724
Παίκτες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στο τελευταίο ματς του πρωταθλήματος | ΙΝΤΙΜΕSports

Οι «ιερές αγελάδες» του ελληνικού ποδοσφαίρου

Sportscaster Sportscaster 29 Ιανουαρίου 2020, 15:49
Παίκτες του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στο τελευταίο ματς του πρωταθλήματος
|ΙΝΤΙΜΕSports

Οι «ιερές αγελάδες» του ελληνικού ποδοσφαίρου

Sportscaster Sportscaster 29 Ιανουαρίου 2020, 15:49

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Πιθανότατα, ούτε η τελευταία. Αλλά, ποτέ άλλοτε δεν είχε γίνει τόσο απροκάλυπτα, τόσο κυνικά, να αλλάξει ο νόμος για να «τη γλιτώσει» ένας σύλλογος, που με τον παλιό (νόμο) ουσιαστικά είχε, ήδη, καταδικαστεί στην εσχάτη των ποδοσφαιρικών ποινών.

«Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες, χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση», τόνισε ο υφυπουργός Αυγενάκης στη δήλωση – προπομπό των εξελίξεων. Και η Κυβέρνηση δεν περίμενε, καν, να καθαρογραφεί το σκεπτικό της απόφασης της ΕΕΑ (Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού), ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει αυτή η απόλυτη τεκμηρίωση, ή όχι. Αντικατέστησε την ποινή του υποβιβασμού, με εκείνη της αφαίρεσης βαθμών.

Μαζί με τον ΠΑΟΚ σώθηκε και η Ξάνθη. Που, μάλλον, δεν είναι «ιστορική». Αλήθεια, πώς τις ξεχωρίζουμε (τις ιστορικές από τις μη); Ο υφυπουργός δεν το διευκρίνισε. Από τον αριθμό των τροπαίων που έχουν κατακτήσει; Από τα χρόνια τους; Από το πλήθος των οπαδών τους, που ψηφίζουν στις εκλογές; Από τον αριθμό των βουλευτών και των ευρωβουλευτών που θα σήκωναν μπαϊράκι για χάρη τους; Την απάντηση, βεβαίως, τη γνωρίζουμε όλοι. Τον Ηρακλή -ένα από τα αρχαιότερα εν ενεργεία αθλητικά σωματεία στην Ελλάδα και το πιο παλιό στη Θεσσαλονίκη (ιδρύθηκε το 1908)- τον «έριξαν» (δύο φορές) και τώρα βολοδέρνει στα τοπικά πρωταθλήματα. Κανείς δεν σκέφτηκε να αλλάξει τον νόμο, επειδή οι φίλοι του… χωράνε και σε θέατρο.

Ο κ. Αυγενάκης επανέλαβε, με άλλα λόγια, την περίφημη φράση του Γιώργου Ανδριανόπουλου «Δεν επείσθην περί της ενοχής του σωματείου», όταν με την ψήφο του (ως πρόεδρος του Ολυμπιακού!) στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ απέτρεπε τον υποβιβασμό του Παναθηναϊκού, για δωροδοκία, στην πολύκροτη «υπόθεση των λουλουδιών». Οπως είχε εξομολογηθεί στον αδελφό του, Λεωνίδα, δεν του πήγαινε η καρδιά, μια τόσο ιστορική ομάδα να «πέσει» στη Β’ Εθνική. Το ημερολόγιο έγραφε 12 Δεκεμβρίου 1975. Σχεδόν 45 χρόνια μετά, στην Ελλάδα του 2020, αυτή η αντίληψη δεν έχει αλλάξει.

