422
Ο Τζέρεμι Χαντ χειροκροτεί τον αντίπαλό του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων | REUTERS

Ο Μπόρις Τζόνσον νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2019, 14:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/07/2019 14:58
Ο Τζέρεμι Χαντ χειροκροτεί τον αντίπαλό του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
|REUTERS

Ο Μπόρις Τζόνσον νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Protagon Team Protagon Team 23 Ιουλίου 2019, 14:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 23/07/2019 14:58

Ο Μπόρις Τζόνσον, ένας βαθιά διχαστικός λαϊκιστής πολιτικός, αναδείχθηκε νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα Ελλάδας).

Ο νέος πρωθυπουργός εκλέχθηκε από τα 160.000 μέλη των Τόρις και διαδέχεται την Τερέζα Μέι, η οποία παραιτήθηκε μετά την αποτυχία της να πείσει το κοινοβούλιο να υπερψηφίσει τη συμφωνία αποχώρησης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Τζόνσον, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και πρώην υπουργός Εξωτερικών, είναι φανατικός υπέρμαχος του Brexit και έχει δηλώσει ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου, «με συμφωνία ή χωρίς».

Ο νέος αρχηγός των Τόρις, έλαβε 92.153 ψήφους έναντι 46.656 του Τζέρεμι Χαντ.

Ο Μπόρις Τζόνσον μιλά ως νέος αρχηγός των Τόρις και πρωθυπουργός

«Είναι η ώρα για το Brexit, να ενώσουμε τη χώρα και να κατατροπώσουμε τον Τζέρεμι Κόρμπιν» (τον αρχηγό των Εργατικών), ήταν η πρώτη δήλωση του Τζόνσον μετά την εκλογή του.

«Θα δραστηριοποιήσουμε τη χώρα. Θα ολοκληρώσουμε το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και θα εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες που θα φέρει», είπε.

Ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον, Στάνλεϊ, μιλά στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος πρωθυπουργός εξελέγη από το 66% (των μελών των Τόρις) του 0,6% του πληθυσμού, διαδικασία για την οποία υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες στη Βρετανία.

Συγχαρητήρια τού έστειλε, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαβεβαίωσε τους ακολούθους του στο Twitter, ότι «θα είναι σπουδαίος».

ΕΕ: «Προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συνεργασία με τον πρωθυπουργό»

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ είναι έτοιμο να συνεργασθεί με τον νέο πρωθυπουργό με αντικείμενο ένα συντεταγμένο Brexit.

«Προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συνεργασία με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον όταν αναλάβει καθήκοντα, ώστε να διευκολύνουμε την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης και να επιτύχουμε ένα συντεταγμένο Brexit», έγραψε στο Twitter ο Μισέλ Μπαρνιέ.

«Είμαστε έτοιμοι επίσης να ξανασυζητήσουμε την συμπεφωνημένη διακήρυξη για μία νέα σύμπραξη», δηλώνει ο Μπαρνιέ αναφερόμενος στην πολιτική διακήρυξη για την μελλοντική σχέση που συνοδεύει την συμφωνία διαζυγίου και είναι το μόνο κείμενο που η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δηλώσει διατεθειμένη να επαναδιαπραγματευθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...