1126
Δάκρυα στο Μπουένος Άιρες για τον χαμό του Ντιεγκίτο | REUTERS/Magali Druscovich

Παγκόσμιος θρήνος για τον Μαραντόνα – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 13:58
Δάκρυα στο Μπουένος Άιρες για τον χαμό του Ντιεγκίτο
|REUTERS/Magali Druscovich

Παγκόσμιος θρήνος για τον Μαραντόνα – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Protagon Team Protagon Team 26 Νοεμβρίου 2020, 13:58

Παγκόσμιο σοκ. Μόνο αυτές οι δύο λέξεις μπορούν να περιγράψουν αυτό που προκάλεσε ο ξαφνικός θάνατος του Ντιέγκο Μαραντόνα. Από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε η τραγική είδηση, όλος ο πλανήτης μιλά για τον σπουδαίο Αργεντινό.

Το σοκ είναι φυσικά ισχυρότερο σε δύο περιοχές: στην χώρα που τον γέννησε, την Αργεντινή, αλλά και εκεί όπου μεγαλούργησε ποδοσφαιρικά, στη Νάπολη της Ιταλίας.

Στο Μπουένος Άιρες μία γυναίκα δακρύζει δίπλα στον σύντροφό της, ο οποίος φυσικά φορά μία μπλούζα με το όνομα του Μαραντόνα στην πλάτη

Τι ακολούθησε λοιπόν μετά την είδηση για τον θάνατο του Μαραντόνα;

Στην Αργεντινή

Κατά τη μεταφορά από το σπίτι όπου έζησε τις τελευταίες στιγμές της ζωής του, χιλιάδες Αργεντινοί είχαν βγει στους δρόμους, οι περισσότεροι έκλαιγαν, άλλοι ούρλιαζαν για τον θάνατό του. Οπαδοί μαζεύτηκαν έξω από τα γήπεδα όπου έπαιξε προκειμένου να τον τιμήσουν.

Οι Αργεντινοί έχασαν τον Θεό τους
Θρήνος…

Μητέρες με τα παιδιά τους στην αγκαλιά, άνδρες να κλαίνε σαν μικρά παιδιά, συνθήματα και λουλούδια.

Ενας οπαδός της Μπόκα Τζούνιορς αποχαιρετά τον Ντιέγκο Μαραντόνα

Η πρώην σύζυγός του, Κλαούντια Βιγιαφάνε, και οι κόρες του Τζιανίνα και Ντάλμα έφτασαν από τους πρώτους στην έδρα της κυβέρνησης, για να ακολουθήσουν πολλοί από τους πρωταθλητές κόσμου με την Αλμπιτσελέστε του 1986, ώστε να τιμήσουν τη μνήμη του. Στην Πλάτσα ντε Μάγιο επικρατεί πανικός και χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε εκεί για τον Ντιεγκίτο.

Η κηδεία του Μαραντόνα θα γίνει στο ίδιο παρεκκλήσι του προεδρικού μεγάρου της Αργεντινής, όπου είχε γίνει και πριν από δέκα χρόνια η κηδεία του πρώην προέδρου της χώρας, Νέστορ Κίρχνεν.

Μάλιστα, από σήμερα το πρωί έχει εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, και όπως μεταδίδουν τα media στην Αργεντινή αναμένεται πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμου.

Τραγούδια για τον Ντιεγκίτο στην Αργεντινή

Όπως θα δείτε και στις εικόνες, στους δρόμους της Αργεντινής επικράτησε πανικός. Πολλοί είναι εκείνοι που έκλαιγαν για την απώλεια, φορούσαν μπλούζες του Μαραντόνα από την Εθνική και κρατούσαν σημαίες στα χέρια.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες, είπε ότι αισθάνεται «ανείπωτη θλίψη» για τον θάνατο του Μαραντόνα.

«Δούλευα με τον (Σαντιάγκο) Καφιέρο (προϊστάμενος του προσωπικού του) όταν μου το είπαν. Δεν μπορώ να το πιστέψω. Είμαι συντετριμμένος. Είναι τα χειρότερα νέα που μπορεί να ακούσει ένας θαυμαστής της Αργεντίνος Τζούνιορς. Τον αγαπούσαμε. Προσπαθούμε να μιλήσουμε με την οικογένειά του. Θα δούμε. Μεγάλη η θλίψη» ανέφερε εμφανώς φορτισμένος.

Στη Νάπολη

Οπως και για την Αργεντινή, έτσι και για τη Νάπολη, ο Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν κάτι παραπάνω από ένας ποδοσφαιριστής. Ηταν σύμβολο. Ο επαναστάτης κόντρα σε όλους και σε όλα. Για αυτό και από χθες η ιταλική πόλη του Νότου πενθεί.

Δάκρυα και στη Νάπολη

Ο κόσμος της ιταλικής πόλης που έζησε μεγάλες στιγμές επί των ημερών του Ντιέγκο, μετέτρεψε τη νύχτα σε μέρα θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του παντοτινού συμβόλου της.

