387
Ο Νίκος Κοτζιάς με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε φωτογραφία από παλαιότερη συνάντησή τους, το 2017 | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Κοτζιάς απαντά για τους Οκτώ – Κύκλοι Δένδια: δεν διανοούμαστε ότι ισχύουν όσα καταγγέλλονται

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2019, 17:00
Ο Νίκος Κοτζιάς με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε φωτογραφία από παλαιότερη συνάντησή τους, το 2017
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Κοτζιάς απαντά για τους Οκτώ – Κύκλοι Δένδια: δεν διανοούμαστε ότι ισχύουν όσα καταγγέλλονται

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2019, 17:00

Απάντηση στα περί «υπόγειων» συνεννοήσεων Αθήνας και Αγκυρας, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την επιστροφή στην Τουρκία των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που είχαν καταφύγει στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα κατά Ερντογάν (περισσότερα εδώ), έδωσε με διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter, o πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς κάνει λόγο για αναπαραγωγή ψεμάτων των τουρκικών υπηρεσιών (που έχουν ήδη διαψευστεί) καθώς και για «ελληνικό κέντρο συντονισμού επίθεσης» σε βάρος του, λόγω Πρεσπών και Προσφυγικού.

Σε νέα του ανάρτησή του μάλιστα, αφού υπενθυμίζει πως ήταν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που πρότειναν την ανταλλαγή των Οκτώ με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς (σ.σ. Μητρετώδη και Κούκλατζη) οι οποίοι είχαν συλληφθεί για παράνομη είσοδο στο τουρκικό έδαφος στον Εβρο, δηλώνει πως δυσκολεύεται να πιστέψει ότι ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έδινε  βάση στις αναφορές των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών έναντι του προκατόχου του.

«Επειδή στελέχη ΝΔ ήταν που πρότειναν την ανταλλαγή των 8 Τουρκων με τους 2 έλληνες φαντάρους, που έφερα πίσω στην πατρίδα χωρις ανταλλάγματα, δεν θα μπορούσα να πιστέψω ότι ο Ν.Δένδιας θα υπονοούσε με ανακοίνωσή του πιστη στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε βαρος πρώην ΥΠΕΞ Ελλάδας», αναφέρει συγκεκριμένα ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας (δείτε το tweet κάτω).

Κύκλοι του κ. Δένδια πάντως, ξεκαθάρισαν ότι «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν επιθυμεί να προβεί σε κάποιο σχόλιο επί του δημοσιεύματος, το οποίο αφορά τον τότε υπουργό Εξωτερικών και την προηγούμενη κυβέρνηση, που -όπως τονίζεται- έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σχετικά με την ακρίβεια ή μη των όσων αναφέρονται από το Nordic Monitor».

Στο ίδιο πλαίσιο υπογραμμίζεται ότι «η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ επισημαίνει από πλευράς της ότι δεν διανοείται πως μπορεί να έχουν συμβεί τα όσα καταγγέλλονται» με ντοκουμέντα, από τον τούρκο δημοσιογράφο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ (Abdullah Bozkurt).

Τα έγγραφα που αποκάλυψε  ο πρώην δημοσιογράφος της Zaman επιβεβαιώνουν ωστόσο τουλάχιστον αυτό που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δημοσίως πει από τις πρώτες ώρες μετά το πραξικόπημα: ότι είχε επικοινωνήσει τότε με τον έλληνα ομόλογό του, τον Νίκο Κοτζιά ο οποίος τον είχε διαβεβαιώσει ότι οι Οκτώ θα επιστραφούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν.

Ο Μποζκούρτ μιλά για πολιτική διαπραγμάτευση με αντικείμενο την επιστροφή-έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, κατά την οποία η τότε κυβέρνηση απάντησε θετικά ότι θα επιστρέψει στην Τουρκία όχι μόνο τους Οκτώ αλλά και το ελικόπτερο τύπου Sikorsky S70 με το οποίο είχαν διαφύγει στη χώρα μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...