450
Ο,τι και να χρησιμοποιήσουν οι καλλιεργητές, οι κλέφτες των αβοκάντο θα βρουν τον τρόπο να μπουν στα χωράφια | Shutterstock

Ούτε χρυσός να ήταν – πληθαίνουν οι κλοπές… αβοκάντο στη Νέα Ζηλανδία

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2018, 16:20
Ο,τι και να χρησιμοποιήσουν οι καλλιεργητές, οι κλέφτες των αβοκάντο θα βρουν τον τρόπο να μπουν στα χωράφια
|Shutterstock

Ούτε χρυσός να ήταν – πληθαίνουν οι κλοπές… αβοκάντο στη Νέα Ζηλανδία

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2018, 16:20

Χρυσές δουλειές κάνουν εδώ και λίγα χρόνια οι καλλιεργητές αβοκάντο στη Νέα Ζηλανδία, καθώς ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση έχει από το κοινό αυτό το δημοφιλές φρούτο, με τους καλλιεργητές να αυξάνονται κι άλλους τόσους να περιμένουν στην ουρά προκειμένου να πάρουν άδεια καλλιέργειας για τα… Χρυσά Μήλα των Εσπερίδων.

«Είναι σαν τα χρήματα να κρέμονται από τα δέντρα», λέει ο Ασμπι Γουάϊτχεντ, ένας εκ των συνολικά 1.800 καλλιεργητών αβοκάντο στη χώρα των Kiwi, όπου η τιμή του δημοφιλούς φρούτου έχει αυξηθεί μέσα στο 2018 έως και 37%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον οργανισμό «New Zealand Avocado» εξαιτίας της υπεραυξημένης ζήτησης έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα καθώς όλο και πληθαίνουν τα κρούσματα εισβολής σε οπωρώνες και της περισυλλογής, παράνομα, αβοκάντο τα οποία κατόπιν πωλούνται περίπου 3 τοπικά δολάρια ανά φρούτο, ενώ υπήρξε περίοδος εφέτος που η τιμή ανέβηκε έως και στα 7 δολάρια ανά αβοκάντο, όπως έγραψε η New Zealand Herald.

Αντίστοιχα, όλο και περισσότερο παραγωγοί προσπαθούν να προφυλαχθούν από τους κλέφτες τοποθετώντας συστήματα συναγερμού και αυτόματο φωτισμό στις καλλιέργειές τους. Τίποτε ωστόσο δεν φαίνεται να πτοεί τους κλέφτες οι οποίοι επισκέπτονται τους οπωρώνες τα μεσάνυχτα και είτε τοποθετούν σεντόνια και κουβέρτες στο έδαφος και ρίχνουν κάτω τους καρπούς, είτε τους μαζεύουν από τα δέντρα και στην συνέχεια πωλούν τα φρούτα σε τιμές μαύρης αγοράς στο Όκλαντ.

Ο,τι και να χρησιμοποιήσουν οι καλλιεργητές, οι κλέφτες των αβοκάντο θα βρουν τον τρόπο να μπουν στα χωράφια τους και να κλέψουν ένα μέρος από την πολύτιμη σοδειά τους –ήδη από την αρχή της χρονιάς έχουν σημειωθεί δεκάδες τέτοιες «ληστείες».

Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας, το κύμα της… οπωροκηπευτικής εγκληματικότητας δεν πρόκειται να κοπάσει (NZ Avocado/Facebook)

Ηλεκτρικοί φράκτες, κάμερες παρακολούθησης, συστήματα συναγερμού, όλα τα έχουν παραβιάσει οι… Αρσέν Λουπέν των αβοκάντο.

Μάλιστα, εσχάτως αποκαλύφθηκε και ο τρόπος που οι κλέφτες αυτοί επιλέγουν τον επόμενο στόχο τους: διαμέσου του Google Earth βρίσκουν ποια χωράφια είναι περισσότερο εκτεθειμένα και ευάλωτα και οργανώνουν εκεί το επόμενο χτύπημα τους.

Οι αστυνομικές Αρχές δηλώνουν ότι πάντα υπήρχε το φαινόμενο της κλοπής των αβοκάντο, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την «πλημμύρα» κλοπών που έχει καταγραφεί πρόσφατα.

Πράγματι, η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί: τον περασμένο Φεβρουάριο, ένας ιταλός καλλιεργητής, ο Ντάνι Γκιούτσι, δολοφονήθηκε από επίδοξους κλέφτες στην προσπάθεια του να προστατεύσει τα χωράφια με τα αβοκάντο του.

«Η εποχή μας είναι πλέον επικίνδυνη για να είσαι καλλιεργητής», τονίζει ο Ρον Μπέιλι, ένας 78χρονος Νεοζηλανδός που κάνει αυτή τη δουλειά τα τελευταία 50 χρόνια κι όπως λέει «πάντα υπήρχαν αυτές προβλήματα, απλώς τώρα η κατάσταση έχει παραγίνει».

Και όπως λένε οι αστυνομικές αρχές της χώρας, το κύμα της… οπωροκηπευτικής αυτής εγκληματικότητας δεν πρόκειται να κοπάσει, τουλάχιστον για όσο καιρό η ζήτηση θα είναι εξαιρετικά αυξημένη και η παραγωγή θα παραμένει σταθερή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...