716
|

Γεώτρηση για κατοχικό δάνειο

Avatar Κώστας Σπυρόπουλος 10 Αυγούστου 2013, 00:43

Γεώτρηση για κατοχικό δάνειο

Avatar Κώστας Σπυρόπουλος 10 Αυγούστου 2013, 00:43

Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε μια πετυχημένη επίσκεψη στο Λευκό Οίκο. Πήρε ό,τι μπορούσε να δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος. Δήλωση στήριξης και ένα μήνυμα προς το Βερολίνο. Επιπλέον είχε τη δυνατότητα να ζητήσει πειστικά στήριξη για τη σταθερότητα στην Ελλάδα, δείχνοντας την περιοχή. Βέβαια, περιοχή σημαίνει και Κυπριακό. Οι γνωρίζοντες λένε ότι η αναφορά του Ομπάμα ήταν κάτι περισσότερο από τυπική, σαν αυτές που κάνει κάθε πρόεδρος όταν συναντά Έλληνα πρωθυπουργό. Όχι, όμως, κάτι δραματικά πιο πολύ. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι η λύση ξεπερνά τις πολιτικές αντοχές των δύο κυβερνήσεων στην Αθήνα και την Άγκυρα. Επιπλέον της επισκέψεως είχε προηγηθεί μια στρατηγικής σημασίας, αλλά και καλής θελήσεως, ελληνική κίνηση: Η συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ, που έκλεισε την πόρτα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο ρωσικό αέριο.

Πράγματι ο πρωθυπουργός είπε στον Ομπάμα ότι, ίσως, το κοίτασμα νοτίως της Κρήτης να είναι μεγαλύτερο και από εκείνο μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός, όπως φάνηκε όχι μόνο στις δηλώσεις του στο Λευκό Οίκο, έχει υπόψη του ότι πλέον για τις ΗΠΑ το ενδιαφέρον τους για τα ενεργειακά αποθέματα στη Μέση Ανατολή είναι περισσότερο στρατηγικής φύσεως και λιγότερο οικονομικό, με την έννοια της εξάρτησής τους από τα πετρέλαια στον Κόλπο. Ήδη από τα τέλη του 2012 μόνο το 13% της κατανάλωσης στις ΗΠΑ προερχόταν από τον Κόλπο. Εννέα χρόνια πίσω, αυτό το νούμερο ήταν 29%. Χάρη στη νέα σχιστολιθική τεχνολογία οι ΗΠΑ μείωσαν την εξάρτησή τους και, παράλληλα, έγιναν ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίου στον πλανήτη.
Γι' αυτούς τους λόγους ο κ. Σαμαράς επιδέξια έκανε αναφορά στη δυνατότητα της Ευρώπης να προμηθεύεται αέριο από το κοίτασμα στη μεσογειακή λεκάνη. Μίλησε στρατηγικά και όχι στενά ελληνικά.

Αντίθετα για την εσωτερική, προφανώς κατανάλωση, οι επικοινωνιολόγοι δεν συγκράτησαν τον οίστρο τους. «4,5 trillion εκείνοι, -οι Ισραηλινοί και οι Κύπριοι- 4,7 τρισ. κυβικά πόδια εμείς» Εντάξει, 0,2 τρισ. δεν το λες και πολύ. Ούτε όμως και λίγο. Δείχνει, πάντως, ακρίβεια, μελέτες, μετρήσεις στον πόντο.

