236
|

Ο Πύργος της Πίζας… ισιώνει: Η κλίση του έχει μειωθεί κατά τέσσερα εκατοστά

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2018, 09:00

Ο Πύργος της Πίζας… ισιώνει: Η κλίση του έχει μειωθεί κατά τέσσερα εκατοστά

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2018, 09:00

Ο κεκλιμένος πύργος της Πίζας, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ιταλίας, ίσως και να μην αποτελεί… πόλο έλξης σε λίγα χρόνια καθώς, όπως φαίνεται, σταδιακά ευθυγραμμίζεται.

Η Corriere αναφέρει πως από την ετήσια αναφορά για την σταθερότητα του μνημείου προκύπτει πως ο πύργος… ισιώνει. Συγκεκριμένα, έχει χάσει 4,1 εκατ. από την κλίση του από το 2001 -μετά το πέρας των εργασιών αποκατάστασης που κράτησαν 11 χρόνια.

«Είναι σαν το καμπαναριό του να έχει αναγεννηθεί μετά από δυο αιώνες», λέει ο Σαλβατόρε Σέτις, επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης, ο οποίος θυμάται πως πριν από τις εργασίες, ο ύψους 56 μ. πύργος έπαιρνε ολοένα και μεγαλύτερη κλίση κατά ένα χιλιοστό το χρόνο, προκαλώντας ανησυχία για τον κίνδυνο κατάρρευσής του.

Για αυτό το λόγο ο πύργος έκλεισε για μία δεκαετία, διάστημα στο οποίο ενισχύθηκαν τα θεμέλια και αντλήθηκε νερό από το υπέδαφος. Επιπλέον, τοποθετήθηκαν ατσάλινα καλώδια γύρω από το μνημείο, για την υποστήριξή του.

Όταν τελείωσαν οι εργασίες, που κόστισαν 25 εκατ. ιταλικές λίρες, σχεδόν αμέσως ο πύργος «ίσιωσε» κατά 38 εκατοστά. Και φτάσαμε σήμερα στο… ρεκόρ των 4,1 εκατοστών.

Πλέον, όπως λέει, μπορούμε να πούμε με επιστημονική βεβαιότητα ότι ο Πύργος όχι μόνο σταμάτησε, αλλά συνεχίζει να ισιώνει, έστω και ανεπαίσθητα.

Είναι σαν το μνημείο να έχει αλλάξει τον μεταβολισμό και την κλίση που είχε πάντα στο DNA του, σχολιάζει ο Σέτις, κάτι που ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν θα διαρκέσει για πάντα, επειδή σε κάποιο χρονικό θα επιστρέψει η φυσική κλίση του καμπαναριού…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...