347
Κόρντοβα, Ισπανία, 14 Αυγούστου 2021. Ενας τουρίστας φωτογραφίζει το θερμόμετρο | EPA/RAFA ALCAIDE

Οι ημέρες με ακραίες θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών έχουν πια διπλασιαστεί σε σχέση με τα 80s

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2021, 10:13
Κόρντοβα, Ισπανία, 14 Αυγούστου 2021. Ενας τουρίστας φωτογραφίζει το θερμόμετρο
|EPA/RAFA ALCAIDE

Οι ημέρες με ακραίες θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών έχουν πια διπλασιαστεί σε σχέση με τα 80s

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2021, 10:13

Ο αριθμός των ακραία θερμών ημερών στον κόσμο, με θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου, έχει διπλασιαστεί στην εποχή μας σε σχέση με τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που έκανε το BBC. Επιπλέον, οι καυτές ημέρες έρχονται πλέον σε περισσότερες περιοχές του πλανήτη από ό,τι στο παρελθόν, μια ακόμη ένδειξη για την κλιματική αλλαγή που πλέον λαμβάνει χαρακτηριστικά κρίσης, απειλώντας τόσο τον τρόπο ζωής πολλών ανθρώπων και την υγεία τους, όσο και το φυσικό περιβάλλον.

Κατά μέσο όρο μεταξύ 1980-2009 οι θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών σημειώνονταν περίπου 14 μέρες ετησίως. Oμως αυτός ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2010-2019, φθάνοντας τις 26 μέρες το χρόνο. Την ίδια περίοδο, οι θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών συμβαίνουν πια κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες περισσότερες μέσα στο χρόνο από ό,τι στο παρελθόν.

Η νέα ανάλυση δείχνει επίσης ότι κατά την τελευταία δεκαετία οι μέγιστες θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1980-2009. Σε μερικές περιοχές (Ανατολική Ευρώπη, Νότια Αφρική, Βραζιλία) η αύξηση στις μέγιστες θερμοκρασίες ξεπέρασε τον ένα βαθμό, ενώ στην Αρκτική και στη Μέση Ανατολή τους δύο βαθμούς σε σχέση με τις παλαιότερες δεκαετίες.

«Η αύξηση μπορεί να αποδοθεί κατά 100% στην καύση ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο δρ Φριντερίκε Οτο, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Οσο πιο γρήγορα μειώσουμε τις εκπομπές μας (άνθρακα), τόσο καλύτερα θα είμαστε, αλλιώς όχι μόνο τα περιστατικά ακραίας ζέστης θα γίνονται ολοένα πιο σοβαρά και συχνά, αλλά επίσης η επείγουσα ανταπόκριση και η αποκατάσταση θα δυσκολεύουν», ανέφερε ο ερευνητής του κλίματος δρ Σίχαν Λι της Σχολής Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος της Οξφόρδης.

Oσο ανεβαίνει η μέση θερμοκρασία στη Γη, τόσο οι ακραίες θερμοκρασίες γίνονται συχνότερες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας, θανάτους, ξηρασίες, δασικές πυρκαγιές, ερημοποίηση κ.ά. Οι θερμοκρασίες της τάξης των 50 βαθμών συμβαίνουν συχνότερα στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Κόλπου, όμως και στις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που γνώρισαν φέτος έντονους καύσωνες, το θερμόμετρο έφθασε τους 47 έως σχεδόν 49 βαθμούς αντίστοιχα, ενώ στον Καναδά τους 49,6.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...