706
Παλαιστίνιοι αποχωρούν από πεδία μαχών στο βόρειο τμήμα του θύλακα | REUTERS/Ahmed Zakot

Νέα επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα της Γάζας

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2024, 14:48
Παλαιστίνιοι αποχωρούν από πεδία μαχών στο βόρειο τμήμα του θύλακα
|REUTERS/Ahmed Zakot

Νέα επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα της Γάζας

Protagon Team Protagon Team 18 Μαρτίου 2024, 14:48

Μάχες και βομβαρδισμοί άρχισαν να εκτυλίσσονται πριν από τα ξημερώματα της Δευτέρας στο εσωτερικό και στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε πως διεξάγει «στοχευμένη» επιχείρηση στο Σίφα, με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες. Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν πως ακούγονταν βομβαρδισμοί και πυρά κι ότι βρίσκονταν σε εξέλιξη μάχες, μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Μονάδες «διεξάγουν (…) στοχευμένη επιχείρηση στη ζώνη του νοσοκομείου Αλ Σίφα», η οποία εξαπολύθηκε λόγω «πληροφοριών που υποδεικνύουν τη χρήση του νοσοκομείου από υψηλόβαθμους τρομοκράτες της Χαμάς», ανέφερε ο IDF.

«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τρομοκράτες άνοιξαν πυρ εναντίον των στρατιωτών από το νοσοκομείο», σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση, που συνυπογράφεται από τον στρατό και την υπηρεσία αντικατασκοπείας. «Οι στρατιώτες ανταπέδωσαν ανοίγοντας πυρ», πρόσθεσε ο IDF, τονίζοντας πως «χτυπήθηκαν» αντίπαλοι.

Χαμάς: «Νέο έγκλημα» του Ισραήλ

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε πως «δεκάδες χιλιάδες» βίαια εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο στο συγκρότημα του νοσοκομείου.

Ενα από τα κτίρια της δομής υγείας έχει πήρε φωτιά, «έπειτα από αεροπορικό πλήγμα», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «δεκάδες μάρτυρες (σ.σ. νεκρούς)», πτώματα που ανασύρθηκαν γύρω από το νοσοκομείο και άλλα που κείτονται στο οδόστρωμα, καθώς «κανένας δεν μπορεί να τα μεταφέρει» στο Σίφα εξαιτίας «της σφοδρότητας των πυρών».

Γυναίκες και παιδιά υφίστανται ασφυξία εξαιτίας του καπνού, κατά την ίδια πηγή. Οι επικοινωνίες έχουν κοπεί, άνθρωποι παγιδεύτηκαν σε χειρουργεία και σε τμήμα επειγόντων περιστατικών, συμπλήρωσε η Χαμάς, καταγγέλλοντας το «νέο έγκλημα» του Ισραήλ, την επίθεση σε νοσοκομείο χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον για την τύχη των ασθενών, του ιατρικού προσωπικού και των εκτοπισμένων σε αυτό.

Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως διεξήχθησαν «αεροπορικοί βομβαρδισμοί» στη συνοικία αρ Ρίμαλ, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο επίσης επλήγη.

Κάτοικοι της συνοικίας του κέντρου της πόλης της Γάζας μίλησαν για πάνω από «45 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού» στη Ρίμαλ. Αλλοι αναφέρθηκαν σε «μάχες» γύρω από το νοσοκομείο.

Αραβόφωνα μέλη του IDF διέταξαν με μεγάφωνα κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, καθώς «drones άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων στους δρόμους γύρω από το νοσοκομείο», αφηγήθηκαν αυτόπτες μάρτυρες.

Ο IDF κάλεσε τους αμάχους να απομακρυνθούν από την περιοχή

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε αργότερα τη Δευτέρα τον άμαχο πληθυσμό να απομακρυνθεί από την περιοχή του μεγάλου νοσοκομείου, καθώς η «στοχευμένη αντιτρομοκρατική επιχείρηση» συνεχιζόταν.

«Εκκληση προς όλους που βρίσκονται εκεί και τους εκτοπισμένους στη συνοικία αλ-Ριμάλ, το νοσοκομείο αλ-Σίφα και τις γύρω περιοχές: για την ασφάλεια σας, πρέπει άμεσα να εγκαταλείψετε την περιοχή», ανέφερε εκπρόσωπος του IDF σε σχετική ανάρτησή του στα αραβικά.

Ο στρατός κάλεσε τους πολίτες να κινηθούν «προς τα δυτικά», δηλαδή προς τη θάλασσα και στη συνέχεια να ακολουθήσουν το δρόμο κατά μήκος των ακτών «προς τον νότο έως την ανθρωπιστική ζώνη αλ-Μαουάσι», που βρίσκεται στο νότιο μέρος της Λωρίδας της Γάζας.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στην περιοχή έγινε ρίψη φυλλαδίων με το ίδιο μήνυμα. «Βρίσκεστε σε μια επικίνδυνη περιοχή συγκρούσεων», ανέφεραν τα φυλλάδια.

Επισημαίνεται πως ο ισραηλινός έχει διεξαγάγει επανειλημμένα επιχειρήσεις σε νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακο, από το ξέσπασμα του πολέμου την 7η Οκτωβρίου, κατηγορώντας τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί τις δομές υγείας ως κέντρα διοίκησης. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι να μη λειτουργεί παρά το ένα τρίτο των νοσοκομείων της Λωρίδας της Γάζας κι αυτό μόνο εν μέρει, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, ο απολογισμός των θυμάτων του πολέμου του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας δεν σταματά να γίνεται βαρύτερος, φτάνοντας την Κυριακή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θυλάκα, τους 31.645 νεκρούς από την 7η Οκτωβρίου.

Εκείνη την ημέρα εξαπολύθηκε άνευ προηγουμένου έφοδος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Πηγές: Ανακωχή έξι εβδομάδων θα προτείνει το Ισραήλ

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις επί του διπλωματικού πεδίου, ισραηλινοί αξιωματούχοι που επικαλέστηκε το Reuters, έκαναν γνωστό ότι το Ισραήλ θα αποστείλει υψηλόβαθμη αποστολή, υπό τον επικεφαλής της Μοσάντ, στο Κατάρ εντός της ημέρας για συνομιλίες, μέσω μεσολαβητών, με τη Χαμάς.

Στόχος της ισραηλινής πλευράς είναι να εξασφαλίσει μια ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα, στο πλαίσιο της οποίας οι τρομοκράτες θα απελευθερώσουν 40 ομήρους.

Αυτή η φάση των συνομιλιών μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες, εκτίμησαν οι ίδιες πηγές, επικαλούμενες τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στις διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...