398
Τα συνεργεία προσπαθούν να απομακρύνουν προσεκτικά τον «Ψαρά» | Reuters

Οσλο: Απέσυραν τοιχογραφίες του Πικάσο από κτίριο λόγω… Μπρέιβικ

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2020, 08:45
Τα συνεργεία προσπαθούν να απομακρύνουν προσεκτικά τον «Ψαρά»
|Reuters

Οσλο: Απέσυραν τοιχογραφίες του Πικάσο από κτίριο λόγω… Μπρέιβικ

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2020, 08:45

Όταν στις 22 Ιουλίου του 2011 ο Αντερς Μπρέιβικ τοποθετούσε βόμβες έξω από διάφορα κυβερνητικά κτίρια στο Όσλο, δεν γνώριζε πως μια δεκαετία σχεδόν μετά θα ευθυνόταν όχι μόνο για 77 θανάτους ανθρώπων, αλλά και για ανυπολόγιστες ζημιές πάνω στην πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.

Τα θραύσματα από τις βόμβες του Μπρέιβικ «τραυμάτισαν» κάποιες από τις μνημειώδεις τοιχογραφίες του Πάμπλο Πικάσο που κοσμούσαν ένα τεράστιο σύμπλεγμα γραφείων στο κέντρο της νορβηγικής πρωτεύουσας, το οποίο είναι γνωστό ως «Y-block».

Παρά τις διαμαρτυρίες μέχρι και του φημισμένου νεοϋορκέζικου ΜοΜΑ, ξεκίνησε την Δευτέρα το πρωί η απομάκρυνση δύο τοιχογραφιών που σχεδίασε ο Πικάσο, λίγους μήνες πριν το εντυπωσιακό κτίριο κατεδαφιστεί εντελώς.

Οι δυο τοιχογραφίες του ισπανού καλλιτέχνη που απομακρύνονται προσεκτικά είναι, στην πρόσοψη του κτιρίου, το «The Fisherman» («Ο Ψαράς», το οποίο απεικονίζει τρεις άντρες που τραβούν τη βάρκα τους) και το «The Seagull» («Ο Γλάρος», δηλαδή ένα πουλί με τα φτερά του ανοικτά που καταβροχθίζει ένα ψάρι) στον προθάλαμο του κτιρίου.

Τη Δευτέρα, τα έργα, βάρους 250 και 60 τόνων αντίστοιχα, μπήκαν μέσα σε τεράστια μεταλλικά στηρίγματα για την μεταφορά και την αποθήκευσή τους με απώτερο στόχο να ενσωματωθούν σε ένα νέο κυβερνητικό κτίριο που έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2025.

Η έναρξη των εργασιών την Δευτέρα το πρωί

Μέχρι να φτάσουμε όμως έως εδώ, οι διαμαρτυρίες ήταν έντονες.

Τα σχέδια για την κατεδάφιση προσέλκυσαν την προσοχή έως και του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, του γνωστού ΜοΜΑ, το οποίο παρενέβη σε μια προσπάθεια διάσωσης του οικοδομήματος.

Οι υπεύθυνοι του Μουσείου προ μηνών απέστειλαν επιστολή στην πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ, την οποία καλούσαν να «επανεξετάσει την απόφαση για την κατεδάφιση» του «Y-block».

«Σας γράφουμε για να εκφράσουμε τη σοβαρή ανησυχία μας σχετικά με την κατεδάφιση του κυβερνητικού κτιρίου Y-block» αναφερόταν στην επιστολή των υπεύθυνων του MoMA προς την πρωθυπουργό της Νορβηγίας.

O «Ψαράς», όπως ήταν μέχρι πριν μερικές ημέρες

«Η κατεδάφιση του κτιριακού συγκροτήματος θα αποτελούσε σημαντική απώλεια για τη νορβηγική αρχιτεκτονική κληρονομιά» σημειώνεται στην επιστολή.

Το μεγαλοπρεπές κτίριο του 1969, έργο του νορβηγού μοντερνιστή αρχιτέκτονα Eρλινγκ Βίξιο, θεωρείται ένα κόσμημα του μπρουταλισμού στο αστικό τοπίο του Όσλο.

Οι τοιχογραφίες του Πικάσο υλοποιήθηκαν από τον στενό συνεργάτη του Ισπανού καλλιτέχνη, τον Νορβηγό Καρλ Νέσγιαρ, που μετέφερε σε έργα τεράστιων διαστάσεων τα σχέδια του ισπανού ζωγράφου.

O «Γλάρος»

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...