437
Ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300, σαν αυτό, εστάλη στη Συρία αλλά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε κατά των ισραηλινών αεροσκαφών: η αδράνειά του μπορεί να σημαίνει ότι Ρωσία και Ισραήλ συμφωνούν στην εξουδετέρωση της Χεζμπολάχ… | Wikipedia

Μεσανατολικό: Γιατί η Συρία «έχει και δεν έχει» τους S-300;

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2020, 00:35
Ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300, σαν αυτό, εστάλη στη Συρία αλλά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε κατά των ισραηλινών αεροσκαφών: η αδράνειά του μπορεί να σημαίνει ότι Ρωσία και Ισραήλ συμφωνούν στην εξουδετέρωση της Χεζμπολάχ…
|Wikipedia

Μεσανατολικό: Γιατί η Συρία «έχει και δεν έχει» τους S-300;

Protagon Team Protagon Team 16 Μαΐου 2020, 00:35

Η ισραηλινή αεροπορία συνεχίζει να στοχεύει συριακούς στόχους και θέσεις της φιλοϊρανικής σιιτικής πολιτικοστρατιωτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Επιχειρήσεις αεροπορικών επιδρομών από πλευράς Ισραήλ έχουν γίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του Γιόσι Μέλμαν στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

H συριακή άμυνα υφίσταται μεν, αλλά μάλλον είναι ανεπιτυχής, λέει το άρθρο. Οι δυνάμεις του Ασαντ έχουν εκτοξεύσει τουλάχιστον 700 πυραύλους μέσα στην επταετία, αλλά με πενιχρά αποτελέσματα. Από τους εκατό κατ’ έτος εκτοξευομένους πυραύλους των Σύρων, υπάρχει μόνο μία κατάρριψη ενός F16, το 2018, και ένα, κατά λάθος ασφαλώς, πλήγμα εις βάρος των Ρώσων.

Αυτό το τελευταίο περιστατικό ώθησε το Κρεμλίνο να εφοδιάσει τη Δαμασκό με το πυραυλικό σύστημα S-300, ώστε να ενισχυθεί η συριακή αμυντική ομπρέλα.

«Συριακά πληρώματα στάλθηκαν στη Ρωσία για να μάθουν πώς να χειρίζονται το νέο σύστημα. Κατόπιν η Μόσχα παρέδωσε το σύστημα στον συριακό στρατό. Αν και έχουν περάσει περίπου 20 μήνες από το συμβάν, ακόμη δεν έχει εκτοξευθεί καν ένας πύραυλος από το σύστημα S-300 στη Συρία εναντίον ισραηλινών αεροσκαφών».

Το γεγονός, λοιπόν, ότι οι δυνάμεις της Συρίας ουδέποτε έκαναν χρήση του συστήματος S-300 για να αποτρέψουν τις επιδρομές των Ισραηλινών, όπως λέει το άρθρο, προβληματίζει τον Μέλμαν ο οποίος δίνει τρεις πιθανές εξηγήσεις: οι Ρώσοι ή «κρατούν τα κλειδιά» του S-300, ή έχουν απαγορεύσει τη χρήση του συστήματος από τους Σύρους, ή παίζουν ένα είδος διπλού παιχνιδιού με προστασία της Συρίας αλλά και με παράλληλη ανοχή στις ισραηλινές επιθέσεις στη Χεζμπολάχ, την οποία το Κρεμλίνο θεωρεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα στη Μέση Ανατολή.

Ο αρθρογράφος υπαινίσσεται και ότι η Ρωσία φοβάται το Ισραήλ, υπό την έννοια ότι αν δεν αποτραπεί κάποια επίθεσή του (στη Συρία), τότε καταστρέφεται η εικόνα της υπερδύναμης.

Ο Μέλμαν, αναφερόμενος στις εσωτερικές έριδες της Χεζμπολάχ για τον συριακό εμφύλιο, ασχολείται και με τη φιγούρα του Κασέμ Σολεϊμανί, του ιρανού στρατιωτικού αξιωματούχου που εξοντώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο από τους Αμερικανούς.

Το πνεύμα του κειμένου είναι ότι οι Ρώσοι και οι Ισραηλινοί έχουν ένα επίπεδο συνεννόησης για να πορευτούν στο Μεσανατολικό: και οι δύο πλευρές θέλουν να περιορίσουν το ρόλο του Ιράν στα τεκταινόμενα, με το Κρεμλίνο «να επιθυμεί σφόδρα να δει τα ιρανικά στρατεύματα, τις σιιτικές πολιτοφυλακές και τη Χεζμπολάχ να εγκαταλείπουν τη Συρία».

Πανδημία και πολεμική ρουτίνα 

Οι πληροφορίες που, παράλληλα, δίνει το άρθρο στο ισραηλινό έντυπο αφορούν την επανάληψη της «ρουτίνας βίας», όπως γράφει, μεταξύ Ισραηλινών και Χεζμπολάχ, η οποία επανήλθε στην ημερησία διάταξη έπειτα από διακοπή «αρκετών εβδομάδων λόγω της κρίσης του κορονοϊού».

Με βάση πληροφορίες που προέρχονται «από τον απερχόμενο υπουργό Αμυνας του Ισραήλ», οι αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τις επιθέσεις τους εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στη Συρία. «Εγιναν έξι τέτοιες επιθέσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...