408
Από τον Απρίλιο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναγγείλει ότι διακόπτει τη χρηματοδότηση | REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τον ΠΟΥ – Γερμανία: Η ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2020, 16:21
Από τον Απρίλιο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναγγείλει ότι διακόπτει τη χρηματοδότηση
|REUTERS/Jonathan Ernst

Ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τον ΠΟΥ – Γερμανία: Η ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2020, 16:21

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ τερματίζουν την σχέση τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λόγω του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού, με τον αμερικανό πρόεδρο να κατηγορεί την υπηρεσία του ΟΗΕ ότι έχει γίνει υποχείριο της Κίνας.

«Επειδή δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που ζητήσαμε και οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες, σήμερα τερματίζουμε τη σχέση μας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και προωθούμε τους πόρους μας προς άλλες παγκόσμιες, επείγουσες υγειονομικές ανάγκες που το αξίζουν», τόνισε.

Η απόφαση να αποχωρήσουν από τον ΠΟΥ, στον οποίο οι ΗΠΑ εντάχθηκαν το 1948, έρχεται την ώρα που οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου λόγω της covid-19.

Ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οι κινέζοι αξιωματούχοι «αγνόησαν την υποχρέωσή τους να αναφέρουν» στον ΠΟΥ την εμφάνιση του ιού, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παγκοσμίως, και πίεσαν τον οργανισμό «να παραπλανήσει τον κόσμο».

Η Κίνα έχει πλήρη έλεγχο πάνω στον ΠΟΥ παρά το γεγονός ότι καταβάλει μόνο 40 εκατ. δολάρια τον χρόνο, σε σύγκριση με αυτά που πληρώνουν οι ΗΠΑ που είναι περίπου 450 εκατ. δολάρια ετησίως, κατήγγειλε ακόμη ο Τραμπ.

Η απόφαση των ΗΠΑ ακολουθεί τη δέσμευση που ανέλαβε ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ την προηγούμενη εβδομάδα να καταβάλει 2 δισ. δολάρια στον ΠΟΥ τα επόμενα δύο χρόνια προκείμενου να τον βοηθήσει να καταπολεμήσει την πανδημία του κορονοϊού. Το ποσό αυτό είναι ίσο με ολόκληρο τον ετήσιο προϋπολογισμό του ΠΟΥ το 2019.

Ο Τραμπ ανέστειλε τον Απρίλιο τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ και στη συνέχεια, στις 18 Μαΐου, έστειλε επιστολή στον οργανισμό ζητώντας του να δεσμευτεί σε μεταρρυθμίσεις μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

Γερμανία: Πλήγμα για τον ΠΟΥ η απόφαση Τραμπ

Η προαναγγελθείσα απόφαση του Τραμπ είναι «απογοητευτική» και «πισωγύρισμα για την παγκόσμια υγεία», τόνισε ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Ο ΠΟΥ, όπως έγραψε στο Τwitter ο υπουργός, «πρέπει να μεταρρυθμιστεί για να κάνει τη διαφορά», ενώ τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο με μεγαλύτερη εμπλοκή στη χρηματοδότηση.

Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ το 1948, η χώρα διατηρεί το δικαίωμα να αποχωρήσει από τον οργανισμό αφού τον ενημερώσει σχετικά ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι ΗΠΑ οφείλουν στον ΠΟΥ αυτή τη στιγμή περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε συνεισφορές, σύμφωνα με τον ιστότοπο του οργανισμού. Η Ουάσινγκτον παρέχει επίσης αρκετά εκατομμύρια δολάρια ετησίως ως εθελοντική χρηματοδότηση προγραμμάτων του ΠΟΥ, όπως αυτά για την πολιομυελίτιδα, την ηπατίτιδα, τη φυματίωση και το HIV.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...