, την Παρασκευή το πρωί
|Reuters

Παραδοχή Ερντογάν: Εχουμε στείλει μαχητές στη Λιβύη

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2020, 17:34

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την παρουσία στη Λιβύη Σύρων μαχητών συμμάχων της Άγκυρας για να υποστηρίξουν την κυβέρνηση της Τρίπολης έναντι των δυνάμεων του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

«Υπάρχουν εκεί στοιχεία του Συριακού Εθνικού Στρατού. Αυτοί σ.σ: εννοεί τον Χαφτάρ και τους υποστηρικτές του] θέλουν οι εν λόγω μαχητές) να φύγουν. Όμως γιατί δεν μιλάμε για τη ρωσική εταιρεία ασφαλείας που διαθέτει 2.500 άνδρες (στη Λιβύη);», δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, αποχωρώντας από ένα τζαμί.

Ο Συριακός Εθνικός Στρατός είναι μια συμμαχία ένοπλων συριακών οργανώσεων οι οποίες εκπαιδεύονται και χρηματοδοτούνται από την Άγκυρα.

Χαφτάρ: Εκεχειρία μόνο αν αποσυρθεί η Τουρκία από τη Λιβύη

Νωρίτερα, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης δήλωσε ότι είναι έτοιμος για εκεχειρία, αλλά μόνο αν εγκαταλείψουν τη χώρα οι Τούρκοι και Σύροι μισθοφόροι και η Άγκυρα σταματήσει να προμηθεύει με όπλα τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση ανέστειλε την περασμένη Τρίτη τις συνομιλίες που φιλοξενούσε ο ΟΗΕ με στόχο την παύση των εχθροπραξιών στην Τρίπολη μετά τον βομβαρδισμό από τις ανατολικές δυνάμεις της Λιβύης του λιμανιού της πρωτεύουσας, από τον οποίο σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και παραλίγο να πληγεί ένα δεξαμενόπλοιο φορτωμένο με άκρως εύφλεκτο αέριο.

«Μια εκεχειρία (θα είναι) αποτέλεσμα της εκπλήρωσης ενός αριθμού προϋποθέσεων (…) της απόσυρσης των Σύρων και Τούρκων μισθοφόρων, του τερματισμού του τουρκικού εφοδιασμού με όπλα της Τρίπολης και της εκκαθάρισης των τρομοκρατικών οργανώσεων (στην Τρίπολη)» δήλωσε ο Χαφτάρ μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν υποδέχτηκε το βράδυ της Πέμπτης τον Λίβυο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Τρίπολης, Φαγέζ αλ Σαράζ, όπως μετέδωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Η συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, στο Παλάτι Ντολμαμπαχτσέ και δεν συμπεριλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του τούρκου προέδρου.

Νωρίτερα την Πέμπτη, επανήλθαν στη Γενεύη οι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών συνομιλίες, με την εμπλοκή στρατιωτικών από τις δύο πλευρές της Λιβύης.