365
Ο τούρκος πρόεδρος μιλά στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ | REUTERS

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να (ξανα)εισβάλει στην Ιντλίμπ – αντιδρά το Κρεμλίνο

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 13:31
Ο τούρκος πρόεδρος μιλά στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ
|REUTERS

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να (ξανα)εισβάλει στην Ιντλίμπ – αντιδρά το Κρεμλίνο

Protagon Team Protagon Team 19 Φεβρουαρίου 2020, 13:31

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζεσταίνει ξανά τις μηχανές των τουρκικών τεθωρακισμένων για να εισβάλει στην Ιντλίμπ της Συρίας.

Σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Αγκυρα, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε η νέα επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο έδαφος της Συρίας είναι θέμα χρόνου, τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση (και προς τη Μόσχα) ότι αυτή είναι η τελευταία του προειδοποίηση.

Λίγες ημέρες μετά το τελεσίγραφο που είχε δώσει στις δυνάμεις του Ασαντ να τερματίσουν τις επιχειρήσεις τους στην Ιντλίμπ, και υπό το βάρος των απωλειών του τουρκικού στρατού από συριακά πυρά, ο Ερντογάν δήλωσε αποφασισμένος να καταστήσει την ευρύτερη περιοχή «ασφαλή, ανεξαρτήτως κόστους».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε απογοητευμένος από τις συνεχιζόμενες -αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα– συνομιλίες με τους Ρώσους για την κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία.

«Αν οι χώρες με τις οποίες συνομιλούμε δεν κάνουν αυτό που πρέπει στην Ιντλίμπ, τότε θα το κάνουμε εμείς. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα που θα μας ικανοποιούσαν. Είμαστε απολύτως έτοιμοι για τη δική μας επιχείρηση στην Ιντλίμπ, την οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε ανά πάσα στιγμή. Αυτή η επιχείρηση είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς», τόνισε στη σχετική αναφορά του.

Κρεμλίνο προς Ερντογάν: «Η χειρότερη επιλογή»

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν, ήρθε η απάντηση του Κρεμλίνου.

«Πρόκειται για μια επιχείρηση εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης της Συριακής Δημοκρατίας και των ενόπλων δυνάμεων της Συριακής Δημοκρατίας η οποία θα είναι αναμφισβήτητα η χειρότερη επιλογή», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε δε ότι η Μόσχα και η Αγκυρα παραμένουν σε επαφή προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην Ιντλίμπ.

«Ημασταν ικανοποιημένοι από τις συμφωνίες στις οποίες καταλήξαμε πριν από περισσότερο από έναν χρόνο στο Σότσι (…) και σταματήσαμε να είμαστε ικανοποιημένοι αφού αντάρτες και τρομοκρατικές οργανώσεις ξεκίνησαν την επιχείρησή τους από την Ιντλίμπ εναντίον των συριακών ενόπλων δυνάμεων και των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να έχουμε τακτικές επαφές με τους ομολόγους μας στην Τουρκία προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση στην Ιντλίμπ», υπογράμμισε.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για τηλεφωνική επικοινωνία (μεταξύ του Πούτιν και του Ερντογάν). Ωστόσο οι πρόεδροι έχουν στενή επαφή και, αν χρειαστεί, μια τηλεφωνική επικοινωνία μπορεί να συμφωνηθεί κυριολεκτικά μέσα σε λίγες ώρες», τόνισε ο Πεσκόφ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...