«Όλοι περιμένουν τα λόγια μας. Αλλά ποιες λέξεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τον πόνο που βιώνουμε; Τώρα είναι η ώρα για δάκρυα. Αργότερα θα έρθει η ώρα για λόγια», αναφέρει η ομάδα της Νάπολι που λάτρεψε τον Ντιέγκο, με ανάρτησή στα κοινωνικά δίκτυα.

Ενα σκυλί με το λουρί του έξω από το στάδιο της Νάπολης, όπου βρέθηκαν χιλιάδες άνθρωποι μετά την τραγική είδηση

Και τέλος, το «Σαν Πάολο», το γήπεδο της Νάπολης, που σε λίγο καιρό θα ονομάζεται «Στάδιο Ντιέγκο Μαραντόνα» παρέμεινε φωτισμένο όλο το βράδυ για να «μπορεί να βλέπει ο Ντιέγκο από ψηλά το μέρος όπου μεγαλούργησε».

Και στον Τύπο

Με πανομοιότυπους τίτλους για τον θάνατο του θεού (του ποδοσφαίρου), σύσσωμος ο παγκόσμιος Τύπος απέδωσε την Πέμπτη τιμή στον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

Οι εφημερίδες ανά τον κόσμο αφιέρωσαν πρωτοσέλιδα πένθους, μνήμης και συγκίνησης στον αργεντινό σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου που πέθανε στα 60 του χρόνια.

Τίτλοι όπως «Ο θεός πέθανε, 1960-2020», της γαλλικής αθλητικής εφημερίδας L’Equipe, και «Είδα τον Μαραντόνα», της ιταλικής Gazzetta dello Sport κυριάρχησαν την Πέμπτη, πλάι σε φωτογραφίες του με τη φανέλα της Αλμπισελέστε.

Στην Ισπανία η επίσης αθλητική εφημερίδα Marca αφιέρωσε όλο της το πρωτοσέλιδο στη δήλωση του Μαραντόνα ότι «Αν πεθάνω, θέλω να ξαναγεννηθώ και να γίνω ποδοσφαιριστής, να γίνω ξανά ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Είμαι ποδοσφαιριστής που έδωσα χαρά στον κόσμο και αυτό μού αρκεί».

Στη Βαρκελώνη, όπου επίσης μεγαλούργησε με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα ο Μαραντόνα, η Sport είχε τίτλο «Ο θεός είναι πια στον ουρανό», ενώ η γαλλική Liberation, μια πολιτική εφημερίδα, είχε ολοσέλιδη φωτογραφία του Μαραντόνα με τίτλο «Ουράνιος».

Πάντως στη Βρετανία δεν έλειψε η πίκρα που είχε γεννήσει πριν 34 χρόνια το περιώνυμο Χέρι του Θεού, δηλαδή το γκολ με το χέρι που πέτυχε στον προημιτελικό Αργεντινής-Αγγλίας ο Μαραντόνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, με τον Τύπο εκεί να καταφεύγει σε ανοίκειες μικρότητες.

Χαρακτηριστικά είναι τα πρωτοσέλιδα και στις τρεις λαϊκές εφημερίδες του Λονδίνου, δηλαδή The Sun, Daily Mirror και Daily Star, που παρέφρασαν τη δήλωση Μαραντόνα τότε ότι στο γκολ εκείνο έβαλε ο Θεός το χέρι του, για να γράψουν στο πρωτοσέλιδο της Πέμπτης: «Στα χέρια του Θεού», συνοδεία της φωτογραφίας του γκολ με το χέρι. Η Star έφτασε μάλιστα να φέρει κύριο τίτλο: «Πού ήταν το VAR όταν το είχαμε περισσότερο ανάγκη;»

Φυσικά και οι σκιτσογράφοι θέλησαν να τιμήσουν τον Ντιεγκίτο.

Ετσι, η ατάκα του «ήταν το χέρι του Θεού» για εκείνο το θρυλικό γκολ επί της Αγγλίας το 1986 στο Μεξικό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες. Χαρακτηριστικό είναι το σκίτσο του βραζιλιάνου γραφίστα, Λούκας Λεβιτάν με πρωταγωνιστή τον Μαραντόνα και τον Θεό, στον οποίο και επιστρέφει το… χέρι του.

Στην ίδια λογική, και το σκίτσο της ιταλική Repubblica που δείχνει τον Μαραντόνα να συναντά τον Θεό και Εκείνος να του λέει: «Καλά, εκείνη τη φορά με την Αγγλία σπάσαμε πλάκα, ε

Και τέλος, τον γύρο του Διαδικτύου κάνει ένα σκίτσο που απεικονίζει όλους του σπουδαίους ποδοσφαιριστές (Πελέ, Μέσι, Κρόιφ, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ζιντάν, Ρονάλντο και άλλοι) να υποκλίνονται μπροστά στη φιγούρα του Μαραντόνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...