499
Μαρκ Ζάκερμπεργκ εναντίον Τζορτζ Σόρος. Ποιος είναι πιο δυνατός; | Reuters

To Facebook ομολογεί: Προσλάβαμε εταιρεία για να πλήξει τον Τζορτζ Σόρος

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2018, 11:31
Μαρκ Ζάκερμπεργκ εναντίον Τζορτζ Σόρος. Ποιος είναι πιο δυνατός;
|Reuters

To Facebook ομολογεί: Προσλάβαμε εταιρεία για να πλήξει τον Τζορτζ Σόρος

Protagon Team Protagon Team 22 Νοεμβρίου 2018, 11:31

Μια ακόμη σκοτεινή εκδοχή του λαμπερού Μαρκ Ζάκερμπεργκ έρχεται στο φως. Μολονότι δεν εμπλέκει απευθείας τον ιδρυτή του Facebook, έρχεται να καταδείξει ότι η πλατφόρμα κάνει πλέον ό,τι θέλει και έχει τη δύναμη, την ετοιμότητα και συχνά την πρόθεση να βλάψει όποιους θέλει, ακόμα και μια προσωπικότητα του βεληνεκούς και της οικονομικής επιφάνειας του Τζορτζ Σόρος.

Το Facebook παραδέχτηκε την Τετάρτη ότι ένα ανώτατο στέλεχός του είχε προσλάβει εταιρεία δημοσίων σχέσεων προκειμένου αυτή να επιτεθεί στον Τζορτζ Σόρος και να υπονομεύσει τους επικριτές της πλατφόρμας, δημοσιοποιώντας τους δεσμούς που τους συνέδεαν με τον δισεκατομμυριούχο.

Οπως ανέφερε ο Guardian, o Ελιοτ Σκρέιγκ, απερχόμενος επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας και Πολιτικής του Facebook, ανέλαβε την ευθύνη για την πρόσληψη της εταιρείας Definers Public Affairs, σε ένα υπόμνημα που έφερε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα ο ιστότοπος TechCrunch. Το έγγραφο δημοσιεύθηκε στη συνέχεια ως blog post από το Facebook.

Τόσο ο Ζάκερμπεργκ όσο και η Σέριλ Σάντμπεργκ, η διευθύντρια επιχειρήσεων του Facebook, δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν γνώριζαν τίποτα σχετικά με αυτή την συνεργασία.

«Τους αναθέσαμε να ασχοληθούν με την υπόθεση Σόρος; Ναι» ανέφερε ωστόσο το ενημερωτικό σημείωμα του Facebook (εδώ).

Στο υπόμνημά του, ο Σκρέιγκ εμφανίζεται να εξηγεί ότι η εταιρεία δημοσίων σχέσεων ασχολήθηκε με τον Σόρος σε δύο ξεχωριστές χρονικές στιγμές.

Αρχικά μετά τις δηλώσεις του Σόρος τον περασμένο Ιανουάριο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός – τότε που ο 88χρονος μεγαλοεπενδυτής και φιλάνθρωπος είχε χαρακτηρίσει την πλατφόρμα «απειλή για την κοινωνία». Ηταν η πρώτη στιγμή που το Facebook ζήτησε από την εταιρεία Definers να ξεθάψει και να δημοσιοποιήσει στοιχεία, που θα έδειχναν ότι υπήρχε οικονομικό κίνητρο πίσω από αυτήν τη δημόσια τοποθέτηση του Σόρος.

Αργότερα, όταν ένας νέος οργανισμός ονόματι Freedom From Facebook έκανε την εμφάνισή του, επικρίνοντας τις πολιτικές απορρήτου του τεχνολογικού γίγαντα, η Definers «έμαθε ότι ο Τζορτζ Σόρος χρηματοδοτούσε αρκετά από τα μέλη της» και «διένειμε έγγραφα στον Τύπο που ισχυρίζονταν ότι δεν επρόκειτο απλώς για ένα αυθόρμητο και τοπικό κίνημα». Αυτά αναφέρει ο Σκρέιγκ στο memo του.

Στο υπόμνημα, το απερχόμενο στέλεχος του Facebook δεν απολογείται για την απόφασή του να προσλάβει την εταιρεία. Αντίθετα αναφέρει ότι δεν βρίσκει τίποτα κακό στην ιδέα να προσλαμβάνει μια εταιρεία συμβούλους, που θα μπορούν να τη βοηθήσουν ώστε να διερευνήσει επαρκώς τα κίνητρα των επικριτών της.

«Μπορεί το έργο της συγκεκριμένης εταιρείας να αφορούσε σε κάποιο βαθμό τη συγκέντρωση αρνητικών πληροφοριών για έναν αντίπαλο του Facebook, όμως πιστεύω ότι θα ήταν ανεύθυνο και αντιεπαγγελματικό από μέρους μας να μην επιχειρήσουμε να κατανοήσουμε το background και τις συγκρούσεις συμφερόντων πίσω από τις ενέργειες των επικριτών μας», αναφέρει ο Σκρέιγκ.

Απαντώντας στα σχόλια που αναφέρουν ότι οι ενέργειες του Facebook υποκινήθηκαν από αντισημιτικά συναισθήματα, ο Σκρέιγκ αναφέρει ότι «δεν ήταν ποτέ πρόθεση κανενός να χρησιμοποιήσει ένα αντισημιτικό αφήγημα εις βάρος του Τζορτζ Σόρος ή οποιουδήποτε άλλου. Η ιουδαϊκή πίστη είναι σημαντικό κομμάτι της δικής μου ταυτότητας και η εταιρεία μας είναι σταθερά αντίθετη στο μίσος. Η ιδέα ότι μία ενέργειά μου μπορεί να παρερμηνευτεί ως αντισημιτική με γεμίζει φρίκη και με θίγει προσωπικά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...