273
Τουρκικά στρατεύματα στο Ιντλίμπ – θα ενισχυθούν περισσότερο, λέει τώρα ο εκπρόσωπος του Ερντογάν | REUTERS/Khalil Ashawi

Στέλνουν περισσότερο στρατό οι Τούρκοι στην Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2020, 19:53
Τουρκικά στρατεύματα στο Ιντλίμπ – θα ενισχυθούν περισσότερο, λέει τώρα ο εκπρόσωπος του Ερντογάν
|REUTERS/Khalil Ashawi

Στέλνουν περισσότερο στρατό οι Τούρκοι στην Ιντλίμπ

Protagon Team Protagon Team 18 Φεβρουαρίου 2020, 19:53

Τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα στη Μόσχα και διαβουλεύεται με τους Ρώσους αναφορικά με τον θύλακα Ιντλίμπ της Συρίας.

Ως γνωστόν, σε αυτήν τη συριακή επαρχία όπου έχουν καταφύγει δυνάμεις αντικαθεστωτικών Σύρων, μεταξύ των οποίων και τζιχαντιστές, οι Τούρκοι επιχειρούν με στρατεύματα και μάλιστα έχουν υποστεί ήδη απώλειες από τις δυνάμεις του Ασαντ.

Αυτές οι απώλειες ήταν και η αφορμή του ξεσπάσματος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος την περασμένη εβδομάδα απείλησε θεούς και δαίμονες με «σκληρά αντίποινα». Τότε οι Σύροι του είχαν απαντήσει ότι βρίσκεται «εκτός τόπου και χρόνου». Ωστόσο οι Τούρκοι φαίνεται ότι ακολουθούν ένα πρόγραμμα βάσει ειλημμένων αποφάσεων.

«Η Τουρκία θα αναπτύξει μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών στην επαρχία Ιντλίμπ και θα ανταποδώσει τις επιθέσεις των συριακών δυνάμεων» είπε την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, αποσυνδέοντας τις συνομιλίες με τους Ρώσους από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος.

Η δεύτερη ημέρα των ρωσοτουρκικών συνομιλιών δεν είχε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, πόσο μάλλον κάποια συμφωνία για το Ιντλίμπ. Εκεί, πέρα από τα πλήγματα που δέχονται οι Τούρκοι από τις ρωσοσυριακές δυνάμεις, παρατηρείται και κύμα μαζικού εκτοπισμού αμάχων από τις εστίες τους.

Τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου ξεκίνησε το τελευταίο κύμα μαζικής εξόδου από το Ιντλίμπ, και συνεχίζεται αμείωτο – και η Τουρκία σπεύδει να το εκμεταλλευθεί  (REUTERS/Khalil Ashawi/File Photo)

Τους αμάχους αυτούς προσπαθεί να εκμεταλλευθεί η Τουρκία, εμφανίζοντας την αφεντιά της σαν προστάτιδα δύναμη όλων αυτών των ξεριζωμένων: «Θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη και την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεών μας στην περιοχή, για να θωρακίσουμε την ασφάλειά της και την ασφάλεια των αμάχων εκεί» δήλωσε ο Καλίν σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...