378
Περιφερειακά γραφεία του νέου τμήματος θα δημιουργηθούν στις αστυνομικές Διευθύνσεις όλων των νομών (φωτογραφία αρχείου) | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέο τμήμα ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΛΑΣ

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2019, 14:09
Περιφερειακά γραφεία του νέου τμήματος θα δημιουργηθούν στις αστυνομικές Διευθύνσεις όλων των νομών (φωτογραφία αρχείου)
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέο τμήμα ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΛΑΣ

Protagon Team Protagon Team 8 Μαρτίου 2019, 14:09

Μια σειρά από μέτρα για την καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας ανακοίνωσαν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛΑΣ.

Στην αστυνομία, ιδρύεται το νέο τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας ως ανεξάρτητη υπηρεσία, ενώ ταυτόχρονα, καταρτίζεται «Πρακτικός Αστυνομικός Οδηγός», που θα περιλαμβάνει οδηγίες για το πώς πρέπει να χειρίζονται οι αστυνομικοί τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

Το «πακέτο» περιλαμβάνει επίσης, εκπαίδευση των αστυνομικών στην σύνταξη δικογραφιών, διαρκή επιμόρφωση, καθώς και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, παράλληλα με την τήρηση στατιστικών στοιχείων για τα περιστατικά και τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Το νέο τμήμα θα δημιουργηθεί άμεσα με Προεδρικό Διάταγμα, που είναι στη φάση της ολοκλήρωσης, και θα εδρεύει στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ, υπό τη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης.

«Για πρώτη φορά, το υπουργείο μεριμνά προκειμένου τα επιμέρους τμήματα και οι περιφερειακές υπηρεσίες να έχουν τον σωστό συντονισμό και καθοδήγηση με στόχο να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν το εν κρυπτώ τελούμενο έγκλημα στους κόλπους της οικογένειας. Η συγκεκριμένη πολιτική πρωτοβουλία αποτελεί έμπρακτη απόδειξη πως αφενός τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενδοοικογενειακή βία μάς απασχολούν, αφετέρου δεν πρόκειται να “κρυφτούν κάτω από το χαλί” από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», δήλωσε η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου.

Το τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας θα έχει συντονιστικό ρόλο και θα αναλάβει την επίβλεψη και καθοδήγηση των περιφερειακών υπηρεσιών με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Το ίδια τμήμα θα μεριμνά για την ανάπτυξη δράσεων σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και για την πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης, εκφοβισμού και αντεκδίκησης.

Παράλληλα, σε περιφερειακό επίπεδο, θα δημιουργηθούν «γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας», στο επιτελείο της ΓΑΔΑ (Αττική) και της ΓΑΔΘ (Θεσσαλονίκη), καθώς και στις Διευθύνσεις αστυνομίας όλων των νομών. Γι’ αυτόν τον σκοπό ενισχύονται οι αρμοδιότητες των αστυνομικών τμημάτων όλης της χώρας για την αντιμετώπιση των αυτόφωρων εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Ο «Πρακτικός Αστυνομικός Οδηγός» συντάσσεται στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ενωση προγράμματος «ARIADNE (Αριάδνη): Υποστήριξη δια-τομεακών διαδικασιών αστυνομικής αναφοράς για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών» και θα αποσταλεί σε όλα τα αστυνομικά τμήματα.

Συντονιστής του προγράμματος είναι το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) του υπουργείου, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνας Θεμάτων Ισότητας (KEΘΙ), το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), τον δήμο Αθηναίων και την Εταιρεία Μελέτης Σοβαρών και Επιμενουσών Ψυχικών Διαταραχών / ΑΝΑΚΤΗΣΗ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...