356
Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA) είναι ανθεκτικός στην αντιβίωση | National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)/Handout via REUTERS

Παγκόσμιος πόλεμος κατά υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2016, 12:11
Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA) είναι ανθεκτικός στην αντιβίωση
|National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)/Handout via REUTERS

Παγκόσμιος πόλεμος κατά υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2016, 12:11

Δεν συντάσσονται εύκολα όλες οι χώρες του ΟΗΕ κάτω από έναν κοινό στόχο, αυτή τη φορά όμως ο εχθρός είναι κοινός και οι κίνδυνοι επηρεάζουν μικρές και μεγάλες χώρες, πλούσιες και φτωχότερες.

Και τα 193 κράτη-μέλη του ΟΗΕ πρόκειται να υπογράψουν την Τετάρτη διακήρυξη κατά αυτού που ονομάζουν σαν «τη μεγαλύτερη απειλή κατά της σύγχρονης ιατρικής» που είναι η αντίσταση των παθογόνων μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά – και αυτή η ανθεκτικότητα αποδίδεται κατ’ αρχάς στην υπερκατανάλωση και υπερσυνταγογράφηση αντιβιοτικών.

Πρόκειται για μόλις το τέταρτο ζήτημα υγείας που φτάνει να απασχολήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μετά το AIDS το 2001, τις μη μεταδοτικές ασθένειες το 2011 και το Εμπόλα το 2013. Η μέθοδος του «πολέμου» εναντίον του είναι παρόμοια με τις μεθόδους για την Κλιματική Αλλαγή, γράφει ο Guardian. Μέσα σε δύο χρόνια οι ομάδες εργασίας θα παρουσιάσουν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ σχέδιο δράσης.

Χωρίς ένα σαφές σχέδιο δράσης, γράφει το BBC, είναι πιθανό σε λίγα χρόνια ακόμα και απλές ασθένειες να μην μπορούν να θεραπευθούν από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά, ενώ συνηθισμένες επεμβάσεις, όπως οι τοκετοί με καισαρική, θα έχουν πλέον κινδύνους.

Οι υπογράφοντες πρέπει να ενθαρρύνουν την καινοτομία στην ανάπτυξη των αντιβιοτικών, να ενημερώσουν το κοινό για τους κινδύνους και να αναπτύξουν μηχανισμούς ελέγχου.

Κοινός εχθρός οι «σούπερ-παθογόνοι» οργανισμοί που αντιστέκονται στα φάρμακα, εν μέρει γιατί εξελίχτηκαν για να επιβιώνουν από αυτά. Μεταξύ τους είναι ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA) που ευθύνεται για πολλές μετεγχειρητικές λοιμώξεις.

Υπολογίζεται ότι οι θάνατοι κάθε χρόνο από λοιμώξεις που οφείλονται σε ανθεκτικούς μικροοργανισμούς φτάνουν τους 700.000 – και αυτό είναι μια συντηρητική εκτίμηση. Χωρίς ένα παγκόσμιο σύστημα καταγραφής και επειδή πολλοί δεν καταγράφονται ως θάνατοι από μικροοργανισμούς, οι θάνατοι πιθανόν να είναι ακόμα περισσότεροι.

Οπως πάλι με την Kλιματική Aλλαγή, οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από τους μικροοργανισμούς έρχονταν από τους ειδικούς εδώ και δεκαετίες.

Πρώτος ο άνθρωπος που ανακάλυψε την πενικιλίνη, ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ, προειδοποιούσε για την υπερδοσολογία αντιβιοτικών που δημιουργεί ανθεκτικούς μικροοργανισμούς. Πιο πρόσφατα και η κοινή γνώμη άρχισε να ενημερώνεται για τους κινδύνους από αυτήν πρακτική. Τώρα όμως, τονίζουν οι ειδικοί, πρέπει να αρχίσει η δουλειά «από κυβερνήσεις, τη φαρμακοβιομηχανία και τον αγροτικό τομέα», όπως επίσης να μπει φρένο στην υπερκατανάλωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...