643
Για την ώρα, Αθήνα και Μόσχα διαψεύδουν ότι υπήρξε η συγκεκριμένη ομιλία Πούτιν - Τσίπρα. Κάνουν τα στραβά μάτια; | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIMENEWS

Ιδού αναλυτικά ο διάλογος με τον Πούτιν για τη δραχμή

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2016, 10:50
Για την ώρα, Αθήνα και Μόσχα διαψεύδουν ότι υπήρξε η συγκεκριμένη ομιλία Πούτιν - Τσίπρα. Κάνουν τα στραβά μάτια;
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIMENEWS

Ιδού αναλυτικά ο διάλογος με τον Πούτιν για τη δραχμή

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2016, 10:50

Οι γάλλοι δημοσιογράφοι που μεταξύ άλλων μυστικών του προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, αποκάλυψαν ενδιαφέροντα στοιχεία για τις επαφές και κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015, χτύπησαν ξανά. Ενας από τους δύο, ο Φαμπρίς Λομ, μίλησε στην «Καθημερινή», ώστε να διασαφηνίσει ένα συγκεκριμένο κεφάλαιο του βιβλίου «Ενας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά», παραθέτοντας αυτούσιο τον διάλογο που είχε ο κ. Ολάντ με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για τη συνομιλία που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με τη δραχμή. Σε αυτόν αποκαλύπτεται ότι όχι μόνο ο Αλέξης Τσίπρα ζήτησε από το Κρεμλίνο να τυπώσει δραχμές σε περίπτωση Grexit, αλλά ότι ο κ. Πούτιν το αρνήθηκε -ή τουλάχιστον αυτό είπε στον κ. Ολάντ.

Πούτιν: «Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία, για να μην υπάρχει παρεξήγηση μεταξύ μας…»

Ολάντ: «Ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα, πες μου».

Πούτιν: «Η Ελλάδα ζήτησε από εμάς να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία γιατί δεν διαθέτουν πια τυπογραφείο για να το κάνουν».

Ολάντ: «Τι τους απάντησες;»

Πούτιν: «Απάντησα ότι μπορούμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι πιστεύεις;»

Ολάντ: «Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα. Αν έβγαινε από την Ευρωζώνη και χρειαζόταν χαρτονομίσματα, δεν θα με εξέπληττε αν η Ρωσία το έκανε. Αυτό θα απαντούσε σε ένα αίτημα».

Πούτιν: «Ηθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις ότι δεν επιθυμούμε καθόλου κάτι τέτοιο…»

Ο κ. Πούτιν επικοινώνησε με τον κ. Ολάντ στις 6 Ιουλίου του 2015, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα για τη σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές της και κατ’ επέκταση την Ευρωζώνη. Οπως περιέγραψε στους δύο δημοσιογράφους της Le Monde που έχουν μαγνητοφωνήσει δεκάδες συνομιλίες τους, ο κ. Ολάντ αιφνιδιάστηκε. Αναρωτήθηκε ποιος μπορεί να ήταν ο λόγος που αποκάλυψε αυτήν την πληροφορία ο ρώσος ομόλογός του. «Ισως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο, και κατά δεύτερον, για να μου πει –και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του, επρόκειτο για ρίσκο και θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε», ερμήνευσε τότε ο κ. Ολάντ.

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωνε σίγουρος ότι ο Πούτιν έκανε αυτό το διάβημα σε εκείνον «με καλή πρόθεση». Ωστόσο, ο δημοσιογράφος Λομ επιμένει ότι ο κ. Ολάντ ήταν σκεπτικός, διότι ο Πούτιν δεν αφήνει τίποτε στην τύχη.

«Ισως ο Πούτιν ήταν εντεταλμένος από την Αθήνα. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ο Πούτιν να διαμεσολάβησε για λογαριασμό του Τσίπρα, αλλά τίποτε δεν είναι φανερό και ο Ολάντ δεν ζήτησε εξηγήσεις από τον ρώσο ομόλογό του. Απλώς τον άκουσε, και πιστεύει ότι είχε καλή πρόθεση» σχολιάζει στην «Καθημερινή» ο γάλλος συγγραφέας του βιβλίου.

Αντίστοιχα, τις αποκαλύψεις του βιβλίου επαλήθευσε και ο δεύτερος συγγραφέας, Ζεράρ Νταβέ, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα. Είπε ότι «και εμάς μας ξάφνιασε, δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε στα αυτιά μας. Ομως φαίνεται πως είναι απολύτως πραγματικό. Οντως ο Πούτιν μετέφερε το αίτημα των Ελλήνων να τυπώσουν δραχμές επειδή δεν είχαν τυπογραφείο. Τουλάχιστον εμείς από την πλευρά μας το τσεκάραμε και δυο και τρείς φορές με τον ίδιο τον γάλλο πρόεδρο ο οποίος ήταν κατηγορηματικός πως έτσι συνέβη».

Υστερα από τις δηλώσεις των δημοσιογράφων που διαβεβαιώνουν όσα αποκαλύπτονται στο βιβλίο που κυκλοφόρησε στις 13 Οκτωβρίου, αναμενόταν εκ νέου απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο στον απόηχο της έκδοσης του βιβλίου έσπευσε να διαψεύσει ότι ο κ. Τσίπρας «έθεσε τέτοιο θέμα στις συνομιλίες του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν». Αντίστοιχη στάση κράτησε και η Μόσχα, αναφέροντας το Σάββατο ότι «ο πρόεδρος Πούτιν και ο υπουργός Οικονομικών έχουν δηλώσει επανειλημμένως σε διάφορα επίπεδα ότι η ελληνική πλευρά και οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προσεγγίσει τη Ρωσία για βοήθεια».

Από την πλευρά της, πάντως, η γαλλική προεδρία επιβεβαίωσε «τη δέσμευση του Προέδρου της  Δημοκρατίας να στηρίξει την Ελλάδα στην ΕΕ» αλλά επικύρωσε την ύπαρξη του τηλεφωνήματος, επιμένοντας στον αιφνιδιασμό του γάλλου προέδρου όταν έλαβε τέλος η επίμαχη συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του. Με λίγα λόγια, όπως ήταν προφανές, ο κ. Ολάντ δεν διέψευσε τον εαυτό του, όπως αυτός ηχογραφήθηκε από δύο δημοσιογράφους της Le Monde.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...