Ποιος περίμενε, στ’ αλήθεια, ακόμη και μετά το πόρισμα της ΕΕΑ, ότι ο ΠΑΟΚ θα υποβιβαζόταν για την υπόθεση της πολυ-ιδιοκτησίας; Ποιος πίστευε, τον Μάιο του 2018, ότι ο Παναθηναϊκός θα «έπεφτε» λόγω χρεών; Ούτε οι αντίπαλοί του δεν το διανοήθηκαν. Με ψήφους 11 υπέρ και 4 κατά, η Λίγκα τροποποίησε τον σχετικό κανονισμό, για να σώσει τον ιστορικό σύλλογο, και δεν έδωσε δεκάρα για τις (δίκαιες) διαμαρτυρίες των ομάδων που είχαν υποβιβαστεί για τον ίδιο λόγο. Το βιβλίο της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι γεμάτο από «πραξικοπήματα» υπέρ των μεγάλων συλλόγων.

Μόνον εμείς τους αντιμετωπίζουμε ως «ιερές αγελάδες». Το 1981 η Μίλαν βρέθηκε μπλεγμένη στο «Totonero», το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο παράνομου στοιχηματισμού και χειραγώγησης αγώνων. Υποβιβάστηκε, μαζί με τη Λάτσιο, στη Serie B. Λίγο έλειψε να πάθει τα ίδια όταν κατηγορήθηκε για το «Calciopoli». Κρίθηκε ένοχη σε πρώτο βαθμό, όμως κέρδισε την έφεση. Καμία κυβέρνηση και καμία Αρχή δεν προθυμοποιήθηκε να την προστατεύσει. Λίγους μήνες αργότερα κατέκτησε το Champions League για 7η φορά.

Το 1994 η Μαρσέιγ του πανίσχυρου Μπερνάρ Ταπί, η πιο λαοφιλής ομάδα της Γαλλίας και πρωταθλήτρια επί τέσσερα συναπτά έτη, υποβιβάστηκε στη Β’ Κατηγορία έπειτα από καταγγελία ποδοσφαιριστή για χρηματισμό. Εκείνες τις μέρες ο σύλλογος της Μασσαλίας χάρισε στη χώρα το πρώτο της τρόπαιο Champions League, όμως οι Αρχές δεν τον ξεχώρισαν από οποιονδήποτε άλλον. Μάλιστα, οι αθλητικές ποινές επιβλήθηκαν νωρίτερα από τις ποινικές.

Η περιπέτεια της Γιουβέντους είναι γνωστή. Η αθλητική δικαιοσύνη «έριξε» αυτό το τεράστιο ευρωπαϊκό μέγεθος στη Serie B, το 2006, και της αφαίρεσε τους δύο τελευταίους τίτλους που είχε κατακτήσει, αν και οι κατηγορίες που τη βάραιναν δεν επέσυραν ποινή υποβιβασμού, αφού δεν είχε στοιχειοθετηθεί χειραγώγηση αγώνα με υπαιτιότητά της. Ούτε οι εφέσεις της, ούτε οι (τεράστιες) αντιδράσεις έπιασαν τόπο.

Το 2012 η Ρέιντζερς, η πιο πετυχημένη ομάδα του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου, βρέθηκε στη Δ’ Κατηγορία, λόγω οφειλών προς το Δημόσιο και τους πιστωτές της. Επιχείρησε το… ελληνικό κόλπο, σχημάτισε νέα εταιρεία (με την επωνυμία Rangers Football Club), όμως το αίτημα για συμμετοχή της στην Premier League της χώρας, απορρίφθηκε. Παρότι οι υπόλοιποι σύλλογοι της Premier League θα έχαναν ιλιγγιώδη ποσά από τα τηλεοπτικά συμβόλαια.

Είναι θέμα νοοτροπίας. Στην Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή χώρα με βαλκανικά κατάλοιπα, το ποδόσφαιρο (και το μπάσκετ) κερδίζει τον νόμο. Εβδομήντα ΠΑΕ και ΚΑΕ χρωστούν στο Δημόσιο (Εφορία και ΕΦΚΑ) πάνω από 1,2 δισ. ευρώ, όμως με διάφορες νομοθετικές παρεμβάσεις εξασφαλίζουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, και άδεια συμμετοχής στα πρωταθλήματα. Κάνουν και μεταγραφές. Γιατί ο Ελληνας είναι περισσότερο οπαδός, παρά πολίτης. Και οι κυβερνήσεις του το γνωρίζουν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...