617
Τζανακόπουλος και Τσίπρας την εποχή της παντοδυναμίας τους. Τώρα τα πράγματα είναι αλλιώς | SOOC

Ο Τσίπρας καθαρίζει την «αυλή» – πώς απομονώνονται Τζανακόπουλος και Παππάς

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2019, 11:22
Τζανακόπουλος και Τσίπρας την εποχή της παντοδυναμίας τους. Τώρα τα πράγματα είναι αλλιώς
|SOOC

Ο Τσίπρας καθαρίζει την «αυλή» – πώς απομονώνονται Τζανακόπουλος και Παππάς

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2019, 11:22

Εκτός από το πρόγραμμα της τετραετίας 2019-2023, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο, έως και απίθανο, αν θα κληθεί να εφαρμόσει, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής τη νέα ομάδα κρούσης του ΣΥΡΙΖΑ. Και επειδή, παρά τη συνθηματολογία περί συλλογικότητας και δημοκρατικών διαδικασιών, το κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια υπήρξε απολύτως προσωποπαγές, μπορούμε να μιλούμε για μια νέα «πραιτοριανή φρουρά» γύρω από τον αρχηγό.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» και το ρεπορτάζ της Μυρτώς Λαλιούτη, οι αλλαγές προσώπων στην «ομάδα Τσίπρα» εντάσσονται στη διπλή προσπάθεια του Πρωθυπουργού να διαχειριστεί την επερχόμενη ήττα. Από τη μία προσπαθεί να μειώσει τη διαφορά και να κάνει λιγότερο οδυνηρή την πτώση του και από την άλλη προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα φτιάχνοντας μια νέα «αυλή», η οποία θα αντικαταστήσει την παλαιά.

Ως πρώτο θύμα των εκκαθαρίσεων του κ. Τσίπρα εμφανίζεται ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος ναι μεν συντόνιζε την εκδήλωση στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής αλλά είναι εμφανές ότι έχει περάσει σε δεύτερο ρόλο –άλλωστε σε πρόσωπο της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ αναβαθμίζεται η καλή του φίλη Εφη Αχτσιόγλου, η οποία ήταν διαρκώς δίπλα στον Πρωθυπουργό και έχει το σπάνιο προνόμιο να βλέπει τις μετοχές της να ανεβαίνουν, κυρίως εντός του κόμματος, όπου κάποιοι θα μπορούσαν να τη δουν ως και επόμενη αρχηγό (όχι βέβαια στο άμεσο μέλλον).

Γράφουν χαρακτηριστικά «Τα Νέα»: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που αποτέλεσε τον “αντ’ αυτού” του Πρωθυπουργού, ταυτίστηκε με το πιο σκληρό πρόσωπο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε μια νύχτα αντικαταστάθηκε από την Εφη Αχτσιόγλου – ένα άκαυτο πρόσωπο, που ξέρει να ελίσσεται καλύτερα και που, με βάση όσα ανακοινώθηκαν, “βρίσκεται στον πυρήνα του αναπτυξιακού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ”».

Ούτως ή άλλως με βάση τον εκλογικό νόμο ο κ. Τζανακόπουλος δεν μπορεί να είναι πλέον κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ωστόσο χάνει όπως φαίνεται και τη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Θα σταλεί να δώσει μάχη στην Α’ Αθήνας όπου παρατηρείται συνωστισμός στελεχών: εκεί θα είναι υποψήφιος και ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης αλλά και ο πρώην υπουργός Παιδείας και «συνείδηση του ΣΥΡΙΖΑ» Νίκος Φίλης καθώς και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος που τα πήγε ιδιαίτερα καλά στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οπως γράφουν «Τα Νέα», δεν είναι μόνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που πληρώνει το τίμημα της συντριβής των ευρωεκλογών αλλά και τη γενικότερη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Παππάς, κάποτε Νο2 του κ. Τσίπρα, θα σταλεί να δώσει τη μάχη στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθήνας παλεύοντας για μια θέση στην επόμενη Βουλή σε μια πολυπληθή περιφέρεια που όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε στις ευρωεκλογές 23,8%. Ο Γιάννης Δραγασάκης μεταφέρεται από το Επικρατείας του 2015 στον Δυτικό Τομέα, μια από τις λίγες περιφέρειες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε την πρωτιά στις ευρωεκλογές.

Αγνωστο είναι το μέλλον του 80ετούς υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος τη μία λέει ότι εγκαταλείπει την κεντρική πολιτική σκηνή και την άλλη το διαψεύδει, αλλά και του Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος εμφανίζεται να πληρώνει το φιάσκο με τις προβλέψεις του για τις ευρωεκλογές.

Κατά τα άλλα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα, αλλά λογικά θα βγει πρώτος (ο ανταγωνισμός του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Κώστα Ζαχαριάδη δεν πρέπει να τον ανησυχεί).

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας θέλει να αποκτήσει μια Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα ελέγχει απολύτως. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο συνωστισμός στελεχών στην Α’ Αθήνας, η οποία εκλέγει 14 βουλευτές και κυριαρχείται παραδοσιακά από τη ΝΔ, μπορεί να θέσει τελικά εκτός Βουλής τον συχνά «ενοχλητικό» για την ηγεσία κ. Φίλη, και πως αυτό δεν θα στεναχωρήσει κάποιους κοντά στον κ. Τσίπρα.

Ηδη ο Πρωθυπουργός φτιάχνει μια νέα ομάδα γύρω του όσο πιο μακριά γίνεται από την Κουμουνδούρου. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (παρούσα στο Μέγαρο Μουσικής της Δευτέρα) και ο Γιάννης Ραγκούσης, συμπεριλήφθηκαν τελευταία στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» του Μαξίμου στις κλειστές συσκέψεις. Αλλά το Μαξίμου δεν θα υπάρχει για πολύ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...