612
Το «Ντυνάν», το μεγαλύτερο ιδιωτικό θεραπευτήριο στη χώρα με 285 κλίνες, μπήκε στη μάχη στήριξης του ΕΣΥ |

Μοντέλο «Ερρίκος Ντυνάν» στην επιστράτευση των ιδιωτικών νοσοκομείων

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2021, 10:22
Το «Ντυνάν», το μεγαλύτερο ιδιωτικό θεραπευτήριο στη χώρα με 285 κλίνες, μπήκε στη μάχη στήριξης του ΕΣΥ
|

Μοντέλο «Ερρίκος Ντυνάν» στην επιστράτευση των ιδιωτικών νοσοκομείων

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2021, 10:22

Αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα στην «επιστράτευση» και άλλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων στη μάχη κατά του κορονοϊού εμφανίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το μοντέλο του «Ερρίκος Ντυνάν», που πρώτο επιλέχθηκε να συνδράμει τον αγώνα κατά του τρίτου πανδημικού κύματος.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επιβεβαίωσε ότι «στον κυβερνητικό σχεδιασμό βρίσκεται περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, ακόμα και συνεφημέρευση με θεραπευτήρια του ιδιωτικού τομέα», κάτι που, όπως υπογράμμισε, «δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ιστορία του ΕΣΥ».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μάρθας Καϊτανίδη για την εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», το επιτελείο του Μαξίμου αντιμετωπίζει τις επιτάξεις ως ύστατο μέτρο και στο πλαίσιο αυτό, επιλέγει τις απευθείας διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα.

«Συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, όπου και με όποιον τρόπο κριθεί αναγκαίο», ήταν άλλωστε και το μήνυμα που εστάλη μετά τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, παρουσία του υπουργού και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συνεργασία αυτή λειτουργεί ως «αντίδοτο» στην ασφυκτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, με αποτέλεσμα στο κυβερνητικό τραπέζι να βρίσκονται τα δεδομένα που αφορούν τη δυναμικότητα, τη στελέχωση ακόμη και τις κτιριακές εγκαταστάσεις του συνόλου των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.

Εύλογα, στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκε το μοντέλο εφημέρευσης του «Ερρίκος Ντυνάν» στο πλαίσιο του ΕΣΥ, καλύπτοντας το κενό που προέκυψε όταν το Σισμανόγλειο μετατράπηκε αποκλειστικά σε νοσοκομείο περίθαλψης ασθενών με λοίμωξη Covid-19. Την περασμένη Παρασκευή, όταν για πρώτη φορά το «Ερρίκος Ντυνάν» βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του συστήματος Υγείας, 170 ασθενείς προσήλθαν στην εφημερία (τα περισσότερα περιστατικά ήταν πνευμονολογικά, παθολογικά και καρδιολογικά), ενώ οι εισαγωγές άγγιξαν τις 54.

«Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ένα ιδιωτικό νοσοκομείο εφημερεύει με όλες τις ειδικότητές του για non-Covid περιστατικά μέσα στο πλαίσιο εφημεριών το ΕΣΥ. Πιστεύουμε ότι το υπουργείο Υγείας επέλεξε το “Ντυνάν” μετά από σχετική αξιολόγηση, συνεπώς είναι μεγάλη τιμή και για τους γιατρούς και το προσωπικό, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο ποιότητας, πληρότητας και ασφάλειας των ασθενών», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ιδιωτικού θεραπευτηρίου, Θέμος Χαραμής. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι το ιατρικό σώμα συμμετέχει ανιδιοτελώς στην προσπάθεια αυτή, δεδομένου ότι «η πλειονότητα των γιατρών είναι συνεργάτες, παρ’ όλα αυτά αποδέχθηκαν να προσφέρουν εθελοντικά προς τους ασθενείς του ΕΣΥ».

Καθώς, λοιπόν, τα καθημερινά δεδομένα αποτυπώνουν το βαρύ φορτίο που σηκώνουν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και τον άμεσο κίνδυνο κορεσμού, τόσο της δυναμικότητάς τους όσο και των εφεδρειών τους, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει τη σύμπλευση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των ασθενών. Είναι ενδεικτικό ότι από ιδιωτικά θεραπευτήρια «απορροφώνται» και τα παθολογικά περιστατικά που προσέρχονται στις εφημερίες του Τζάνειου και του Ασκληπιείου, εντούτοις, όπως όλα δείχνουν, η «υβριδική» αυτή συνεργασία δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του… κύματος ασθενών.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι σε ένα μόλις 24ωρο καταγράφτηκαν 504 εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 300 εντοπίζονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, δηλαδή της Αττικής. Παράλληλα, το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου διαπιστώνεται αύξηση στις διασωληνώσεις που ξεπερνά το 25%, με αποτέλεσμα ήδη το 72% των ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια να είναι κατειλημμένο, ενώ στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 94%.

Εως και χθες το απόγευμα υπήρχαν μόλις 14 διαθέσιμες κλίνες Εντατικής στο Λεκανοπέδιο για ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας μόλυνσής τους από τον πανδημικό ιό, με την ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) να καταγγέλλει ότι «διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Μεταξύ αυτών, τέσσερις ασθενείς είναι στο Θριάσιο, έξι στο Κρατικό της Νίκαιας, δύο στο “Ερυθρός Σταυρός” και δύο στο Λαϊκό».

Και ενώ οι «σκληροί δείκτες» δείχνουν ότι η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι αντίστοιχη με αυτήν του περασμένου Νοεμβρίου, οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για ανοδική τάση των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες και ΜΕΘ, τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...