252
Το έργο χρονολογείται στο 1931 | Sotheby's

Σε δημοπρασία για… εκατομμυριούχους άγνωστο αριστούργημα του Πικάσο

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2020, 10:47
Το έργο χρονολογείται στο 1931
|Sotheby's

Σε δημοπρασία για… εκατομμυριούχους άγνωστο αριστούργημα του Πικάσο

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2020, 10:47

Ενα υπέροχο, αλλά και σχετικά άγνωστο έργο του Πάμπλο Πικάσο, που κατείχε προσωπικά ως τον θάνατό του, πρόκειται να βγει για πρώτη φορά σε δημοπρασία από τους Sotheby’s.

Η «Γυναίκα που κοιμάται» είναι σκίτσο με κάρβουνο που χρονολογείται στο 1931. Η δημοπρασία είναι στις 28 Ιουλίου και όπως εκτιμάται, το έργο μπορεί να «πιάσει» τιμή από 6 έως 9 εκατ. στερλίνες.

Οι κρίσεις των ειδικών για το έργο δεν φείδονται επαίνων. Αριστούργημα,  τρυφερό και αυθόρμητο έργο εξαιρετικής ομορφιάς, το χέρι του ζωγράφου είναι σαν να χαϊδεύει το αντικείμενό του, μοιάζει με τα μεγάλα έργα της Αναγέννησης.

Το σκίτσο εικονίζει την τότε ερωμένη και μούσα του μεγάλου ζωγράφου, την Μαρί-Τερέζ Βαλτέρ, όταν ακόμη η σχέση τους ήταν μυστική. Με τη Βαλτέρ διατηρούσαν σχέση από το 1927 ως το 1936 και απέκτησαν μία κόρη, την Μάγια.

Το 1927 ο Πικάσο ήταν 45 ετών και ακόμη παντρεμένος, αν και δεν ήταν ευτυχισμένος στον γάμο του, γράφει ο Guardian.

Πρόσεξε τη 17χρονη τότε Βαλτέρ από το παράθυρο του πολυκαταστήματος Galeries Lafayette στο Παρίσι. «Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε μεγάλα πράγματα μαζί. Είμαι ο Πικάσο», της είπε αν και αυτή δεν είχε ιδέα ποιος ήταν.

Η σχέση τους ήταν πηγή μεγάλης έμπνευσης για τον καλλιτέχνη τα έργα του οποίου έχουν δημοπρατηθεί για τεράστια ποσά. Το «Γυμνό, πράσινα φύλλα και προτομή» έχει πωληθεί για 66 εκατ. στερλίνες και το «Ονειρο» για πάνω από 100 εκατ. Τη «Γυναίκα που κοιμάται» την κράτησε ο ίδιος ως τον θάνατό του. Μετά πέρασε στον γιο του που την πούλησε το 1986 χωρίς να έχει εκτεθεί από τότε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...