536
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια σύσκεψης με κυβερνητικούς αξιωματούχους | |Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Πούτιν και της αυλής του

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 22:16
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια σύσκεψης με κυβερνητικούς αξιωματούχους
||Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Πούτιν και της αυλής του

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 22:16

Μια σειρά από νέες κυρώσεις με στόχο την τιμωρία της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία υιοθέτησαν την Πέμπτη οι ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, στη «μαύρη λίστα» μπαίνουν πολλά πολυτελή γιοτ που σχετίζονται με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ένας ολιγάρχης που ηγείται μια μεγάλης μονάδας παραγωγής χάλυβα και ένας τσελίστας που η Ουάσιγκτον λέει ότι λειτουργεί ως μεσάζων για τον Ρώσο ηγέτη.

Το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών εντόπισε δύο σκάφη, το Graceful με σημαία Ρωσίας και το Olympia με σημαία νησιών Κέιμαν, το ιδιοκτησιακό καθεστών των οποίων έχει σχέση με τον Πούτιν. Οπως ανέφερε, ο ρώσος πρόεδρος είχε πραγματοποιήσει πολυάριθμα ταξίδια με γιοτ πέρυσι, συμπεριλαμβανομένου ενός στη Μαύρη Θάλασσα με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο. Δύο άλλα γιοτ, το Shellest και το Nega, τα οποία χρησιμοποιούνταν από τον Πούτιν και ανήκαν σε μια ρωσική εταιρεία που υπόκειται σε κυρώσεις, κατά το υπουργείο, επίσης μπαίνουν στη «μαύρη λίστα».

Επιπλέον οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν την Imperial Yachts, μια χρηματομεσιτική εταιρεία με έδρα το Μονακό που επιτρέπει σε ιδιοκτήτες θαλαμηγών, συμπεριλαμβανομένων ρώσων ολιγαρχών, να ναυλώνουν τα σκάφη τους όταν δεν τα χρησιμοποιούν, καθώς και μια αεροπορική εταιρεία για την οποία το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι συμμετείχε σε σχέδιο μεταφοράς αεροσκαφών σε υπεράκτια εταιρεία, για αποφυγή κυρώσεων, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η αμερικανική κυβέρνηση πρόσθεσε επίσης στον κατάλογο των κυρώσεων τον Σεργκέι Πάβλοβιτς Ρολντούγκιν, τσελίστα και μαέστρο, στον οποίο έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τους δεσμούς του με τον Πούτιν, λέγοντας ότι ο Ρολντούγκιν είναι «μέρος ενός συστήματος που διαχειρίζεται τον υπεράκτιο πλούτο του προέδρου Πούτιν». Το αμερικανικό διάταγμα παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Ρολντούγκιν στις ΗΠΑ και απαγορεύει σε Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί του.

Ο Πούτιν το 2016 υπερασπίστηκε τον Ρολντούγκιν αφού το όνομά του συμπεριλαμβανόταν στις διαρροές των «Panama Papers», αρνούμενος ότι υπήρχε οτιδήποτε διεφθαρμένο σχετικά με τη συμμετοχή του φίλου του σε υπεράκτιες εταιρείες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την πλευρά του, επέβαλε κυρώσεις σε πέντε Ρώσους ολιγάρχες και μέλη της ρωσικής ελίτ, συμπεριλαμβανομένου του Αλεξέι Μορντασόφ, ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας. Τα μέτρα θέτουν στη μαύρη λίστα τον Μορντασόφ, τα μέλη της οικογένειάς του και τις εταιρείες του, συμπεριλαμβανομένης της Severstal, που είναι μεγάλος παραγωγός χάλυβα, και του χρυσωρυχείου Nord Gold.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε επίσης κυρώσεις στην εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον λαό της Ουκρανίας ενώ παράλληλα προωθούν την απόδοση ευθυνών στον πρόεδρο Πούτιν και σε όσους επιτρέπουν τη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

Ακόμη, το υπουργείο Εμπορίου επέβαλλε περισσότερους περιορισμούς σε είδη εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες, με στόχο τη μείωση των προσβάσεων του ρωσικού στρατού στη σύγχρονη τεχνολογία. Μια εταιρεία που περιλαμβάνεται στον σχετικό κατάλογο αντιμετωπίζει σαρωτικούς περιορισμούς στις αποστολές στη Ρωσία τόσο αμερικανικών όσο και ξένων προϊόντων, τεχνολογίας και λογισμικού, εάν παράγονται με εξοπλισμό, τεχνολογία ή λογισμικό των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες έχουν επιβάλει άνευ προηγουμένου κυρώσεις στην οικονομία της Ρωσίας μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου και η Ουάσιγκτον έχει δεσμευτεί να λάβει περισσότερα μέτρα όσο συνεχίζεται ο πόλεμος. Το αμερικανικό αυτό «πακέτο» υιοθετείται λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία στην ΕΕ για μία 6η δέσμη μέτρων κατά της Μόσχας, περιλαμβανομένου ενός εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...