427
Στιγμιότυπο από την τελετή υποδοχής του φινλανδού προέδρου (δεξιά) στην τουρκική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του | Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

«Ναι» από Ερντογάν στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2023, 17:28
Στιγμιότυπο από την τελετή υποδοχής του φινλανδού προέδρου (δεξιά) στην τουρκική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του
|Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

«Ναι» από Ερντογάν στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2023, 17:28

Το «πράσινο» φως για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έδωσε την Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταθέτοντας στο τουρκικό κοινοβούλιο το πρωτόκολλο ένταξης της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα υπερψήφισής του πριν από τις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Ωστόσο, η συνυποψήφια για ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδία θα χρειαστεί να περιμένει καθώς ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις αντιρρήσεις της Αγκυρας για τα μέτρα που ζητά η Τουρκία να λάβει η Στοκχόλμη σχετικά με την «τρομοκρατία».

Μιλώντας στην τουρκική πρωτεύουσα μαζί με τον φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο, ο Ερντογάν τόνισε ότι το Ελσίνκι έλαβε τη συγκατάθεση της Τουρκίας αφού η Φινλανδία έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την Αγκυρα.

«Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιό μας», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξή Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Νιινίστο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Ο φινλανδός πρόεδρος χαιρέτισε την απόφαση της Αγκυρας και τη χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» για τη Φινλανδία, η οποία μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Ρωσία.

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Αγκυρα θα συνεχίσει τις συζητήσεις με τη Στοκχόλμη για θέματα που σχετίζονται με την «τρομοκρατία», υπογραμμίζοντας πως η προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα εξαρτηθεί άμεσα από τα μέτρα που θα λάβει.

Χαρακτηριστικά ο Ερντογάν δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση παρέδωσε στη Σουηδία μια λίστα 120 «τρομοκρατών» ζητώντας την έκδοσή τους, αίτημα που δεν ικανοποιήθηκε από τη Στοκχόλμη.

Σε απάντηση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν πέρυσι αίτημα ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά βρέθηκαν αντιμέτωπες απροσδόκητα με τις τουρκικές αντιρρήσεις. Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι η Στοκχόλμη «φιλοξενεί» μέλη «τρομοκρατικών ομάδων», μια κατηγορία που η Σουηδία αρνείται.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είχαν επικυρώσει τα αιτήματα των δύο σκανδιναβικών χωρών μέχρι στιγμής. Για την ένταξη ενός νέου μέλους στο ΝΑΤΟ απαιτείται ομοφωνία των 30 μελών της Συμμαχίας.

«Ναι» και από το κυβερνών κόμμα στην Ουγγαρία

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz δήλωσε την Παρασκευή ότι το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας θα ψηφίσει στις 27 Μαρτίου για την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο Μάτε Κότσις ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook πως η κοινοβουλευτική ομάδα του Fidesz θα αποφασίσει για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «αργότερα» χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

«Θα φέρουμε την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο (για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ) στις 27 Μαρτίου και θα ψηφίσουμε ομόφωνα “ναι”», σημείωσε ο Κόσιτς στη δήλωσή του. «Για το ζήτημα της Σουηδίας, η κοινοβουλευτική ομάδα θα αποφασίσει στη μεταγενέστερη ημερομηνία», προσέθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News