625
Τουρκική φρεγάτα πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο – στον Εύξεινο Πόντο το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα αλωνίσει με τις πλάτες της Ρωσίας αλλά και των Δυτικών | Arif Akdogan/Anadolu Agency via Getty Images

Σχέδιο Ερντογάν για μια ειρήνη που θα την φέρει ο… τουρκικός στόλος!

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 20:30
Τουρκική φρεγάτα πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο – στον Εύξεινο Πόντο το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα αλωνίσει με τις πλάτες της Ρωσίας αλλά και των Δυτικών
|Arif Akdogan/Anadolu Agency via Getty Images

Σχέδιο Ερντογάν για μια ειρήνη που θα την φέρει ο… τουρκικός στόλος!

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2022, 20:30

Οι πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ώρες από τα διεθνή Μέσα θέλουν τον Ερντογάν θριαμβεύσαντα προτού καν χαλαρώσουν λίγο τα πληκτρολόγια ή στεγνώσουν τα μελάνια: «το σχέδιό του» περί κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία έγινε πανηγυρικώς αποδεκτό από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΟΗΕ, λένε.

Λογικό δεν είναι; Ολοι αυτοί ξέρουν από πρώτο χέρι πόσο ειρηνόφιλος, ευθύς, φερέγγυος, δίκαιος και πάνω απ’ όλα δημοκρατικός είναι ο κήρυκας του νεο-οθωμανισμού στον 21ο αιώνα, πόσο υπολήπτεται τη διεθνή τάξη και ασφάλεια κ.λπ., έτσι αποδέχθηκαν ασυζητητί την πρότασή του. (Εν συντομία τα πρόσφατα πεπραγμένα του ανδρός παρατίθενται εδώ.)

Το «τουρκικό σχέδιο» (επειδή πρέπει να κερδίσει λίγη δόξα και το… σουλτανάτο) που υποτίθεται ότι ενέκρινε η Δύση αφορά «κατάπαυση του πυρός μέχρι τον Αύγουστο».

Και πώς θα συμβάλει η Τουρκία σε αυτόν τον στόχο; Θα επιτηρήσει το λιμάνι της Οδησσού απ’ όπου θα διοχετευθεί το σιτάρι προς πάσα κατεύθυνση μέσω Ευξείνου Πόντου!

Μα, δεν υπάρχει αποκλεισμός του λιμανιού; Ναι, αλλά ο Ερντογάν θα πείσει τους Ρώσους να μαζέψουν τον στόλο τους.

Καλά, δεν έχουν ναρκοθετήσει τα νερά της Οδησσού οι ίδιοι οι Ουκρανοί;  Ο Ερντογάν θα πείσει τον Ζελένσκι να προβούν σε αποναρκοθέτηση.

Και, τότε, δεν θα κάνουν ευχάριστο περίπατο οι Ρώσοι στις πλατείες και στα πάρκα της Οδησσού; Οχι, βέβαια. Διότι ο Ερντογάν θα στείλει τον τουρκικό στόλο να περιπολεί στον Εύξεινο Πόντο…

Ο Κλάουντιο Τίτο της Repubblica το έδεσε κόμπο ότι και η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πιστεύουν πως ο τούρκος πρόεδρος μπορεί να πετύχει στις ειρηνευτικές προσπάθειές του. Το πείραμα της Οδησσού το βλέπουν, έγραψε, σαν πρόβα τζενεράλε της ειρηνευτικής προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί: «Υστερα από 100 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία αυτή είναι όντως η πρώτη προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας και αφορά τη γραμμή επικοινωνίας της Ουάσινγκτον με τις Βρυξέλλες και με την Αγκυρα».

Ο ίδιος δημοσιογράφος χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» την επιτάχυνση που έλαβε τις τελευταίες ώρες το «τουρκικό σχέδιο». Και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολήθηκε μαζί του, σημείωσε, και ο («ψυχοπαθής» κατά τον Ερντογάν) Μακρόν μαζί με τους Σουλτς και Ντράγκι. Ωστόσο «είναι σαφές ότι πρόκειται για σχέδιο που δεν έχει και πολλές πιθανότητες επιτυχίας». Παρ’ όλ’ αυτά, οι Ευρωπαίοι το βλέπουν «σαν καθήκον τους» να ασχοληθούν μαζί του.

Εβαλαν το χεράκι τους οι κατάσκοποι

Αυτήν την αιφνιδιαστική εξέλιξη ο Τίτο την απέδωσε στις αναφορές των Δυτικών μυστικών υπηρεσιών που αφορούν τα σχέδια των Ρώσων. Οι κατάσκοποι ενημέρωσαν το πολιτικό προσωπικό ότι «ο Πούτιν θέλει να τερματίσει τη σύγκρουση μέχρι τον Οκτώβριο», καθώς «στόχος του είναι η αποφυγή του χειμερινού πολέμου». Γιατί αυτό; Μήπως οι Ρώσοι είναι άμαθοι στο ψύχος και… θα κρυώνουν; «Το χιόνι, η βροχή και το κρύο είναι κακοί σύμμαχοι» γνωμάτευσαν οι κατάσκοποι…

Και κάπως έτσι έπεισαν το Δυτικό πολιτικό προσωπικό ότι «τα ρωσικά στρατεύματα θα τα δώσουν όλα τον Σεπτέμβριο» και συνεπώς υπάρχει κίνδυνος νέου «μακελειού». Να πώς προέκυψε η υποστήριξη στο «σχέδιο Ερντογάν». Αν δεν υπάρξει «κατάπαυση πυρός μέχρι τον Αύγουστο, θα μπούμε σε ένα εντελώς διαφορετικό και εξαιρετικά απρόβλεπτο παιχνίδι».

Ωραία, αλλά μήπως πρέπει να ερωτηθούν και οι Ρώσοι – διότι αυτοί προελαύνουν τώρα στο Ντονμπάς. Ο Τίτο θεωρεί ότι το μόνο που τους απασχολεί είναι να μην περάσουν άλλοι στόλοι στον Εύξεινο Πόντο. Αν ο Ερντογάν κρατήσει τα στενά κλειστά για τα Δυτικά πολεμικά πλοία, τότε όλα καλά. Βάσει όσων έγραψε ο Τίτο, «η Τουρκία θα ενεργήσει μόνη της, αφού τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ δεν θα περάσουν τον Βόσπορο». Και δεν θα έχει πρόβλημα να αλωνίζει στα σκοτεινά νερά του Ευξείνου Πόντου – «έχει ήδη εξασφαλίσει το ‘‘ναι’’ των ΗΠΑ».

Τα σημάδια (στήριξης των Τούρκων) που έστειλε ο Λευκός Οίκος είναι ξεκάθαρα κατά τον ιταλό δημοσιογράφο: «Υπάρχει η ανακοίνωση ότι δεν θα παραδοθούν στο Κίεβο πύραυλοι ικανοί να πλήξουν ρωσικά εδάφη, υπάρχει η δήλωση ότι δεν θα εμποδιστεί η εισαγωγή-εξαγωγή λιπασμάτων, υπάρχει και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπέρ της ‘‘τουρκικής μεσολάβησης’’».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...