519
Το εργοστάσιο θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε 65.000 σπίτια και ζεστό νερό σε 150.000. | shutterstock

Οι Δανοί θα κάνουν σκι πάνω σε ένα αποτεφρωτήριο απορριμμάτων

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2018, 10:00
Το εργοστάσιο θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε 65.000 σπίτια και ζεστό νερό σε 150.000.
|shutterstock

Οι Δανοί θα κάνουν σκι πάνω σε ένα αποτεφρωτήριο απορριμμάτων

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2018, 10:00

Μεγαλεπήβολα είναι τα σχέδια της δανικής κυβέρνησης σχετικά με ένα ολοένα και πιο πράσινο μέλλον –έναν τομέα όπου, αποδεδειγμένα, υπερέχει η Κοπεγχάγη.

Με την Δανία να έχει δεσμευτεί πως μέχρι το 2025 θα έχει πετύχει στόχο μηδενικών ρύπων, το 2019 παραδίδεται σε λειτουργία ο αποτεφρωτήρας σκουπιδιών Αμαγκερ Μπάκε, ένα πρωτοποριακό εργοστάσιο που δεν θα δημιουργήσει απλώς νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα τονώσει μέχρι και τον τουρισμό της χώρας, καθώς θα λειτουργεί κι ως… πίστα για επίδοξους σκιέρ.

Δανία, εκεί όπου σχεδιάζουν το… τερπνόν μετά του ωφελίμου (BIG – Bjarke Ingels Group)

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, σύμφωνα με την Corriere Della Sera, λειτουργούσε εδώ και μισόν αιώνα ως αποτεφρωτήρας σκουπιδιών μέχρι τη στιγμή που σταμάτησε την λειτουργία του. Τότε ήταν που έπεσαν οι σχετικές προτάσεις για την επαναξιοποίηση του καθώς ο στόχος των αρχών ήταν να το ανακαινίσουν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον που θα έχει διπλή χρησιμότητα.

Και όντως το κατάφεραν, μετά από σχεδόν τρία χρόνια μελετών και κατασκευής σε ένα φιλόδοξο σχέδιο, το κόστος κατασκευής του οποίου ανήλθε στα 520 εκατομμύρια ευρώ.

To αποτεφρωτήριο, που ξεκίνησε την δοκιμαστική του λειτουργία το 2017, βρίσκεται ήδη στη φάση της ολοκλήρωσης των τελικών δοκιμών, φιλοδοξώντας να αποτελέσει το καλύτερο παράδειγμα ενός κτιρίου και μιας πόλης που τηρεί όλους τους κανόνες της οικολογικής, της οικονομικής και της κοινωνικής βιωσιμότητας.

Μια πίστα του σκι για τολμηρούς, μήκους 305 μέτρων (BIG – Bjarke Ingels Group)

Το εργοστάσιο θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε 65.000 σπίτια και ζεστό νερό σε 150.000. Οι τεχνολογίες αιχμής επιτρέπουν στο εργοστάσιο να λειτουργεί με μηδενικό περιβαλλοντικό «αποτύπωμα», καθώς μόνο υδρατμοί θα βγαίνουν από τις καμινάδες.

«Αλλά η πραγματική πρόκληση είναι να καταφέρουν να συμβιώσουν αρμονικά η διαχείριση των αποβλήτων με τους κατοίκους της Κοπεγχάγης. Για το λόγο αυτό και η οροφή του εργοστασίου κατασκευάστηκε με κλίση προκειμένου πάνω της να δημιουργηθεί μια πίστα του σκι μήκους 600 μέτρων, που θα ενώσει όλους τους επίδοξους σκιέρ της πόλης», σημειώνει η ιταλική Corriere.

Αφότου ανοίξει τις πύλες του, αναμένεται πως κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του θα δεχτεί σχεδόν 60.000 επισκέπτες, η πλειονότητα των οποίων θα μεταβεί εκεί όχι για να δει με ποιον τρόπο τα απορρίμματα μετατρέπονται σε ενέργεια αλλά για να θαυμάσει την πίστα του σκι στην οροφή του εργοστασίου.

Άκρως φουτουριστική η πρόσοψη του αποτεφρωτηρίου (CopenHill Urban Mountain)

«Ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στη Δανία είναι το σκι, παρότι είναι μία από τις πιο επίπεδες χώρες στην Ευρώπη. Ήταν ξεκάθαρο ότι χρειαζόμασταν μια πίστα του σκι και με 10.000 τετραγωνικά μέτρα οροφής, αυτό ήταν εφικτό», εξήγησε ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του Copenhill Γέσπερ Μπόιε Άντερσεν.

Δεν είναι απλώς φιλικό για το περιβάλλον, αλλά είναι ό,τι πιο βιώσιμο περιβαλλοντικά έχει να επιδείξει η σύγχρονη τεχνολογία, συμφωνούν οι επιστήμονες του περιβάλλοντος, σημειώνοντας πως ο κύριος στόχος του όλου πρότζεκτ είναι η περαιτέρω αφύπνιση των κατοίκων της Κοπεγχάγης και ολόκληρης της Δανίας όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Μένει τώρα να δούμε ποια θα είναι και η ετυμηγορία των απανταχού αθλητών του σκι και του σνόουμπορντ…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...