437
Ο Αδωνις Γεωργιάδης στο μέσον, καλεσμένος στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά που ως συνήθως δεσπόζει στο πλάνο. | SKAI/YouTube

Ο Γεωργιάδης το… αποφάσισε: Πρέπει να ανοίξουν όλα τα εμπορικά στις γιορτές

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2020, 12:56
Ο Αδωνις Γεωργιάδης στο μέσον, καλεσμένος στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά που ως συνήθως δεσπόζει στο πλάνο.
|SKAI/YouTube

Ο Γεωργιάδης το… αποφάσισε: Πρέπει να ανοίξουν όλα τα εμπορικά στις γιορτές

Protagon Team Protagon Team 5 Δεκεμβρίου 2020, 12:56

Ποια Επιτροπή και ποιοι επιστήμονες; Ο Αδωνις Γεωργιάδης το ανακοίνωσε: Θα ανοίξουν όλα στις γιορτές γιατί αλλιώς «δεν βγαίνει η χρονιά». Τι κι αν στην ίδια εκπομπή, στον φιλόξενο Γιώργο Αυτιά του ΣΚΑΪ, ο ειδικός σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξήγησε ότι στις 22 Δεκεμβρίου θα έχουμε 900 κρούσματα (και η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τα 500 για να αρθεί το lockdown); Ο υπουργός Ανάπτυξης είχε όλη την άνεση να περιγράψει το πρωί του Σαββάτου τον «οδικό χάρτη» για το άνοιγμα των καταστημάτων και μάλιστα όχι εβδομάδα – εβδομάδα, επειδή, όπως επανέλαβε, «δεν βγαίνει».

«Τη Δευτέρα το πρωί ανοίγουν 110 εποχικά καταστήματα σε όλη την επικράτεια, αυτά που πουλάνε αμιγώς χριστουγεννιάτικα είδη. Έχουμε δεχτεί μια σφοδρή κριτική από τον κλάδο αυτό, γιατί δεν ανοίξαμε όλα τα καταστήματα που έχουν χριστουγεννιάτικα είδη και μόνο τα αμιγώς. Όλα τα καταστήματα αυτά είναι 19.000. Καταλαβαίνετε το ρίσκο που θα είχε μια τέτοια απόφαση, την ώρα που προσπαθούμε να ελέγξουμε την πανδημία. Όμως αυτά τα 110 καταστήματα είναι λίγα, μπορούμε να τα ελέγξουμε και πιστεύω ότι και οι ίδιοι θα τηρήσουν τα μέτρα», σημείωσε, για να προειδοποιήσει ότι αν καταγραφούν σκηνές συνωστισμού, δεν θα υπάρχει άλλη δυνατότητα και θα πρέπει να ξανακλείσουν. «Δεν θα ρισκάρουμε τη διάδοση του κορονοϊού στο κρισιμότερο σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τον τρόπο επαναλειτουργίας της αγοράς, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «στόχος μας είναι να ανοίξει η αγορά κλιμακωτά ώστε να αποφευχθεί πολύ μεγάλος συνωστισμός ταυτόχρονα, την ίδια μέρα».

«Περιμένουμε το πράσινο φως από την Επιτροπή για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Δεν βγαίνει ο χρόνος να ανοίξουν ανά εβδομάδα, ανά 3-4 ημέρες θα ανοίγουν», πρόσθεσε, σε μια δήλωση που μπορεί να ερμηνευτεί με άνοιγμα και άλλων δραστηριοτήτων προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

«Προφανώς τα κομμωτήρια είναι αυτά που θα προηγηθούν, τα παιχνίδια, τα βιβλιοπωλεία και τα ανθοπωλεία. Στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά και δουλέψουμε 3-4 μέρες με αυτά ανοιχτά και δούμε ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο και κυρίως τηρούνται τα μέτρα, θα πάμε και στο υπόλοιπο λιανικό εμπόριο», υπογράμμισε. Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος ως υπουργός Ανάπτυξης σχεδιάζει να ανοίξει όλο το λιανικό εμπόριο μεσα στις γιορτές, «γιατί είναι μεγάλη η ζημιά για μια επιχείρηση να μη δουλέψει αυτό το διάστημα».

Αυτό βέβαια έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι τα (δημοτικά) σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν (εδώ), αλλά προφανώς ο κ. Γεωργιάδης ασχολείται με τη δική του ατζέντα. Αλλωστε μίλησε και για τα  εμπορικά κέντρα, εξηγώντας ότι στην κλιμακωτή σειρά είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν. Πρώτα θα ανοίξουν τα μικρότερα καταστήματα και μετά τα μεγάλα. «Πάντως και τα εμπορικά κέντρα πρέπει να ανοίξουν τις γιορτές», ανακοίνωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...