Δε γνωρίζουμε από πού προκύπτουν οι μετρήσεις. Ενδείξεις, ασφαλώς υπάρχουν. Και βεβαίως η ερευνητική τεχνολογία για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων κοιτασμάτων έχει προοδεύσει εντυπωσιακά – λένε οι ειδικοί. Προς τι, όμως, η σπουδή; Στον τομέα αυτό, η Κύπρος προηγείται μια δεκαετία, τουλάχιστον. Ο ορίζοντας της εκμετάλλευσης αργεί. Όπως είδαμε όλοι το κοίτασμα δεν έσωσε την Κύπρο από το μνημόνιο. Παρά ταύτα ορισμένοι κύκλοι στην Ελλάδα βιάζονται να δημιουργήσουν έναν νέο εθνικό μύθο. Κατοχικό δάνειο συν 4,7 τρισ. πόδια υδρογονάνθρακες ίσον φτου ξελεφτερία για όλους. Ιδού ο πλούτος, ιδού η ανάπτυξη, να και η ρευστότητα, αντίο λιτότητα, καλημέρα προσλήψεις. Ένα μείγμα ετερόκλητων αντιμνημονιακών παραγόντων μέσα και γύρω από τη ΝΔ προωθούν αυτό τον μύθο ως τη διέξοδο. Άσε τον Στουρνάρα να ψάχνει σε σεντούκια και συρτάρια τα 20 δισ. Τόσο απλά. Ποιοι στέκουν εμπόδιο στον στόχο; Μα ποιοι άλλοι; Οι δύο προαιώνιοι εχθροί: Οι Τούρκοι και οι Γερμανοί. Η Μέρκελ δε δίνει το δάνειο και αφήνει την ευρωπαϊκή θωράκιση της ΑΟΖ σε αστερίσκους. Ο Ερντογάν ο Μεγαλοπρεπής θέλει την ΑΟΖ δικιά του, σαν να είναι σαπουνόπερα.

Στα συν του σχεδίου, κατά τους εμπνευστές του, είναι ότι βάζει στο τσεπάκι τους πάντες. Από Καμμένο μέχρι ΣΥΡΙΖΑ -κάνοντας μια στάση στο Βενιζέλο, μπορεί και στον Κουβέλη- και από Μανώλη Γλέζο μέχρι Χρυσή Αυγή. Σημαία για τον ΣΥΡΙΖΑ το κατοχικό δάνειο. Μέχρι στον Παπούλια πήγαν Τσίπρας και Γλέζος. Όσο για την ΑΟΖ, λίγο έλειψε τον Μάρτιο να κατηγορήσουν τον Σαμαρά για μειοδοσία.
Κι αν ο μύθος βάζει στην από εδώ μεριά, στους καλούς, το Ισραήλ και τους Εβραίους, το πρόβλημα θα είναι του Κασιδιάρη, μπορεί και των Εβραίων. Αν μάλιστα, στρίψει το Τελ Αβίβ στον δρόμο, ήρθε κι έδεσε το γλυκό.
Τις προάλλες πήγε ένας «εμπειρογνώμων» στην Κρήτη και τους φλόμωσε στα αέρια. «Μιλάμε», τους είπε, «για τρισεκατομμύρια.». Το 5% θα πέφτει στις περιφέρειες. «Μιλάμε», είπε, όπως προλογίζει την μπαρούφα του κάθε νεοέλληνας, που θέλει να τον πάρουν στα σοβαρά. Είναι μετά να μην πετάξουν το ΣΔΟΕ στη θάλασσα; Τι ψάχνετε να βρείτε στις Αρχάνες; Ρίξτε μια βουτιά και πάρτε ΦΠΑ υγροποιημένο.

Δεν ξέρω αν η Κρήτη κρύβει θησαυρούς. Κανείς δεν το ξέρει. Όπως και κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να το αποκλείσει. Μακάρι να κρύβει. Αλλά να δείχνεις σε έναν ζαλισμένο λαό ότι η ελπίδα δε βρίσκεται μόνο στον Ουρανό, αλλά και στον βυθό της θάλασσας, δεν είναι σοβαρό. Όπως δεν είναι σοβαρό τώρα που ο Στουρνάρας κάτι πάει να πετύχει, να του πουν «ευχαριστούμε πολύ, αλλά υπάρχει και η ΑΟΖ.».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News